Bespaar op je boodschappen met deze tips

Minder geld kwijt zijn aan boodschappen doen en eten kan op verschillende manieren. Het is een kwestie van de juiste voedingsmiddelen en bewaarproducten kopen en weten waar je moet zijn voor de beste deals. Je hoeft dit niet zelf uit te vogelen, want wij delen hier de beste kitchen hacks. Lees verder om te weten te komen hoe je:

  • minder geld kwijt bent aan groente en fruit;
  • een goedkope avondmaaltijd op tafel zet;
  • voordelig je voorraadkast vult en organiseert;
  • goedkoop a-merk producten inkoopt;
  • voedselverspilling tegengaat en zo geen eten of geld weggooit.

1. Plan je maaltijden en tussendoortjes

Door je maaltijden en tussendoortjes te plannen, is de kans groot dat je gezonde en tegelijkertijd budgetvriendelijke keuzes maakt. Als je namelijk van te voren je eten maakt en plant, kom je minder snel in de verleiding om iets lekkers en makkelijks te halen bij de supermarkt. Dit kan je veel geld besparen. Een los tussendoortje of kant-en-klaarmaaltijd is namelijk vaak een stuk duurder dan wanneer je zelf iets maakt of meeneemt van huis.

Een handig hulpmiddel bij plannen en meenemen van je eten, zijn de mealprepbakjes van Amazon. Deze bakjes hebben aparte vakjes waardoor de verschillende voedingsmiddelen gescheiden blijven. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je je tussendoortje uit je lunchmaaltijd hoeft te vissen. De bakjes zijn bovendien herbruikbaar en kunnen in de vaatwasser. Een ontbijt on the go vervoer je gemakkelijk in een yoghurtbeker die verkrijgbaar is bij Blokker. Hier kan je bijvoorbeeld overnight oats of yoghurt met granola in meenemen. De bekers hebben een compartiment waar je je knapperige toppings in kan bewaren en zijn vaak dubbelwandig, waardoor je ontbijt koel blijft.

2. Bespaar op groente en fruit

Op groente en fruit kan je op verschillende manieren besparen. Wil je verse producten, struin dan de markt af. Vooral seizoensproducten kan je op de markt vaak goedkoper scoren dan in de supermarkt. Ga je iets maken waar diepvriesfruit of -groente ook goed voor te gebruiken is? Dan kan je beter het vriesschap van de supermarkt bekijken. Ingevroren fruit en groente zijn net zo gezond, maar een stuk goedkoper dan hun verse variant. Een ander voordeel is dat diepvriesfruit en -groente langer goed blijft en je dus geen haast hoeft te maken met opmaken.

groente fruit

3. Pak tot 50% korting op A-merken

Huismerkproducten zijn natuurlijk altijd voordeliger geprijsd dan A-merken. Heb je voedingsmiddelen die je echt alleen van een A-merk wil, wacht dan een goede aanbieding af. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld iedere week A-merk producten in de bonus waarop je al snel 25% korting krijgt. Wil je meer van dit soort kortingen? Koppel dan je bonuskaart aan de AH app. Je kan dan wekelijks 5 extra aanbiedingen activeren, die ook nog eens gebaseerd zijn op jouw eerdere aankopen. Op deze manier kan je jouw favoriete A-merk artikelen met korting tot wel 50% scoren.

4. Bestel een maaltijdbox met een kortingscode

Soms heb je nu eenmaal geen zin of energie om ‘s avonds te koken. Eten bestellen is dan een optie, maar voor ultiem gemak en voor minder geld kan je ook een maaltijdbox bestellen. Bijvoorbeeld bij HelloFresh. Door een box met een kortingscode te bestellen, ben je tot wel €85 goedkoper uit. Je kiest zelf het aantal personen en maaltijden. Hierbij geldt: hoe groter de inhoud van de maaltijdbox, hoe goedkoper je uit bent per portie. Het kan zelfs zo voordelig worden dat je slechts iets meer dan €2 per persoon kwijt bent.

5. Vul je voorraadkast voordelig

Voedingsmiddelen zoals kruiden, noten, rijst en gedroogde pasta kan je prima in bulk kopen. Deze producten hebben namelijk een lange houdbaarheid en door ze in een grote hoeveelheid te kopen, ben je goedkoper uit dan wanneer je steeds een kleine verpakking koopt. Om aangebroken producten lang goed te houden, zijn voorraadpotten onmisbaar. Bij FonQ vind je een enorm assortiment aan voorraadpotten. Als je ook wil besparen op de aanschaf van voorraadpotten, kan je ze in sets kopen. Je bent dan minder geld kwijt dan wanneer je losse potten koopt. Daarnaast geeft FonQ ook regelmatig 10% korting op sets van voorraadpotten, waardoor je al helemaal goedkoop uit bent.

voorraadpotten pasta rijst bonen peulvruchten

6. Gebruik je restjes voor een tussendoortje of maaltijd

Als je eten weggooit, gooi je in feite ook geld weg. Soms lijken restjes eten of overgebleven voedingsmiddelen klaar voor de prullenbak, maar met wat creativiteit kan je er vaak nog iets van maken. Liggen er bijvoorbeeld overrijpe bananen op de fruitschaal die niemand wil eten? Die zijn perfect om te gebruiken in een bananenbrood. Heb je verschillende soorten groenten over en weet je niet goed wat je ermee moet doen? Maak er soep van of gebruik ze als ingrediënt voor een (groene) smoothie.

7. Eet een dag geen vlees

Je hebt geen dierlijke producten nodig om je eetpatroon volwaardig te maken. Plantaardig(er) eten is zelfs vaak gezonder, goedkoper en het kan net zo lekker zijn. Door bijvoorbeeld peulvruchten als eiwitbron te gebruiken in je maaltijden in plaats van vlees, ben je veel voordeliger uit. Een blik kikkererwten, bonen of linzen is tenslotte een stuk goedkoper dan een stukje vlees.

8. Voorkom voedsel- en geldverspilling

Voedselverspilling is niet goed voor het milieu en ook niet voor je portemonnee. Door voedingsmiddelen op de juiste plekken te bewaren, voorkom je dat je bedorven producten moet weggooien. Rijpe avocado’s blijven bijvoorbeeld nog een tijd goed als je ze in de koelkast bewaart. Vlees(vervangers) kunnen vaak ingevroren worden waardoor je de houdbaarheid met maanden verlengt. Voorkom uitgedroogde en beschimmelde boterhammen door een brood na aankoop in te vriezen. Vervolgens kan je per dag het aantal sneetjes dat je nodig hebt ontdooien.

Handige hulpmiddelen bij het lang goed houden van aangebroken verpakkingen en gesneden fruit en groente, kan je vinden bij Bol.com. Koop hier bijvoorbeeld herbruikbare vershoudzakken. Hierin kan je gemakkelijk porties eten kwijt. Met siliconen voedselhuggers bescherm je aangesneden fruit of groente tegen bederven. Er zijn ook vershoudclips verkrijgbaar die aangebroken zakken goed afsluiten zodat de inhoud vers blijft.