In welk land betaald men het meest voor een biertje, in vergelijking met het salaris.

De prijzen en hoeveelheden bier per capita afgezet tegen het netto salaris

Waar op de wereld vind je de meest fanatieke bierdrinkers?

Het biertje blijft over de hele wereld één van de meest populaire alcoholische versnaperingen, maar hoeveel biertjes worden er nu gemiddeld genomen geconsumeerd? Besparingsplatform Kortingscode.nl deed onderzoek naar hoeveel bier er per persoon op maandelijkse basis wordt gedronken en hoe dit in verhouding staat tot het salaris.

In Moskou wordt procentueel gezien veruit het meeste gedronken ten opzichte van het salaris. Men besteedt hier namelijk bijna 10% van het maandelijkse inkomen aan bier. Op nummer twee staan de inwoners van Rio de Janeiro. Zij geven gemiddeld 7,92% van hun salaris uit aan pils. De top 3 wordt afgesloten door de Europese stad Madrid. Hier geven ze 5,21% van hun inkomen uit aan bier. In Dublin wordt het meeste geld uitgegeven per maand. Hier wordt maandelijks meer dan €100 besteedt aan bier.

De grootste drinkers ter wereld

Waarbij de Russen procentueel en de Ieren absoluut gezien het meest uitgeven aan bier zijn ze niet de meest fanatieke bierdrinkers ter wereld. De inwoners van Praag drinken namelijk het meest met maar liefst 11,88 liter per maand. In Berlijn en Wenen kunnen ze er ook wat van, hier drinken ze 8,73 liter per maand. Wat neerkomt op meer dan 100 liter per jaar per persoon.

 

Hoe zit het in Amsterdam?

De Amsterdammers zitten in een mooie middenmoot. Voor een halve liter bier betaal je in Amsterdam gemiddeld €5,35. De maandelijkse uitgaven lopen per persoon gemiddeld op tot €63,70 wat zo’n 2,86% van het netto salaris beslaat. We drinken nog net geen 6 liter per maand wat in totaal uitkomt op een gemiddelde van 71,4 liter per jaar per persoon.

 

Waar kan je de meeste liters bier drinken?

Wanneer je een fervent bierliefhebber bent en al je salaris uit zou geven aan bier dan kom je als inwoner van Praag het beste uit. Zij kunnen met hun maandelijkse inkomen maar liefst 657 halve liters consumeren. Tevens doen de Europese steden Berlijn (642) met een tweede plek en Zurich (629) op 3 het ook goed. In Amsterdam kopen we ‘slechts’ 416 halve liters per gemiddeld salaris. De inwoners van Istanbul moeten het helemaal rustig aan doen want zij zijn beperkt tot 92 halve liters bier.

 

Alle data van het onderzoek is hier te vinden.

 

Bronnen: