Waarom gooi jij elk jaar duizenden euro's weg? Verzeker wijs!

By Karlijn     24 april 2013   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Besparen op verzekeringen

Nederlanders betalen de hoogste verzekeringspremies ter wereld. Uit een onderzoek van Tros Radar blijkt dat bijna 9 op de 10 mensen een aanvullende zorgverzekering hebben, die in de meeste gevallen volstrekt overbodig is. Vaak wordt er meer betaald dan je daadwerkelijk kwijt bent aan zorgkosten. Met het oog op de verhoging van de assurantiebelasting in 2013 van 6% naar 21%, is het verstandig om eens goed te kijken naar hoe je kunt besparen op verzekeringen. 

Een Nederlands huishouden is door de verhoging van de assurantiebelasting in 2013 gemiddeld €100 per jaar meer kwijt, aldus het Verbond van Verzekeraars.


Waarom zijn Nederlanders oververzekerd?

  • Nederlanders verzekeren zich voor relatief kleine dingen.
  • Verzekeringen worden vaak in pakketten verkocht. Hierdoor zijn mensen verzekerd tegen zaken waar ze eigenlijk niet tegen verzekerd hoeven te zijn. Dit zie je met name bij de zorgverzekering.
  • Mensen verdiepen zich onvoldoende in de verzekering die ze hebben afgesloten en switchen te weinig.


Hoeveel kun jij besparen?

De Nederlandse Mededingsautoriteit heeft onderzoek gedaan naar hoeveel Nederlandse huishoudens kunnen besparen op financiële producten en dit blijkt in de honderden euro's te lopen. Door de 15 populairste financiële producten zoals de zorgverzekering en inboedelverzekering met elkaar te vergelijken, zijn er flinke besparingen mogelijk. 

Bekijk het in het overzicht hieronder hoeveel jij kunt besparen op zorg.

Huishouden
Totale besparing bij overstappen
Onder de 35 en alleenstaand
€215
Onder de 35 en samenwonend
€1.075
Onder de 35 met gezin
€1.018
Van 35 t/m 65 en alleenstaand
€379
Van 35 t/m 65 jaar en samenwonend
€984
Van 35 t/m 65 jaar met gezin
€1.128
Boven de 65 en alleenstaand
€360

Tips om tot lagere verzekeringskosten te komen

Verzeker enkel de verplichte zaken, waarvan je de kosten niet zou kunnen dragen. Het Nibud heeft de noodzakelijke verzekeringen op een rij gezet. Naast deze verplichte verzekeringen kun je jezelf verzekeren tegen zaken waarvoor je een verhoogd risico loopt. Dit kun je het beste voor jezelf bepalen. De onderstaande tips kunnen je hierbij helpen:

  • Verzeker niet teveel: Verzekeren kost in principe altijd geld. Denk maar eens aan de verzekeraars met grote kantoren en dure reclamecampagnes. Als je verzekerd bent voor zaken waarbij je een heel klein risico hebt op kosten, is het misschien slim om deze verzekering te schrappen. Moet je dat mobieltje nu echt verzekeren?  Zorg wel dat je een spaarpotje hebt om onverwachte kosten op te kunnen vangen. 
  • Betaal niet voor verzekeringen waar je geen gebruik van maakt: Als je Europa nooit verlaat, heb je niets aan een reisverzekering met werelddekking. Ga je samenwonen? Vergeet dan niet te kijken of je een dubbele inboedelverzekering hebt. Korter dan drie weken per jaar in het buitenland? Neem dan geen doorlopende reisverzekering. Kijk ook goed naar verzekeringen binnen het pakket van de zorgverzekering. Verzekeren tegen flaporencorrectie of sterilisatie is niet voor iedereen nodig.
  • Switch van verzekeraar aan het einde van het jaar: Je kunt maar eens per jaar overstappen, dus zorg dat je hier gebruik van maakt als je de beste deal wil op het gebied van zorg. Halverwege november worden de nieuwe premies bekend gemaakt en vind je de beste aanbiedingen. Je kunt dan tot en met 31 december overstappen.
  • Sluit meer verzekeringen af bij één verzekeraar: Verzekeraars hebben het liefste klanten die meerdere producten afnemen. Dat brengt namelijk geld in het laatje. Om iemand tot vaste klant te maken, worden vaak extra kortingen aangeboden als je meerdere producten afneemt. Het kan daarom verstandig zijn om je te verzekeren bij slechts één verzekeraar. Daarnaast is dat ook gewoon handig. 
  • Hoger eigen risico: Verzekeringspolissen kunnen voordeliger worden naarmate het eigen risico hoger is. Als je dus zorgt voor een buffer op een spaarrekening hoef je minder premie te betalen.
  • Vergelijk online! Dankzij internet is het tegenwoordig eenvoudiger dan ooit om alle aanbieders met elkaar te vergelijken. 
  • Kies voor een aanbieder met no-claim korting: Sommige verzekeraars geven geld terug of een korting als je niets hebt geclaimd. Dit kan oplopen tot wel 20% korting per jaar. Ook zie je steeds vaker dat verzekeraars op het eind van het jaar, een fors deel van het niet geclaimde geld terugstorten aan de verzekerden.

Karlijn

Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!