8 tips om te besparen op je maandelijkse vaste lasten

Met deze stijgende energieprijzen schieten je vaste kosten ook omhoog. Daar wordt niemand vrolijk van. Daarom is het goed om eens kritisch te kijken naar je maandelijkse uitgaven. Om je daarbij te helpen, hebben wij een aantal bespaartips opgesteld. Lees hieronder hoe je op een makkelijke manier kunt besparen op energie, gas, abonnementen, boodschappen en meer.

1. Drie manieren om je energieverbruik te verminderen

Niemand wordt blij van de stijgende energieprijzen. Gelukkig zijn er wel manieren om jouw energieverbruik te verminderen. Ga eerst na wat in jouw huishouden veel energie kost. Ben je bijvoorbeeld veel aan het wassen? Zorg er dan voor dat je dit op een slimmere manier kunt doen. Kijk of je wasjes kunt combineren, was in de daluren en droog zoveel mogelijk in de buitenlucht.

Nu het weer langer licht wordt, hoef je ook minder lang de lampen aan te doen. We zijn geneigd om ‘s avonds in elke ruimte de lichten aan te doen. Denk aan de keuken, woonkamer en gang. Als je niet in de ruimte bent, dan hoeven de lampen ook niet aan. Het is misschien minder gezellig, maar wel zo efficient. Voor de gezelligheid kan je ook een aantal kaarsen aansteken. Geeft gelijk wat extra warmte.

Wil je graag een kokendwaterkraan van bijvoorbeeld Quooker? Wacht dan nog even met deze aankoop. Een kokendwaterkraan kost namelijk meer energie dan een gewone waterkoker. De boiler moet namelijk altijd water op temperatuur houden. Ook als je de kraan niet gebruikt en dat is best wel zonde.

2. Je hoeft geen Iceman te worden om gas te besparen

Twee grote gasslurpers in elk huishouden zijn het verwarmen van het huis en het gebruik van warm water. Om je gasverbruik te verminderen is het dus goed om hier eens kritisch naar te kijken. Heb je een cv-ketel die ouder is dan 12 jaar? Dan kan deze veel energie verbruiken. Tegenwoordig zijn de nieuwste hr-ketels de zuinigste ketels. Uiteindelijk kan het flink schelen op je energierekening; zeker op lange termijn. Een andere manier om het gasverbruik te verminderen is door simpelweg de thermostaat te verlagen. Het aantrekken van een extra trui of vest is gratis. Kijk daarbij ook hoe de zon jouw huis kan verwarmen. In de lente en zomer kan de verwarming standaard wat lager.

Naast het verwarmen van je huis, gaat ongeveer 20% van je gasverbruik op aan warm water. Is koud douchen, zoals Wim Hof, geen optie voor jou? Dan kan je ook een energiebesparende douchekop aanschaffen of wat korter douchen. Ben je lid van een sportvereniging of sportschool? Douche dan na de training op de club. Je hebt immers al voor de faciliteiten betaald.

man neemt ijsbad in gekke outfit

3. Profiteer van supermarktaanbiedingen en ga naar de toko of de markt

Boodschappen behoren ook tot de vaste lasten. Voor veel mensen is dit tevens een enorme kostenpost. Gelukkig is het niet zo moeilijk om hierop te besparen. Haal in één keer je wekelijkse boodschappen. Als je meerdere keren naar de supermarkt gaat, neem je altijd meer mee dan nodig. Daarbij kan het zeker schelen om je boodschappen bij meerdere supermarkten te halen. Zo hebben Albert Heijn en Jumbo regelmatig 1+1 gratis aanbiedingen. Bekijk hier alle actuele aanbiedingen van Albert Heijn. Voor een standaard lage prijs kan je het beste naar Aldi, Lidl, Dirk en Vomar gaan. Koop hier vooral de huismerkproducten.

Natuurlijk hoef je alle boodschappen niet in de supermarkt te halen. Op de markt kan je flink besparen op verse producten, zoals groenten, fruit en eieren. Daarnaast kan je eens een Toko of Turkse supermarkt binnenlopen. Hier vind je namelijk veel goedkope groenten en kruiden.

4. Neem een goedkoper telefoonabonnement

We kunnen niet meer zonder onze mobiele telefoon, maar een duur abonnement is ook niet nodig. Bekijk of je kunt overstappen naar een andere provider. Gebruik bijvoorbeeld een vergelijkingssite om de goedkoopste provider te vinden. Heb je geen nieuwe mobiel nodig, dan kan je ook een simonly abonnement nemen. Bij Simyo heb je al een simonly abonnement voor slechts €8 per maand. Heb je wel echt een nieuwe mobiel nodig? Koop dan een refurbished model. Zo’n tweedehandse telefoon is vaak nog in nieuwe staat en het scheelt jou honderden euro’s.

Er zijn ook telefoonproviders die samenwerken met TV en internet providers. Zo werkt Ziggo samen met Vodafone en Simyo met KPN en Telfort. Bij deze partijen kan je abonnementen combineren en maandelijks extra besparen. Bekijk hier hoe je kunt besparen bij Simyo.

5. Kijk kritisch naar je spontane uitgaven

Een terrasje hier en een etentje daar is superleuk, maar niet voor je portemonnee. Vaak hebben we niet eens door hoeveel geld we per maand besteden aan spontane uitjes. Maak dus eens een goed overzicht van je maandelijkse uitgaven. Waarschijnlijk kom je erachter dat je best veel geld kunt besparen als je niet elke dag een havercappuccino gaat halen. Nodig je vrienden ook een keer thuis uit voor een borrel of een diner. Dat is net zo gezellig! Maak hierbij wel gebruik van tip 3, want anders ben je weer meer geld kwijt aan extra boodschappen.

6. Deel Netflix of Spotify met vrienden

Vandaag de dag kan je overal wel een abonnement op nemen. Denk aan streamingdiensten als Netflix, Videoland, Amazon Prime en HBO Max. Vaak hebben we dan ook nog een abonnement bij Spotify, op een krant en een tijdschrift. Ga eens na of je met familie of vrienden een abonnement kunt delen. Zo bespaar je weer op de kosten.

Vrouw kijkt TV

7. Shop nieuwe kleding in de sale en bij outlets

Officieel horen uitgaven aan kleding en schoenen niet bij de vaste kosten, maar veel mensen besteden hier maandelijks veel geld aan. Terwijl dat in veel gevallen onnodig is. Probeer zoveel mogelijk items in de sale te scoren. Veel webshops houden elk seizoen een uitverkoop. Daarbij kan je op online bestellingen een kortingscode gebruiken. Hiermee bespaar je al snel 10% op je bestelling. Neem ook eens een kijkje bij Otrium. Dit is een online outlet met ontzettend veel merkkleding voor een lagere prijs. Op merken als adidas, Calvin Klein en Tommy Hilfiger krijg je tot wel 80% korting.

8. Blijf genieten van het leven met de deals van Groupon

Je vaste lasten verlagen betekent niet dat je geen leuke dingen meer kunt doen. Lees hier hoe je kunt besparen op een dagje weg. Daarnaast kan je bij Groupon deals bestellen voor korting bij restaurants, beautysalons, wellnessresorts, sportscholen, musea en pretparken. Genoeg keuze om iets leuks te doen met je partner, familie of met vrienden. De deals zijn vaak 70% goedkoper. Meestal zijn er ook nog kortingscodes beschikbaar, waardoor je extra kan besparen op een leuke activiteit.