1. Koop een coole duurzame booschappentas

Het is simpel, je voorkomt het gebruik van plastic tasjes automatisch als je ze niet nodig hebt. Neem als je boodschappen gaat doen of gaat picknicken in het park, je eigen tas mee. Een statement tote bag is nu bijvoorbeeld enorm populair. Een jutte of stoffen zak bedrukt en gekleurd met een boodschap die jij support. Bij Urban Outfitters shop je een nieuwe tas al snel met 15% korting. Zo inspireer je met jouw tas andere shoppers om hetzelfde te doen. Bovendien laat je tijdens het boodschappen doen ook zien een belangrijke boodschap te willen delen. Spread the word!

2. Bespaar geld op plastic flessen en schaf een drinkfles aan

Een RVS of aluminium drinkfles is een geweldige manier om plastic flesjes te vermijden. Deze drinkflessen zijn tegenwoordig overal te verkrijgen en houden je water bovendien schoon en op temperatuur. Shop drinkflessen en bespaar verzendkosten bij Holland & Barret Super handig voor de thee en koffie drinkers onder ons. Drinkflessen gaan vaak ook een leven lang mee. Door van deze optie gebruik te maken bespaar je veel geld op dure plastic waterflessen.

3. Opgeruimd staat netjes, lever PMD in bij je lokale gemeente

De meeste gemeentes hebben inzamelings acties voor plastic, metaal en drankpakken (PMD). Begin een nieuw plastic vrij leven door al je PMD te verzamelen en in te leveren. Spoor nadat je dit zelf heb gedaan ook je directe omgeving aan hetzelfde te doen. Hierna kun je samen een schonere frisse start maken.

4. Plastic rietjes? Niet in mijn drankje

Wanneer je gezellig met een vriend of vriendin een drankje gaat doen op het terras, let dan op dat je drankje niet geleverd wordt met plastic rietje. Veel horeca ondernemers zijn intussen al over gestapt op goede alternatieven zoals bamboo of riet maar helaas nog niet allemaal. Je hebt online nu ook een divers aanbod aan aluminium of RVS rietjes. Dit aanbod van La Redoute shop je bijvoorbeeld nu met 40% korting. Door deze aan te schaffen heb je altijd een alternatief op zak!

5. Zie je een plastic zak op straat zwerven? Ruim het op

Een schonere aarde en omgeving begint bij een proactieve houding. Als iedereen in de wereld elke dag een op straat zwervend plastic zakje zou opruimen, zou het plastic afval enorm verminderen. Hierdoor ben je wederom een positief voorbeeld voor anderen en de toekomstige generaties.

6. Koop herbruikbare wattenstaafjes

Wattenstaafjes worden zoals flesjes en tasjes het vaakst aangetroffen in plastic soep en op kusten. Veel mensen spoelen wattenstaafjes na gebruik door de wc. Tijdens het filteren van dit afval komen er desondanks toch veel staafjes in de zee terecht. Je kan dit voorkomen met herbruikbare staafjes gemaakt van bamboo of metaal.

7. Verdien korting op warme drankjes met je eigen beker

Liefhebbers van warme dranken doen er goed aan om een eigen beker (of keepcup) aan te schaffen. Veel koffietentjes geven namelijk korting als je de koffie in je eigen beker laat schenken. Er zijn nog teveel zaken die koffie uit bekers met plastic deksel aanbieden. Met deze tip bespaar je geld en maak je flinke stappen richting een plasticvrij leven.

8. Teken de petitie van Greenpeace en onderneem actie

Als je het doel hebt om minder plastic te gebruiken dan sta je hierin nooit alleen. Overal ter wereld zijn of ontstaan er initiatieven met dezelfde missie en ambitie. Hier kun je gratis deel van uit maken en een bijdrage leveren. Op websites van het WWF en Zero Waste staat veel informatie, tips en life hacks. Op de greenpeace website kun je zelfs een online petitie tekenen die supermarkten aandringt om wegwerpplastic uit te bannen