De hobby op de knip

By Robin     5 april 2013   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Besparen op hobby's

Je bent aan het kijken naar de financiële gegevens omdat het weer eens hoog tijd is om te gaan besparen. Wellicht de zaag eens zetten in hobby's? Zonder dat je het door hebt kunnen die - al dan niet rare - nevenactiviteiten van je aardig wat geld kosten. In het onderstaande artikel proberen we duidelijk te maken wat een hobby je kan kosten maar ook hoe je erop kan besparen. Je geeft op jaarlijkse basis toch al snel meer uit dan je hebt ingepland aan deze activiteiten! Becijfer na het lezen van dit artikel eens wat die hobby's nu wegvreten uit je portemonnee.


Koken

Koken kan een dure hobby zijn. Dat is echter niet per sé nodig. Goed kunnen koken betekent namelijk niet het uitkiezen van de mooiste en duurste ingrediënten, maar juist ook uit die kleine ingrediënten het maximale zien te halen. Het te veel geld uitgeven valt makkelijk te vermijden door goed op te letten bij de aanschaf van ingrediënten en het uitkiezen van gerechten uit je kookboeken! Er zijn vaak veel alternatieven en verschillende mogelijkheden om je voedselvoorraad aan te sterken. Daarom een aantal tips onder de sluier vandaan waarvan wij denken dat je dat een aardige duit kan schelen.

 • Verbouw je eigen groente en fruit: biologisch is trending, net als je eigen groente en fruit verbouwen op je balkon en gezond eten. Tijd om deze trends bijeen te pakken en trendsetter te worden, start met het verbouwen van je eigen groente en fruit. Lekker, gezond en wellicht geeft het je enorm veel ontspanning en rust.
 • Koken onder de 5 euro: Ja het kan! Goedkope, overheerlijke maaltijden neerzetten. Maak er een uitdaging van! Daarnaast: ‘lang leve Google’, er zijn tegenwoordig enorm veel recepten te vinden die goed betaalbaar zijn.
 • Hup hup maak grote hoeveelheden: Misschien wil je altijd vers eten, maar we willen wel meer en dat kan niet altijd! Zeker niet als we aan het besparen zijn, daarom is invriezen het nieuwe koken. Je zult zien, je houdt ’s avonds meer tijd over voor andere hobby’s.

Lezen

Je kan natuurlijk je eigen bibliotheek gaan aanleggen, een volgende vraag is of dit nou echt handig en wel nodig is om lekker en veel te kunnen lezen. Een eigen bibliotheek is wellicht wat overdreven voor menig ander persoon, maar er zijn genoeg mensen die iedere week een boekhandel inwandelen om een nieuw boek aan te schaffen. Nodig? Nee, we hebben nog steeds de good old fashioned openbare bibliotheken in Nederland waar je voor een grijpstuivert ook die boeken kan komen halen!

 • Neem een abonnement op de bibliotheek: de bibliotheek is er niet voor niets. Er zijn zoveel boeken en wie zegt dat boeken die niet meer te koop zijn in de boekhandel geen goede boeken zijn?
 • Deel abonnementen op tijdschriften of kranten met familie, vrienden of kennissen en wissel tevens boeken uit. Wanneer je een ‘leesgroep’ creëert van bijvoorbeeld 10 personen die ieder een boek kopen, heb je genoeg leesmateriaal om je hobby te vervullen.
 • Wanneer je toch boeken wilt kopen, kun je bijvoorbeeld een middagje langs het Waterlooplein in Amsterdam of een andere boekenmarkt bij jou in de buurt! hier zijn veel tweedehands boeken te vinden. Ook zijn er diverse jaarlijkse boekenmarkten.

Sporten

​Sporten kun je zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt. Je kunt kiezen voor een duur sportabonnement inclusief sauna waar je wellicht nooit gebruik van zult maken of je kiest ervoor om buiten te gaan hardlopen. Kies je voor een sportschool zorg dan in ieder geval dat je je geld uit die investering haalt en overtuig wat vrienden ook zodat jullie allemaal een soort van sociale controle hebben en gemotiveerd worden door elkaar om te gaan. Een andere mogelijkheid is om de gratis opties toe te passen:

 • Ga je boodschappen doen? Pak de fiets! Zo heb je direct je sportactiviteit voor de gehele dag gedaan. Of ga een stuk wandelen en sjouw met je boodschappen, dit telt ook als een goede work-out.
 • Er zijn veel sportoefeningen waar je helemaal geen sportspullen of een sportabonnement bij nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld op het internet een hardloopschema vinden waarmee je jezelf kunt trainen om te gaan hardlopen. Je kunt ook diverse yoga oefeningen doen of rek- en strekoefeningen in huis. Er zijn veel oefeningen waar je bijvoorbeeld alleen een stoel bij nodig hebt.

Overige tips

 • Probeer eens zelf te klussen en een leuk meubelstuk in elkaar te zetten of via handleidingen een probleem op te lossen. Het bespaart enorm veel geld, je wordt er creatief door en het geeft een zeer zelfvoldaan gevoel. 
 • Probeer zoveel mogelijk producten te hergebruiken: tweedehands kleding, gerecyclede producten en gebruik plastic tassen meerdere malen. 
 • Probeer een vast budget op te stellen voor wat je wilt besteden aan je hobby. Zo houd je zicht op je uitgaven.

Besparen als hobby

Na het volgen van alle voorgaande tips lopen we al snel het risico dat we allemaal besparen als hobby gaan zien. En dat komt mooi uit, want wanneer je in deze fase belandt wordt het steeds gemakkelijker om te besparen. Daarom een aantal hulpmiddelen om jezelf uit de crisis te helpen:

 • Houd een huishoudboekje bij met alle in- en uitgaven. Een overzicht is altijd handig en het voorkomt onnodige uitgaven.
 • Ga samenwonen! Het is misschien wat rigoureus, maar moet jij eens opletten hoeveel geld je bespaart met samenwonen!
 • Plak overal notitiepapiertjes: in de auto zodat je alsnog de fiets pakt,  in de voorraadkast om duidelijk te maken dat je misschien toch niet zo’n trek hebt, op de verwarming om je te attenderen op de stookkosten, op de deur om te voorkomen dat de deur open blijft staan en op de lampknoppen om jezelf af te vragen of je wel echt licht nodig hebt of het met daglicht aan kunt. 
 • Tot slot: probeer je omgeving aan te steken met je bespaarhobby. Wanneer je omgeving net zo actief is in besparen wordt het voor jezelf gemakkelijker om je levensstijl aan te passen en veel geld te besparen.  

En wanneer je dit alles voor elkaar hebt gekregen, leid je uiteindelijk het leven wat het ‘vrekkenechtpaar’ op dit moment leidt: (let op 11:40 min)

Toch blijft een hobby een hobby en hobby’s zijn belangrijk voor een ontspannen gevoel. Zoals het televisieprogramma “Help mijn man heeft een hobby!” de probleemgevallen van de samenleving in de schijnwerpers plaatst, zo ver hoeft het niet te komen. Bedenk wel of de hobby's de kosten waard zijn, want voor elke hobby geldt: overdaad schaadt. Bespaar jij op je hobby in deze crisistijden? Deel het met onze lezers in een reactie hieronder.


Robin

Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!