Waar komt chocolade eigenlijk vandaan?

Chocolade heeft een lange weg afgelegd tot product dat we nu allemaal kennen en waar we allemaal zo gek op zijn. De cacao boom is meer dan 4000 jaar geleden in Mesoamerica door de Olmeken (voorgangers van Colombiaanse culturen) ontdekt. De Olmeken veranderde als eerst cacao om in chocolade door het te smelten en te drinken tijdens rituelen en medicijnen. Jaren later prezen de Maya’s chocolade als “Drank van de goden”. Deze goddelijke status van chocolade heeft tot ver in de 19de eeuw standgehouden. Door de aparte werkingen en exclusiviteit van cacao zijn de bonen door de eeuwen gebruikt als luxe product of zelfs een betaalmiddel voor de vorsten en de elite. Rond 1828 werd de chocolade reep ontwikkeld. Dit punt kenmerkt de modernisering van cacao voor een groter publiek. Sinds de ontdekking van de boon gaan er verschillende mythes en fabels over rond maar wat is er nu wel en niet waar? Onze redactie heeft er een paar voor je gecheckt en op een rijtje gezet.

Chocomilky

Fabel: Van chocolade krijg je puistjes

Tijdens je tienerjaren heb je het vast weleens gehoord: "Je hebt zoveel puistjes omdat je zoveel chocolade eet!". Hier is echter geen bewijs voor gevonden. Natuurlijk zit er in chocolade soms veel suiker verwerkt en kan dit puistjes veroorzaken, maar er is geen aantoonbare stof gevonden die acne of puisten of het gezicht zouden veroorzaken. Je kan dus gerust je favoriete bonbons of repen blijven eten. Zolang je dit met mate doet zal je niet teveel verkeerde suikers binnenkrijgen en er dus ook geen puistjes van krijgen. Hou er wel rekening mee dat dit voor iedereen anders is en verschilt per huidtype. Mocht je aanhoudende klachten krijgen door het eten van chocolade neem dan contact op met je huisarts of een dermatoloog.

Feit: Chocolade kan een positief effect hebben op je humeur

In chocolade zitten verschillende stoffen die endorfines aanmaken en ons humeur verbeteren. Mocht je een slechte dag of dipje hebben dan kan een reepje chocolade dit zeker verhelpen. De combinatie van de aanmaak van endorfines en de suiker die je binnenkrijgt tijdens het eten van chocolade geeft je humeur een ware boost. Ook zitten er kleine stofjes fenylethylamine in. Dit is de stof die we aanmaken wanneer we verliefd zijn. Chocolade is dan ook het meest gegeven cadeautjes onder geliefden. Mocht je een leuk kleinigheidje cadeau willen doen aan je partner, dan zit je met chocolade altijd goed. Ook als je single bent en geen relatie hebt is het natuurlijk een perfecte manier om je toch nog een beetje verliefd te voelen.

Feit: Pure chocolade is gezonder dan melkchocolade

In pure chocolade zitten namelijk minder calorieen dan in melkchocolade en veel meer cacao. Veel merken plaatsten nu dan ook het percentage cacao op de verpakkingen van hun pure opties. Pure chocolade heeft meerdere voordelen voor het lichaam (zoals antioxidanten die ons immuunsysteem versterken en onze bloedvaten beschermen) en deze variant bevat vaak ook veel minder suikers. Melkchocolade daarintegen bevat wel meer calcium dan pure chocolade, en calcium beschermt dan weer je botten en gewrichten. Maar ondanks dit voordeel kunnen we stellen dat door het hoge gehalte suikers en calorieen dit alnog de ongezonde versie van de twee is.

cacaobeans

Fabel: Chocolade kan ook wit zijn

Hoewel witte chocolade meestal wordt verkocht en samen wordt gepresenteerd met melkchocolade en pure chocolade, is het eigenlijk helemaal geen echte chocolade. Witte chocolade bestaat grotendeels uit cacaoboter (cacaovet), suiker, melkpoeder en een smaakstof, zoals bijvoorbeeld vanille. Het bevat geen cacaopoeder, alleen het vet dat uit de cacaomassa wordt geperst tijdens de verwerking. Dit verklaard het gebrek aan de kenmerkende bruine chocolade kleur die bijvoorbeeld melk of pure chocolade wel hebben.

Feit: Chocolade stimuleert seksuele verlangens en plezier

Chocolade is een ware afrodisiacum. Ondanks dat de meningen hierover nog altijd verdeeld zijn, staat chocolade wereldwijd bekend als voedsel wat de geslaschtsdrift, potentie of het seksueel plezier kan versterken. Liefde en plezier lijken hand in hand te gaan met chocolade. Wetenschappelijk onderzoek hiernaar is minimaal maar wat we wel weten is dat de serotonine in chocolade de seksuele gevoelens of verlangens kunnen stimuleren. Het consumeren van chocola speelt volgens andere onderzoeken ook met onze seksuele gedachten. Het langzaam laten smelten van een bonbon op de tong ervaren velen als sensueel genot. Tel daar de sensatie’s van het ruiken en proeven van de chocola bij op en voor je het weet heb je een ervaring om chocogasms van te krijgen.

4 tips om te besparen op chocolade

lesbonbon

We weten nu de oorsprong van chocolade en wat fabels of feiten zijn. Ook weten we waarom het zo een geliefd cadeau is om te geven tijdens Valentijnsdag en waarom we er zo blij van worden. Tijd om erachter te komen wie de beste chocolade aanbiedingen heeft en hoe we geld kunnen besparen op ons favoriete snoepgoed. Onze redactie heeft een paar goede tips voor je op een rij gezet waarmee je kan besparen op chocola. Je vindt ze hieronder!

  1. Een van de supermarkten met een groot en divers aanbod aan melk en pure chocolade is Albert Heijn. Naast de populaire melkchocolade merken als Tony chocolonely, Milka en Nestle. Kun je hier ook terecht voor donkere chocolade specialisten zoals Lindt en Delicata. Deze merken hebben repen met tot wel 90% pure cacao! Hou onze pagina in de gaten voor aantrekkelijke acties zoals de tweede halve prijs en sla jouw favoriete repen in.
  2. Sinds de Sint zijn intocht in het land heeft gemaakt is het aanbod aan chocolade letters enorm. Velen schoenen zullen tot 5 december gevuld worden met versierde, gevulde of vegan letters. Natuurlijk zijn de letters elk jaar weer beschikbaar in allerlei varianten en edities. Als je opzoek bent naar een normale betaalbare versie dan heeft Kruidvat een van de beste aanbiedingen. Deze letters zijn van het Kruidvat huismerk en zijn verkrijgbaar in de smaken hazelnoot, puur, wit en melk.
  3. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je bent tijdens het kijken van je favoriete series door je chocolade voorraad heen gesnackt. Je binge sessie is nog niet klaar maar het is al te laat om naar een supermarkt te lopen. Geen zorgen! de bezorgservice van Gorillas biedt je de optie om vanaf je bank nieuwe snacks te bestellen. Op onze pagina staan geregeld kortingscodes voor bijvoorbeeld gratis verzending of 25% korting op je bestelling. Gebruik voordat je gaat bestellen een van onze codes en je bespaart direct geld op je late night snacks.
  4. Chocolade als cadeau geven is altijd een goed idee. Maar soms kunnen zelfs goede ideeën nog beter. De beste chocolade cadeaus bestel je bij Greetz. Deze specialist in geschenken voor elke gelegenheid, heeft chocolade cadeaus die gewoon door de brievenbus geleverd kunnen worden. Ook krijg je bij Greetz de mogelijkheid om je choco cadeau te personaliseren met een leuke tekst of foto. Hiermee maak je de geschenken persoonlijk en uniek. De aanbiedingen rondom chocolade geschenken of cadeaupakketten vind je terug op onze Greetz pagina.