Bespaartips voor goedkope koffie

Koffie wordt in Nederland ook wel het zwarte goud genoemd. Dat is niet zo gek als je kijkt naar hoeveel koffie die we per dag drinken. Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag drinken. Dat is ongeveer 260 liter per jaar. Vroeger dronken we alleen filterkoffie en was het al speciaal als je er melk en suiker in deed. Tegenwoordig is het heel normaal om een iced latte of een flat white te bestellen. Soms zitten daar ook nog allerlei siropen in. Geen wonder dat we tegenwoordig bijna €5 betalen voor het warme drankje; of koud als je het iced drinkt. Daarom is onze redactie op onderzoek gegaan, en hebben zij een aantal bespaartips voor je opgesteld.

1. Koop geen koffie buiten de deur

De belangrijkste tip is om geen koffie buiten de deur te kopen. Of om dit in ieder geval flink te verminderen. Koffie halen bij je lokale barista is natuurlijk superleuk en gezellig, maar ook erg prijzig. Tegenwoordig betaal je voor een cappuccino gemiddeld €4,50. Wil je hier nog een plantaardige melk in, zoals soja of havermelk, dan wordt daar vaak nog €0,30 bijberekend. Als je dit bedrag meerdere keren per week kwijt bent, dan lopen de maandelijkse kosten hoog op. Wil je besparen op koffie? Ga dan alleen koffie drinken buiten de deur als je met vrienden hebt afgesproken. Zo maak je er ook nog een speciaal uitje van.

Drie vrouwen lachen en drinken koffie

2. Word zelf een barista en zet thuis goedkope koffie

Zelf koffie zetten is een stuk goedkoper dan koffie halen bij een café. Je betaalt gemiddeld €0,06 tot €0,10 voor een kopje koffie dat gezet is met koffiebonen. Filterkoffie is de goedkoopste en met deze methode betaal je slechts €0,03 tot €0,08 per kopje. De manier van koffiezetten verschilt dus ook nog in prijs. Houd je van caffe latte’s, cappuccino’s of andere koffievarianten met melk? Zorg dan dat je thuis gaat oefenen met een melkopschuimer. Deze kan je voordelig bestellen bij Bol.com. Of bestel een bij IKEA de elektrische melkklopper voor €1,99. Dit handzame ding kan je ook nog overal mee naartoe nemen. Handig voor op vakantie bijvoorbeeld.

3. Koop koffie online met extra korting

Als je thuis meer koffie gaat zetten, dan heb je natuurlijk ook filterkoffie, koffiebonen of capsules nodig. Wij raden je aan om dit online te kopen. Bij webshops die gespecialiseerd zijn in koffie, heb je ontzettend veel keuze uit verschillende soorten koffiebonen. Denk aan light, medium en dark roast en het land van herkomst, zoals Brazilië en Colombia. Vanwege de hoge concurrentie, bieden veel verkopers online lagere prijzen aan.

Een ander voordeel van online koffie kopen, is dat je koffie in bulk kan kopen. Bulkverpakkingen zijn doorgaans 10% tot 20% goedkoper. Als je eenmaal een favoriete koffieboon hebt gevonden, dan is het bestellen in bulk zeker een aanrader. Door de luchtdichtverpakkingen kan je de koffie ook nog lang bewaren.

Ook kan je bij webshops bespaarmogelijkheden die je in winkels niet hebt. Denk aan kortingscodes en cashback acties. Koffievoordeel heeft regelmatig kortingscodes waarmee je €10 of 25% korting krijgt. Cashback acties zien we vooral terug bij MediaMarkt. Je krijgt dan achteraf korting op een apparaat van Nespresso. Meer weten over cashback korting? Lees dan ons artikel over tips en valkuilen bij cashback.

Man zet filterkoffie

4. Ga in de supermarkt voor het huismerk

Koffie blijft een persoonlijke smaak. En welke van de dertig soorten in de supermarkt koop je dan? We zijn al snel geneigd om voor een A-merk te kiezen. Meestal ziet de verpakking er beter uit en we kennen het merk van de reclames. Denk aan Douwe Egberts. Maar is deze koffie lekkerder dan die van een huismerk? In veel gevallen niet. Het kan zelfs zo zijn dat het dezelfde koffie is, uit hetzelfde land, alleen in een ander jasje gestoken. Laat je daarom niet verleiden door een A-merk, maar probeer eerst het huismerk uit. Dit scheelt al vaak €2 per pak.

Blijven de koffiesoorten van Lavazza, Douwe Egberts en FairTrade Original toch jouw favoriet? Zorg er dan voor dat je deze merken in de aanbieding koopt. Aangezien koffie een belangrijke vloeistof is in Nederland, hebben supermarkten, zoals Plus, regelmatig aanbiedingen, zoals 1+1 gratis of de tweede voor de halve prijs. Je kunt groot inslaan, want koffie is zeer lang houdbaar.

5. Stop met het kopen van koffiemelk

Vind je zwarte koffie te sterk en doe je er graag koffiemelk in? Dan is dit misschien wel het moment om daarmee te stoppen. Koffiemelk is duurder dan ‘gewone’ koemelk. Bij koffiemelk wordt het water eruit gehaald, zodat je een dikkere en vettere melk overhoudt. Maar het romig maken van je koffie kan ook met volle en zelfs magere melk. Deze opties zijn een stuk goedkoper en misschien ook wat gezonder, omdat het minder bewerkt is. Probeer eens een scheutje volle melk uit en kijk of je dit ook lekker vindt. Misschien gaat er wel een wereld voor je open.

Persoon maakt latte art

6. Barista melk is niet per se beter, wel duurder

Je wilt op je havercappu natuurlijk wel een perfecte schuimlaag hebben. Romig en fluffy, zo zien we het graag. Tegenwoordig word je als consument overtuigd dat je hier speciale barista havermelk voor nodig hebt. Maar is dit wel zo en is dit niet gewoon een marketingtruc? De barista varianten zijn namelijk gemiddeld €0,50 duurder en bevatten alleen iets meer ingrediënten. Na een test bij ons op kantoor, zijn we erachter gekomen dat de ‘normale’ havermelk hetzelfde schuimt als de barista variant. Doe thuis ook de test en wellicht bespaar je elke week minstens €0,50.

7. Geef je koffiemachine regelmatig een onderhoudsbeurt

Onze laatste tip is misschien geen tip waar je op zit te wachten, omdat het een extra klusje is. Maar het onderhouden van je koffieapparaat is wel een must als je wilt besparen op koffie. Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat je koffie niet goed doorloopt. Na verloop van tijd zal je daarom minder koffie in je kopje krijgen. Daarnaast wordt de smaak van je koffie ook aangetast als je het apparaat niet regelmatig reinigt. Zonde! Ten slotte wil je niet dat je apparaat kapot gaat door slechte onderhoud. Een nieuwe koffiemachine kopen is een stuk duurder, dan regelmatig ontkalken en reinigen.