Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe kun je zien als een minimalistische kledingkast. In de meeste richtlijnen houdt dat in dat je 33 kledingstukken in je kast hebt hangen. Voor de meeste mensen betekent dat een flinke kaalslag in hun garderobe, maar deze zienswijze kent veel voordelen, want:

  • je wordt creatiever met de outfits die je maakt;
  • je draagt de items uit je kledingkast ook écht;
  • je geeft minder geld uit en je draagt bij aan een beter milieu.

Ben je benieuwd hoe je zo'n capsule wardrobe begint en wat de do's en don'ts zijn? Lees dan snel verder.

1. Dit kun je doen om een capsule wardrobe te beginnen

Ben jij klaar om aan een capsule wardrobe te starten? Het kan even duren voordat je je kast zo hebt ingericht dat je capsule wardrobe functioneel is en afgestemd is op jouw wensen. Kennis over jouw stijl, gewoontes en voorkeuren als het op kleding aankomt helpt je een eind op weg. Hier vind je de eerste stappen die je kunt nemen op weg naar een capsule wardrobe:

  • Maak een kleurenanalyse

Bij een capsule wardrobe is het handig als veel items bij elkaar passen. Zo kun je veel combinaties maken en nieuwe outfits creëren, ook met weinig items. De kans is dus groot dat je een bepaald kleurenpalet kiest waarbinnen de kledingstukken passen. Dit hoeft echt niet te betekenen dat je vanaf nu alleen maar basiskleding in zwart, wit en denim draagt. In tegendeel: je kunt je kledingcollectie zo kleurrijk maken als je zelf wilt. Om te bepalen welke kleuren je mooi staan, kun je een kleurenanalyse doen of laten doen. Een kleurenspecialist kijkt naar de tinten in je huid, ogen en haar en bepaalt aan de hand daarvan welke kleuren je mooi staan. Je krijgt dan te horen of je een zomer-, herfst-, winter- of lenteype bent en welk kleurenpalet bij je past. Op die manier kun je je capsule wardrobe afstemmen op de kleuren die je mooi staan.

  • Bepaal je stijl

Ook een stijlanalyse kan je op weg helpen bij het samenstellen van je capsule wardrobe. Tijdens een stijlanalyse wordt vaak bepaald welk lichaamsfiguur je hebt. Aan de hand daarvan leert de stylist je welke kledingstukken je mooi staan en wat je beter kunt vermijden. Ook je persoonlijke smaak en karakter worden in de analyse meegenomen. Hierdoor leer je efficiënter te shoppen en miskopen te voorkomen.

  • Kies je favorieten uit je kledingkast

Met een paar eenvoudige stappen kun je bepalen wat onmisbare items in je capsule wardrobe zullen zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kleding die in je wasmand ligt. Deze kleding heb je recentelijk nog gedragen en wordt dus echt gebruikt. Heb je items die al een jaar ongedragen in je kast hangen? Dan is de kans groot dat je ze nooit gaat dragen en horen ze dus ook niet thuis in je capsule wardrobe. Als je de tijd neemt om je capsule wardrobe samen te stellen, kun je ook per seizoen bijhouden welke stukken je vaak draagt. Zo weet je welke items in de winter, lente, zomer of herfst in je capsule wardrobe thuishoren.

Vrouw doet kleding in doos

2. Verdien geld met de kleding die je niet meer draagt

Een capsule wardrobe begint met een kritische blik naar je eigen garderobe. Welke kleding heb je al lang niet meer of misschien wel nooit gedragen? Pas je alle stukken die in je kast hangen? Op die manier kun je een selectie maken van kleren die weg kunnen. Deze kleding kun je doneren aan een goed doel, zoals het Leger des Heils of je kunt het verkopen. Er zijn tweedehandswinkels die je kleding voor je verkopen. Jij krijgt dan een gedeelte van de opbrengst als het is verkocht. Je kunt de kleding ook zelf verkopen via Vinted of Marktplaats. Het voordeel hiervan is dat 100% van de opbrengst voor jou is.

3. Bespaar op nieuwe aankopen en krijg 20% korting

Een capsule wardrobe betekent minder uitgaven aan nieuwe kleding. Met deze minimalistische kijk op je garderobe ben je niet constant op zoek naar nieuwe items en dat zul je merken in je portemonnee. Als je iets mist in je kledingkast, heb je dus misschien een groter budget om iets nieuws aan te schaffen dat je ook daadwerkelijk vaak aantrekt in plaats van die tientallen goedkopere shirtjes die ongedragen in je kast liggen.

Wil je je capsule wardrobe uitbreiden zonder een grote uitgave te doen? Kijk dan eens bij tweedehands winkels. Hier betaal je doorgaans minder dan in andere winkels en je draagt bij aan een beter milieu. Een andere tip is om te kopen tijdens de sale. De korting loopt dan vaak op tot wel 75% bij veel winkels. Verder kun je ook besparen door met een kortingscode te shoppen. Bij bijvoorbeeld ASOS bespaar je al snel 20% met een kortingscode. Maar hou altijd in gedachten dat het niet om kwantiteit gaat. Koop geen items alleen maar omdat ze afgeprijsd zijn, bedenk of je het ook zou kopen als je er het volle pond voor zou moeten betalen. Zo voeg je alleen items toe die je echt draagt en leuk vindt.

4. Marie Kondo je kledingkast

Een capsule wardrobe beginnen is de perfecte gelegenheid om je kast te Marie Kondo-en. Deze Japanse opruim-goeroe heeft ons geleerd hoe je je sokken en shirtjes keurig op kunt bergen. Daarnaast leerde ze ons om bij ieder item na te gaan of het je plezier brengt. Zo nee, dan is het tijd voor een nieuwe eigenaar en kan het item worden opgeruimd. Haar boeken en video’s staan boordevol tips voor een opgeruimde garderobe inclusief checklists voor een capsule wardrobe.

Vrouw zoekt kledingkast uit

5. Tot slot: de voordelen van een fashion capsule wardrobe op een rijtje

Mocht je nog niet overtuigd zijn van de voordelen van een fashion capsule wardrobe, dan hebben we hier alle pluspunten even voor je opgesomd:

  • Minder kleding = minder stress. Keuzes maken levert stress op. Als je minder kleding hebt om uit te kiezen, heb je daar dus ook minder stress over. Je hebt je outfit in een mum van tijd samengesteld en dat scheelt een hoop gedoe tijdens de ochtendspits in huis.
  • Je houdt tijd over. Omdat je makkelijker en sneller outfit samen kunt stellen, houd je tijd over. Je hoeft niet eerst tientallen kledingstukken te proberen voordat je de deur uitgaat waardoor je dus tijd hebt voor andere activiteiten. Geniet dus wat langer van je ontbijt of draai je nog een keer om in bed.
  • Meer ruimte in huis. Die uitpuilende kast en wasmand zijn verleden tijd met een capsule wardrobe. Je kast is waarschijnlijk een stuk leger en je wasmachine draait geen overuren meer.
  • Positieve impact. De textielindustrie brengt je de leukste items voor in je kledingkast, maar er zit ook een zwart randje aan. Veel werknemers worden uitgebuit en werken voor een laag loon onder slechte omstandigheden. Met een capsule wardrobe consumeer je minder en denk je goed na over items die je aan je collectie toevoegt.