Hoe bespaar je op printkosten?

Eigenlijk zijn de manieren om op je printkosten te besparen inherent aan je printgedrag en het type printer wat je thuis hebt. Druk je veel af en wil je besparen op inkt dan is een laserprinter waarschijnlijk de beste optie voor jou. Print je af en toe wat uit dan kun je beter een inkjetprinter kopen. Ben je een intensieve printer die het ene na het andere pak print papier verslindt? Dan is een printer met een inktreservoir wellicht de beste optie voor jou. Hieronder zullen wij de verschillende printopties verder voor je uitlichten.

1. Schaf de goedkoopste printers aan

Inkjetprinter zijn het goedkoopst om aan te schaffen. Bij Printabout heb je bijvoorbeeld al voor €50 al een degelijke printer in huis. Inkjetprinters werken met cartridges, elk printermerk verkoopt zijn eigen cartridges. Een Epson inkcartridge kun je dus niet gebruiken voor je HP printer enz. Printshops vechten met promoties en deals uit wie de goedkoopste inkt op de markt heeft. Hiernaast verkopen veel winkels tegenwoordig huismerk cartridges. Deze huismerk varianten werken op de printers waarvoor ze worden geproduceerd maar zijn niet van de grote merken zelf. Hierdoor worden deze cartridges veel goedkoper aangeboden. De goedkoopste optie is de standaard zwart-wit cartridge. Je kunt door alleen deze kleuren te gebruiken dus enorm veel geld besparen!

inkt cartridges

2. Veel printen en toch geld besparen

Werk je thuis of vanuit een kantoor? Dan heb je waarschijnlijk een hoger printgebruik en kan je het beste een Laserprinter aanschaffen. Dit type printer is in de aanschaf wat duurder dan de Inkjetprinter en werkt in plaats van met cartridges met toners. Toners zijn meestal wat duurder dan cartridges maar gaan veel langer mee. Om het printgedrag van de gebruiker te ondersteunen gaat het printer ook sneller en kun je meer papier gebruiken dan met een inkjetprinter. Dit bespaart je uiteraard veel geld en tijd tijdens het werken. Een ander groot voordeel van toners ten opzichte van cartridges is dat toners niet kunnen uitdrogen. Bij Viking kan je toners voor een voordelige prijs aanschaffen

3. Voordelig printen met een inktreservoir

Print je enorm veel en heb je nog een intensiever print gebruik dan hierboven beschreven? Dan kom je uit bij een printer met inkt reservoir. Deze printers zijn vaak het duurst, maar zijn een goede investering als je dagelijks erg veel print. Met flesjes inkt voor het reservoir bespaar je automatisch, omdat ze goedkoper zijn dan toners en cartridges. Ook is deze manier van printer veel zuiniger als je veel foto’s of kleurrijke afbeeldingen afdrukt. Een uitstekende optie dus voor grote gezinnen of bedrijven die dagelijks veel afdrukken. Bij veel Printers met inktreservoir krijg je standaard inkt meegeleverd waar je jaren mee vooruit kan.

ink reservoir

4. Stel een inktplan samen

Bij grote inkt- en printerproducenten kun je tegenwoordig ook een plan samenstellen. Hierdoor creëer je overzicht in je printgedrag en kun je voorkomen dat je ineens zonder inkt zit of veel te veel inkoopt. Je loyaliteit wordt bij deze merken beloond in de vorm van kortingen. Voorbeelden van deze inktplannen zijn: Epson ReadyPrint en HP Instant Inkt.Met deze inktplannen kun je tot wel 50% besparen aan printkosten. Check dus snel of jij ook een inktplan kan samenstellen en begin direct met geld besparen.

5. Bespaar inkt met lettertypes

Ben je al goed geld aan het besparen op je printer en de inkt dan kun je nog een stapje verder gaan. Je kunt namelijk ook inkt en dus geld besparen door het juiste font te kiezen. Ecofont is een voorbeeld van een lettertype waarmee je tot wel 50% kunt besparen aan tonerkosten. Dit komt doordat er geprint wordt met een lager aantal pixels. Hierdoor gebruik je minder inkt, maar zijn je afdrukken net zo duidelijk als wanneer je ze normaal uit zou printen. Zo bespaar je zowel voor als tijdens het printen enorm veel geld.

6. Bespaar op papier en druk dubbelzijdig af

Een andere manier om op printkosten te besparen is door je bestanden of documenten dubbelzijdig uit te printen. Hierdoor bespaar je veel geld op papier doordat je voor elke twee pagina’s slechts één A4’tje nodig hebt. Grote lege vellen zijn natuurlijk zonde als die ook gewoon bedrukt kunnen worden. Bovendien optimaliseer je hiermee je papiergebruik en help je mee aan een beter milieu. Onderzoek daarom snel de instellingen van je printer om erachter te komen hoe je dubbelzijdig kan printen.

7. Zet je printer in slaapstand

Gebruik je de printer niet? Zet hem dan in slaapmodus. In slaapmodus blijft de printer standby om te printen wanneer jij dit wilt, maar gebruikt het veel minder energie. Zo gebruik je de printer op een ecologische manier. Bovendien is het totaal onnodig om energiekosten te moeten betalen voor apparatuur wat je niet actief aan het gebruiken bent. Zet dus vooral je printer op slaapstand of zet hem uit, wanneer je de printer niet gebruikt.

sleep mode