Wat is voedselverspilling en hoe ga je het tegen?

Verspilling lijkt in deze tijd een steeds groter probleem. Dit komt omdat we er ons vaker bewust van zijn. Ook willen we besparen op onze uitgaven en de producten die we kopen zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Hierin vormt het tegengaan van voedselverspilling natuurlijk een cruciale rol. Maar wat is voedselverspilling? Dit is simpel: “Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt”. Gooi je voedsel weg terwijl je het nog kan eten, dan is dit verspilling. Gezien de grote hoeveelheid grondstoffen die worden gebruikt om voedsel te produceren heeft dit een negatieve impact op ons milieu. Volgens berekeningen kan de milieubelasting die ontstaat bij het produceren van ons voedsel in Nederland tot wel 9% lager zijn. Laten we samen de onderstaande tips gebruiken om hieraan bij te dragen en de wereld een betere plek maken voor ons en zij die na ons zullen komen.

1. Door bewust te kopen doe jij de boodschappen 25% goedkoper

Inventariseer voordat je boodschappen gaat doen. Producten die je nog in de kast of koelkast hebt hoef je natuurlijk niet weer te kopen. Door te inventariseren plaats je geen producten op je boodschappenlijstje die overbodig zijn. Heb je al een weekmenu bepaald? Bekijk en bereken dan wat en hoeveel je nodig hebt en koop het gelijk in 1 keer wanneer je boodschappen gaat doen. Hierdoor vermijd je onnodige bezoekjes aan de supermarkten en verklein je de kans op impuls aankopen die getriggerd worden door reclames en aanbiedingen. Maar let op er is een uitzondering op deze regel. Wanneer er namelijk lang houdbare producten in de reclame zijn, dan is het juist slim om deze in te slaan. Deze producten gebruik je waarschijnlijk ook vaak tijdens het koken, denk aan pasta, rijst en olie. Hierdoor bespaar je op je vaste lasten en maak je gebruik van de juiste deals.

weighfoods

2. Kook op maat en gebruik een weegschaal

Iedereen kent de uitdrukking “meten is weten”. Tijdens het koken zeggen wij: “Wegen is weten”. Gewichten en verhoudingen zijn essentieel tijdens het koken. Door goed af te meten wat je nodig hebt voor je maaltijden kook je niet alleen lekkerdere gerechten, maar voorkom je ook overschot. Een keukenweegschaal is hierdoor een eenmalige investering waarmee je veel geld kan besparen. Door een keukenweegschaal in de keuken te hebben maak je ook gezondere keuzes. Vaak gebruiken we van de ingrediënten die we het lekkerst vinden onnodig veel. Door bijvoorbeeld al te weten dat je genoeg suiker of zout afgewogen is, ben je er van bewust dat er niet nog meer bij hoeft. Tip van de redactie: Weeg eens af hoeveel chocolade of snoep je wekelijks eet. Door dit te doen ga je automatisch letten op je calorie-inname.

3. Maak een maaltijd van de restanten en haal het meeste uit je boodschappen

Toch veel restanten over van je gekochte boodschappen? Maak dan een gerecht van de restjes. Door alle restanten bij elkaar te plaatsen en te checken welke gerechten hiermee gemaakt kunnen worden hoe je niet telkens hetzelfde te eten en ontstaan er originele combinaties die je weer inspireren voor nieuwe gerechten. Bovendien gebruik je al je gekochte etenswaren en ga je voedselverspilling tegen. Alle restanten tezamen in een uniek gerecht is ook een prima manier om goedkoop te eten, je had tenslotte alle ingrediënten al op voorraad. In de App Store of Google Play zijn ook genoeg apps te vinden die direct met recepten komen wanneer je aangeeft wat je aan ingrediënten al thuis hebt. Dit is een ideale tool om je te helpen wanneer je even zelf de inspiratie niet hebt.

waste

4. Bespaar tot 80% op je boodschappen met Too good to go

Deze app is ideaal om de horeca, bakkers en supermarkten te helpen het voedsel wat zij over hebben niet te verspillen. Aan het einde van de dag maken bedrijven die aangesloten zijn bij deze app de inventaris op en bekijken ze wat ze niet meer zullen verkopen, maar toch nog prima te consumeren is. Vervolgens verkopen ze het voedsel met tot wel 80% korting op de originele prijzen. Als je een klein budget hebt of een manier zoekt om voedselverspilling tegen te gaan is dit natuurlijk een geweldige optie. Producten van grote supermarkten zoals Albert Heijn en Dirk zijn hier dagelijks voor een prikkie te kopen. Hiernaast kunnen ook je favoriete vegan of sushi restaurants je verrassen met een pakket vol lekkernijen.

Bonustip!

Ook zonder de app kun je voedsel kopen wat nog te goed is om weg te gooien. Denk bijvoorbeeld aan de 35% korting stickers van Albert Heijn op producten waarvan de houdbaarheidsdatum nadert. Naast de AH heeft bijna elke supermarkt wel zo een initiatief. Doe jij je boodschappen liever bij kleinere lokale winkels? Loop er dan aan het eind van de dag even binnen en vraag ze naar producten die zij op het punt staan om weg te gooien! Misschien hebben ze hier zelfs wel een aparte sectie voor. Schroom je vooral niet om hierom te vragen en onthoud: “Niet geschoten is altijd mis”.

mefirst

5. Bewaar voedsel op de juiste manier en voorkom verdorvenheid

Bewaar voedsel op de juiste wijze en temperatuur. Er zijn veel etenswaren die wij automatisch in de koelkast bewaren, maar hierin juist eerder bederven. Neem bijvoorbeeld tomaten, aubergines en paprika. Deze groentes blijven vele beter goed buiten de koelkast dan erin. Zorg ook dat je koelkast op de juiste graden Celsius staat. Volgens experts is 4 graden voldoende, koudere temperaturen kunnen ook bijdragen aan een snellere verdorvenheid. Ken je trouwens het concept FIFO al? Dat staat voor first in first out. Door producten die het eerst gegeten moeten worden vooraan in je koelkast te plaatsen raken ze niet uit het zicht. Bovendien herinner je jezelf bij opening van je koelkast er telkens aan welke producten de prioriteit hebben en welke nog even in de koelkast kunnen blijven liggen.