Olympische medailles per land vs GDP

Welk land presteert het best als je medailles afzet tegen het aantal inwoners? Wij zochten het uit en zette het voor je in een overzicht.

Welk land heeft op de Olympische Spelen het best gepresteerd per capita?

 

De Olympische Winterspelen 2018 zijn afgelopen, tijd om de score op te maken voor ieder land. Wat gebeurd er als je het aantal medailles vergelijkt met het bruto nationaal product en het aantal inwoners van een land. We zochten uit welk land dan het beste heeft gepresteerd.


Nederland behaalde het hoogst aantal medailles per deelnemende atleet met een gemiddelde van 0.588 per atleet.

 

Inkomsten per atleet

Verder werd uitgezocht wat de verdiensten van de Nederlandse sporters ze opgeleverd hebben. Hieruit komt naar voren dat bij de mannen Kjeld Nuis het meeste bij elkaar heeft geschaatst, met 2 gouden medailles levert dit hem €42.500,- op. Topverdiener bij de vrouwen was Ireen Wust met in totaal €45.050,-.

Bekijk hier de inkomsten per atleet: https://localfocus2.appspot.com/5a93d99bdf2e3

 

Toelichting inkomsten

Goud levert voor Nederlandse olympische sporters €25.500 op, maar alleen voor de eerste medaille, de 2e medaille levert nog maar ⅔ van de oorspronkelijke prijs op.

Bij teammedailles zoals de relay en ploegenachtervolging wordt het prijzengeld verdeeld maar leveren de medailles een minimum op van respectievelijk (1.), €9350, (2.) €6800 en (3.) €4250. In totaal zal het NOC/NSF bijna €400.000 aan prijzen moeten uitkeren.

Alle data van het onderzoek is tevens hier te vinden.

 

Bronnen:

http://www.worldometers.info/world-population/population-by-country/

http://www.imf.org/external/index.htm

https://www.olympic.org/

 

Notes: