Een student zijn met minder geldzorgen doe je zo

Het studentenleven kan je niet over doen. Je hebt dus maar één kans om het onderste uit de kan te halen om dit leventje helemaal te ervaren en er met weemoed op terug te kijken. Naast je serieuze studie wil je kunnen stappen en geen feestje mislopen. Een flinke uitdaging want tegenwoordig is alles best prijzig. Etentjes, stapavondjes, een nieuwe laptop voor de universiteit en dan wil je er ook nog een beetje leuk bijlopen. Hoe dan? Nou, dat hebben wij voor jou uitgezocht. Lees hieronder hoe jij geld bespaart als student. Met de bespaartips houd je eenvoudig budget over voor een extra drankje of eten. Houd wel je studentenpas paraat, want die komt geregeld van pas.

Iemand die een betaling doet achter de laptop

1. Shop benodigdheden voor je opleiding extra voordelig

Besparingen tot 25% op een laptop

Op grote uitgaven zoals een laptop kan je een hoop geld besparen op twee manieren. Je kunt rondvragen of iemand een goede voor je heeft ter overname. Dan zijn er nog de leuke studentenkortingen in de online shops. Een iPad of MacBook schaf je bij Amac met onderwijskorting aan, het is een verrassing hoeveel. Dan is er nog Acer die 15% korting geeft op alles uit hun winkel. Of kies voor HP met kortingen tot 25% in de Student Store.

Bestel je studieboeken tweedehands

De kosten voor studieboeken kunnen hoog oplopen. Zo zonde als je ze tweedehands veel goedkoper kunt vinden. Kijk op Marktplaats of je jouw boeken ziet, dat kan je een duit in je zak schelen. Studystore biedt ook gebruikte boeken aan waardoor je makkelijk 30% minder betaalt vergeleken met de nieuwprijs. Of plaats een oproepje in een Facebook groep voor studenten.

Je scriptie goedkoop laten afdrukken

Moet je regelmatig documenten af laten drukken voor je studie? Je zou dan Studentendrukwerk in de gaten kunnen houden op acties. Ze hebben regelmatig kortingscodes met kortingen tot 20%. Ze doen ook wel eens aan gratis thuisbezorging, waardoor het je niet alleen geld maar ook tijd bespaart om het ergens op te halen.

Een kist met fruit en mobiel met Too Good to Go app

2. Bespaar wekelijks 50% op je boodschappen

Loop alle aanbiedingen af

Die inflatie is te merken in de supermarkt. Soms denk je: “Wat heb ik nou eigenlijk gekocht, dat ik zoveel geld kwijt ben?” Dat is soms droevig weinig. Maak er daarom een nieuwe hobby van om alle aanbiedingen af te gaan in verschillende winkels. Vooral als er producten goed zijn afgeprijsd en die je vaak gebruikt: sla extra in als de houdbaarheidsdatum nog ver weg. Dan ben je op de lange termijn goedkoop uit. Eigenlijk ontkom je zo niet aan de Hamsterweken van Albert Heijn en hun bonus aanbiedingen. 50% korting op interessante producten is ook de moeite. Dan zijn er nog de Aldi en Lidl die producten van hun eigen merk goedkoper aanbieden dan menig afgeprijsde A-merk. Let daar dus ook goed op.

Hier koop je goedkope versproducten

Ken je de Too Good To Go app nog niet? Dan wordt het tijd dat je die installeert. Hier kun je boodschappen zoals groenten, fruit en yoghurt redden van de prullenbak, terwijl ze nog prima te consumeren zijn. Via de app kun je zien of er een bakker, groenteboer of supermarkt in jouw buurt is die jou een box aanbiedt met levensmiddelen. Vaak is het een verrassing wat je krijgt. Boodschappen met een waarde van bijvoorbeeld normaal €12,99, koop je dan voor €2,99. Hoppa, €10 korting! Hoe leuk is dat. Geen voedsel- én geldverspilling! Staat jouw supermarkt er niet bij in deze app? Er zijn winkels als Jumbo en AH die hun versproducten eind van de dag afprijzen. En er zijn zelfs Albert Heijn vestigingen die de volgende ochtend hun broden wegdoen voor €0,50. Je moet er wel vroeg voor je bed uit of door naar de supermarkt na een nachtje doorhalen, anders grijp je mis. Informeer bij jouw winkel of zij hieraan meedoen.

Gooi niks weg

Het is natuurlijk zinloos om geld uit te geven voor producten die uiteindelijk in de vuilnis belanden. Dat heet geld weggooien. Zorg dus dat je bewust leeft en kookt. Als je alleen bent kook je vaak teveel of moet je een grote verpakking op zien te maken. Prima, dan kook je toch gelijk voor een paar dagen? Dan vries je in wat je nu niet opeet. Houd de koelkast in de gaten en wees creatief met leftovers die tegen de datum aanzitten.

Iemand shopt kleding tijdens een swap party

3. Shop vintage kleding of maak gebruik van studentenkorting

Ga voor vintage

Je kan er tegenwoordig hartstikke trendy bij lopen voor een prikkie. En het is tegenwoordig ook nog eens hip om tweedehands je nieuwe outfit samen te stellen. Of noem het vintage, klinkt net wat meer fashionable! Duik lekker de kringloopwinkel in en loop er geslaagd uit zonder dat het je een klap geld kost. Ook heel leuk om tijdens een stedentrip de tweedehands winkels af te gaan.

Organiseer een kledingruil

Kleding swappen is een superleuk idee om van je kleding af te raken die je niet meer draagt en er weer andere voor terug te krijgen. Zo heb je gelijk een extra excuus voor een feestje met je studiegenoten. Goed voor het milieu, je budget en gezellig. Je kunt ook kijken of er kledingruilbeurzen zijn, maar dat is vast niet zo leuk al je eigen verkleedpartijtje.

Studentenkorting bij modewinkels

Bij heel veel kledingwinkels kun je rekenen op studentenvoordeel. G-Star RAW geeft 20% korting op kleding en H&M heeft ook regelmatig studentenacties met besparingen van 20%. Vero Moda, Levi´s, Nike, WE, Farfetch en ASOS doen aan 10% studentenkorting, terwijl Adidas zelfs voor 30% voordeel gaat. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met een rits aan kledingwinkels die jou op je aankoop laten besparen. Op de websites staan hoe je de korting krijgt. Bijvoorbeeld via Student Beans of UNIDAYS.

Drie vriendinnen op een treinstation

4. Een dagje weg met korting

Studentenfuif

Je weet inmiddels vast de plekjes waar je goedkoper terecht kunt voor een cocktailtje tijdens Happy Hour of waar het bier het goedkoopste is. Toch lopen de kosten voor al die drankjes al snel op. Waarom niet gewoon bij iemand thuis een feestje regelen? Dat is altijd de goedkoopste optie en het hoeft er niet minder gezellig om te zijn. Als je eens in de zoveel tijd afwisselend bij elkaar afspreekt: de ene keer bij jou, de andere keer bij de ander? Met het concept ´iedereen neemt wat mee´, heeft de gastvrouw- of heer ook geen hoge kosten aan boodschappen. Als iedere medestudent een fles drank meeneemt en wat om te snacken, heb jij een geslaagd en goedkoop avondje samen. Gaan jullie toch een pizza bestellen? Vergelijk dan waar je die op dat moment voor de laagste prijs kunt scoren. Domino´s heeft dikwijls topacties waarbij je de tweede pizza gratis krijgt. New York Pizza doet daar niet aan onder, ook daar doen zij aan 50% korting aanbiedingen.

Genieten van je vrije tijd zonder dat het veel kost

Als student reis je natuurlijk al gratis of met korting met het openbaar vervoer doordeweeks of in het weekend. Wist je ook dat je studentenkorting op bijzondere treinreizen kunt krijgen? Zoals een trip naar Parijs met Thalys. Leuk als je voor een klein budget een weekendje weg wil. Goed dus om even bij de NS te checken als je plannen hebt. Datzelfde geldt voor een bezoekjes aan musea, attractieparken en meer. Ook hier valt er wel eens studentenkorting te halen op entreekaartjes. Sowieso is het aan te raden om online vooraf je tickets te kopen, dat is meestal stukken voordeliger. Bij Madame Tussauds bespaar je hierdoor 20% en Toverland geeft €7 voordeel op de toegang als je vooraf bestelt. Heel gunstig dus voor jouw portemonnee om ook vooruit te plannen en op de website jouw kaartjes te reserveren. Heb je gelijk wat om naar uit te kijken!