Het is geel, rijdt nooit op tijd en is duur. Pak ze terug met de goedkoopste treinkaartjes!

Door Myrthe     14 november 2013   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Geld besparen bij de grote OV maatschappijen

Hoe reis je nu zo goedkoop mogelijk door Nederland? Wat zijn relevante acties en hoe bespaar je op het OV. Voor studenten was het vroeger simpel; je kreeg een ov-jaarkaart. Maar die vlieger gaat niet meer op sinds kort. Mensen die voor hun werk afhankelijk zijn van het openbaar vervoer hebben meestal een traject-kaart of abonnement. Voor velen is het OV een regelmatige gebruikte manier van reizen. Het OV heeft veel voordelen: gemak, snel, je kan onderweg andere dingen doen. Nadelen zijn er echter ook, zoals vertragingen en relatief dure kaartjes. Hoe je de kosten van openbaar vervoer zo laag mogelijk houdt, gaan we proberen in dit artikel uit te leggen!

Hiervoor zijn wij onder andere op zoek gegaan naar allerlei manieren om te besparen bij de NS, GVB, Connexxion, Arriva, RET, Veolia en andere OV maatschappijen!


NS: Voordeelurenkaart, (maand-)abonnement of dalvoordeel?

Prima plan is om eens uit te zoeken wat de goedkoopste optie is wanneer je op regelmatige basis (bijvoorbeeld voor een part-time baan) met de trein reist. Reis je voornamelijk op één traject? Dan is een maandabonnement een voordelige optie, reis je regelmatig buiten de spits-uren en sta je niet altijd bij de deur te dringen om jezelf naar binnen te wrikken dan moet je waarschijnlijk voor die voordeelurenkaart gaan. Op de website van NS - met de vreselijke waardeloze automatische klantenservice 'EVA' waar je je uren mee bezig kunt houden - kun je invoeren hoe vaak, hoe laat en op welk(e) traject(en) je reist, waarna automatisch de voordeligste deal voor je uitgezocht wordt. Ben je benieuwd wat het beste pakket voor jou is? Check dan hier wat de beste deal is: www.ns.nl/abonnementenwijzer.


Niet uitgecheckt? No problemo!

Eén van de grootste ergernissen sinds de invoering van de ov-chipkaart is dat je nogal snel vergeet uit te checken of dat bij het uit de tram of bus stappen blijkt dat het apparaat buiten dienst is. Toch moet je uitstappen: weer €4 weggegooid geld en in de trein is het nog duurder!

Terugvragen kan, maar de reactie is dan al snel: “teveel moeite'' we hebben dit even gedubbelchecked en tegen verwachting in bleek dit eigenlijk vrij simpel en snel gefixed! Via de officiële website van de ov-chipkaart vind je een overzicht van de 'retourpagina’s' van alle openbaar vervoersbedrijven. Daar is het terugvragen van je geld vaak een fluitje van een cent. Het foutief afgeschreven tegoed wordt automatisch weer teruggezet op je ov-chipkaart. Belangrijk is dat je goed onthoudt waar het uitchecken niet lukte, in welke bus/trein/etc je zat en hoe laat het was en hoeveel je (nu weer) vertraagd was.

OV Butler applicatie

De OV Butler app is een ander goed werkend alternatief. Deze app voor op je smartphone of tablet automatiseert het proces van krediet terugvragen volledig en met een paar klikken op de knop heeft OV Butler de declareringsbrief verstuurd naar het openbaar vervoersbedrijf. Kopieën worden voor je bewaard en de rest gaat dus helemaal automatisch. Daarnaast is deze app gratis. Wij reizen in ieder geval niet meer zonder!


Geld terug bij vertraging

​Wat verder (te) weinig mensen weten is dat de NS een speciale regeling heeft voor vertragingen van 30 minuten of meer. Je krijgt dan de helft van de ritprijs terug. Heeft je trein meer dan 60 minuten vertraging dan krijg je de volledige ritprijs teruggestort op je ov-chipkaart of rekening. Dit geldt voor de standaard enkeltjes en retourtjes. Voor andere vervoerbewijzen gelden wellicht andere vergoedingen, deze kun je nazoeken in deze tabel. Echt doen, want je hebt er recht op! Heb je geen OV-Chipkaart maar een gewoon treinkaartje dan kun je op het station bij de informatiebalie om een retourformulier vragen.. Nadeel is dat ze vaak die informatiebalie al dichtgooien als ze problemen voorzien :). Het retourformulier kun je echter ook op internet aanvragen en dan worden ze nagestuurd.

 


Kortingsacties in het OV

Wij wisten na wat speurwerk een aantal extra acties te vinden waar wellicht niet iedereen al van op de hoogte was, maar waar zeker voordeel uit te halen valt. Wij zetten ze hier voor je op een rij:

Uitgestudeerd van NS: Afgestudeerden kunnen een kortingskaart aanvragen ter waarde van €60 die recht geeft op 40% korting na 09:00 en in het weekend. Na dit jaar kun je de kortingskaart voor een jaar verlengen. Het voordeel van deze kortingskaart is dat je ook in de avondspits gewoon met 40% korting reist! Deze aanbieding vervalt overigens wel na drie maanden na je afstuderen, dus wacht niet te lang! 

NS-acties: Regelmatig vind je bij Kruidvat, Blokker, Hema en Albert Heijn NS-acties waar je tegen scherpe prijzen dagkaarten kunt kopen. Deze staan op naam en geven recht op 1 dag reizen in heel Nederland, vaak nog met 40% extra korting voor drie medereizigers ook. De prijs voor deze kaarten is soms vele malen lager dan dat je betaalt voor een retour met grote afstand. Op Kortingscode.nl vind wordt je altijd op de hoogte gehouden van de de nieuwste NS acties

Tip: Kijk goed naar de geldigheid van de dagkaart die je koopt. Zijn deze een jaar geldig dan haal je het er zeker een keer uit en pak je bijvoorbeeld voordelig de trein naar Schiphol. Spaar je ook nog eens parkeerkosten uit.

Spoordeelwinkel: In de Spoordeelwinkel van de NS vind je heel veel combi-tickets (GAAN!-biedingen) naar populaire bestemmingen. Weekendjes weg, dagtripjes, museumbezoeken en pretparken worden zo extra voordelig. Tickets naar de Huishoudbeurs bijvoorbeeld, inclusief treinreis, voor €29,-! 


Lesje zwartrijden

Volgens sommige mensen is zwartrijden het ultieme bespaarmiddel als het openbaar vervoer aankomt, waarschijnlijk alles bij elkaar opgeteld is dat grote onzin.

In India maken ze van zwartrijden in ieder geval nog wat spannends zoals je hier ziet.. als je dan zwartrijdt doe het dan wel met een beetje flair ;)


Papieren kaartjes voordeliger?

Omdat er in Nederland verschillende vervoersmaatschappijen op bijvoorbeeld het spoor aanwezig zijn, betaal je met een ov-chipkaart vaak een dubbel opstaptarief: je betaalt voor elke trein van een andere vervoerder een nieuw opstaptarief dus op het moment zijn de papieren kaartjes nog voordeliger omdat je niet met een dubbel opstaptarief opgezadeld zit met zo'n kaartje. De spoorpartijen zijn echter bezig dit soort problemen op te lossen.

De papieren kaartjes zullen ook nog wel even in omloop blijven omdat je het ouderen niet echt aan kunt doen om ze te verplichten over te stappen naar de ov-chipkaart.


 

Treinkaartjes acties: Hema, Blokker, Jumbo, Albert Heijn en Kruidvat

De NS heeft zo nu en dan leuke aanbiedingen in samenwerking met veel grote en populaire Nederlandse winkels. Zo kun je vaak bij één van deze shops terecht voor kortingskaarten om te reizen met de NS en het openbaar vervoer. Deze extra goedkope treinkaartjes betekenen vaak al een hele dag gratis reizen voor bijvoorbeeld €15,-. De betreffende winkels die vaker de goedkope treinkaartjes aanbieden proberen we zo vaak mogelijk up te daten zodat jij zo veel mogelijk kan profiteren van de aanbiedingen op treinkaartjes. 

Wanneer de Hema of de Albert Heijn een NS actie heeft dan kan je deze hier vinden:


 

Myrthe Myrthe

Over Myrthe, Mode en Myrthe zijn altijd hand in hand door het leven gegaan, daarom speur ik met alle liefde het web af op zoek naar de mooiste fashion shops en merken. Zelf word ik hier super blij van, mijn portemonnee heeft het helaas soms wat zwaar. Gelukkig ga...

Lees meer over Myrthe

Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Vraag ons alles wat je wilt weten over
Mede-treinreiziger
2014-03-25 09:26:41
Via treinkaartkorting nl kun je nu ook goedkoop dagkaarten scoren!