Waar vind je de goedkoopste groente en fruit?

Door Anna     2 oktober 2014   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Appels met peren vergelijken: waar vind je de goedkoopste groente en fruit?

We moeten massaal meer groenten en fruit eten. Niet alleen omdat de ‘r’ weer in de maand zit, maar ook omdat er vanwege de Russische voedselboycot een overschot aan groente en fruit dreigt te ontstaan in Nederland.

Om hun oogst momenteel aan de man te krijgen, moeten Nederlandse telers concurreren met Poolse boeren, wiens productie- en verkoopprijzen een stuk lager liggen. Hierdoor zijn de prijzen van fruits & veggies fors gekelderd. Een mooie kans om als Nederlandse consument je dagelijkse ‘twee ons groenten en twee stuks fruit’ (de gangbare aanbevolen hoeveelheid, die volgens Brits onderzoek overigens flink opgekrikt dient te worden) te scoren voor een bodemprijs. Maar waar en wanneer zijn welke groente en fruit het goedkoopst?

Goedkope groente & fruit van het seizoen

Wie zijn of haar veggies & fruits voordelig wil inslaan, doet er allereerst goed aan om de natuurlijke kalender van seizoensproducten te volgen. Seizoensgroenten en –fruit zijn namelijk niet alleen goedkoper in de periode dat ze geoogst worden, maar ook een stuk lekkerder én minder belastend voor het milieu. Bovendien kan een beetje variatie nooit kwaad, toch? In deze groente- en fruitkalender [http://groentefruit.milieucentraal.nl/groente-en-fruit-kalender/groente-en-fruit-kalender/zoeken/formulier] kun je snel en gemakkelijk de seizoensproducten (die tevens milieuvriendelijk zijn) per maand vinden.

Groente aanbiedingen in de supermarkt

Wie ‘goedkope groente’ zegt, komt al gauw uit op de Lidl. Maar hoewel de Duitse supermarktketen al jaren op een rij wordt verkozen tot de beste supermarkt in groente en fruit, loont het ook om speciale aanbiedingen van andere supermarkten in de gaten te blijven houden. Zo kunnen de kortingen hoog oplopen bij actuele Bonusaanbiedingen van de Albert Heijn, waardoor je in bepaalde gevallen tóch voordeliger uit bent dan bij de ‘goedkopere’ concurrent.

Producten uit Nederland en Duitsland blijken gezonder en veiliger te zijn, omdat ze minder gifresten bevatten dan producten uit bijvoorbeeld Griekenland, Italië, Egypte, Marokko en Spanje. Vooral paprika’s, komkommers en druiven bevatten veel gif en leveren daarmee de meeste kans op eventuele gezondheidsrisico’s. Wat dat betreft valt de Appie niet ver van de (Nederlandse) boom: AH heeft namelijk het grootste assortiment seizoensgroenten en -fruit, waarvan maar liefst 55% van Hollandse bodem komt. Lidl daarentegen, is de grootste afnemer van Spaanse tuinbouwproducten. Daar vind je dan ook aanzienlijk meer geïmporteerde groente en fruit.

Het initiatief Weet wat je eet adviseert om zoveel mogelijk producten uit Nederland te kopen. En er bestaat geen betere timing om dat advies op te volgen. Aan de hand van de Groente & Fruit Wijzer [http://www.weetwatjeeet.nl/index.php/groente-a-fruit-wijzer] kun je in één oogopslag zien welke supermarkt de schoonste producten verkoopt, welke soorten groenten/fruit het veiligst zijn om te consumeren en welke producten je in het vervolg het beste in de schappen kunt laten liggen.

Als je dus het liefst de goedkoopste voedselwaren met zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen in je winkelwagentje legt, is het verstandig om naast de prijs ook een blik te werpen op de verpakking of het prijsbordje, waar het land van herkomst in de meeste gevallen vermeld staat. Zo kun je je boodschappen zo biologisch mogelijk houden zonder er de volle mep voor te betalen.

Voordelig verse groenten en fruit online bestellen

Als je geen tijd of zin hebt om de deur uit te gaan voor verse groenten en fruit, dan is dat nog geen excuus om de friteuse op te laten warmen. Want op het gebied van online groente bestellen, zijn er volop opties, waarvan HelloFresh en Appie momenteel veruit het populairst zijn.

Hello Fresh is een nieuw, upcoming initiatief, dat landelijk levert (met uitzondering van de Waddeneilanden). HelloFresh doet de boodschappen voor je en bezorgt de box eens per week bij je thuis. Je betaalt hiervoor geen extra verzendkosten. In een HelloFresh box zitten verse en kwalitatieve ingrediënten, die goed zijn voor drie tot vijf gezonde maaltijden. De gerechten kun je makkelijk zelf bereiden aan de hand van de bijgesloten recepten. Daarnaast is de service ook nog eens voordelig, want in vergelijking met andere grote supermarkten, waaronder Lidl en Dirk van den Broek, kom je zelfs goedkoper uit.

Bij HelloFresh kun je zowel een Fruitbox (€14) als een Veggiebox (€37) bestellen. De Fruitbox bevat een wisselend aanbod aan zowel Hollands seizoensfruit als exotisch fruit. De Veggiebox zit boordevol seizoensgebonden groente en ingrediënten voor drie gevarieerde vegetarische maaltijden voor twee personen. Om regelmatig gebruik te maken van de HelloFresh-service kun je gratis een flexibel lidmaatschap aanvragen via de website. Wil je HelloFresh een keertje uitproberen? Dan kun je de HelloFresh Proefbox (€37) bestellen.

Ook bij Appie, de bezorgservice van de Albert Heijn, kun je online boodschappen doen. Op de website van de AH kun je gemakkelijk je virtuele boodschappenmandje vullen met allerlei soorten groente en fruit, dat vervolgens bij je thuis wordt bezorgd. Op Kortingscode.nl verschijnt er regelmatig een Appie-kortingscode voor gratis bezorging, zodat je geen verzendkosten voor je bestelling hoeft te betalen. Zo haal jij je veggies in huis voor een appel en een ei.

‘Wie zichzelf bewaart, bewaart geen rotte appel’

Het is een fabeltje dat gezond eten altijd maar duur of tijdrovend moet zijn. Want er zijn juist veel opties op het gebied van lekker eten, dat goed voor je lichaam én portemonnee is. We hopen dat de bovenstaande tips je alvast een stapje dichterbij deze ultieme win-win brengen.

Anna

Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!