Hobbits, de meest energiezuinige wezens

By Robin     16 oktober 2013   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Hoe bespaar je op energie?

De maandelijkse energiekosten blijven een grote kostenpost voor elk huishouden. Natuurlijk zijn er altijd wel een aantal huishoudelijke tips die ervoor zorgen dat je gemakkelijk energie kunt besparen. Bezuinigen op energie kan namelijk al snel een flink aantal euro’s per maand schelen, wat jaarlijks goed is voor een mooi feestje! Een lijst met initiatieven om energierekeningen en energieverbruik in te dammen vind je hieronder. 


Veranderen van energieleverancier

Het is verstandig om jaarlijks eens rond te kijken welke energieleverancier voor jou het voordeligst is. Energieleveranciers bieden vaak aantrekkelijke acties aan, waar jij als consument van kan profiteren. Op de website van gaslicht.com kan je alle tarieven vinden van de energieleveranciers, ook kan je hier eenvoudig uitrekenen welke energieleverancier voor jou het voordeligst is en hoeveel het scheelt met je huidige energierekening.

Bij het bepalen van een nieuwe energieleverancier, worden meestal de volgende vragen gesteld:

Wil je een vast of variabel energietarief?

De keuze tussen vast en een variabel energietarief heeft alles te maken met zekerheid. In theorie is het beter om voor een vast tarief te gaan bij stijging van de energieprijzen en bij een daling van de energieprijzen kan je beter voor een variabel tarief gaan. Het is belangrijk om te kijken wat het verschil is tussen de kosten en of je liever voor een vast bedrag per maand wil gaan. Bij een variabel energietarief heb je namelijk geen zekerheid over de maandelijkse kosten. Wel raden wij aan om voor een variabel energietarief te gaan waarbij de prijzen per kwartaal of jaar worden aangepast.

Wil je groene of grijze energie?

Groene of grijze energie heeft niks te maken met het soort energie dat je aangeleverd krijgt. Je krijgt namelijk groene en grijze energie gemengd binnen. Het gaat er bij groene energie puur om of je wil mee investeren in het milieubewust opwekken van stroom (dit is vaak via wind, zon en biomassa). Voorheen was groene energie veel kostbaarder, maar tegenwoordig maken de kosten niet zo heel veel meer uit tussen grijze en groene energie. In dat geval zouden wij altijd voor groen gaan.

Wil je een bepaalde of onbepaalde tijd contract?

Bij een vast energietarief gaat het altijd om een bepaalde tijd contract: een contract met een einddatum. Bij een variabel energietarief kan je beter gaan voor een onbepaalde tijd contract, bij een onredelijke energie verhoging kan je namelijk veel makkelijker overstappen naar een nieuwe energie leverancier. Let bij het overstappen dus altijd goed op dat je contract verlopen is mocht je een bepaalde tijd contract hebben. Ook is het verstandig om altijd goed te letten op het opzegtermijn bij een bepaalde tijd contract.10 eenvoudige tips voor het besparen in je huishouden

Met een aantal kleine aanpassingen in je huis kan je al eenvoudig geld besparen op je maandelijkse energierekening. Hierbij een top 10 van eenvoudige bespaartips makkelijke inkoppers wederom maar zie het als een uitdaging om vol te houden:

 1. Gordijnen en deuren sluiten, tochtstrip plaatsen op tochtplekken
 2. Dekentjes aanschaffen voor op de bank
 3. Een goed ventilerend dekbed kopen
 4. Overdag de verwarming lager zetten
 5. Gebruik de warmte van kleding en schoeisel
 6. Gebruik spaarlampen
 7. Droog je was op een wasrek in plaats van een wasdroger.  Een wasdroger verbruikt namelijk heel veel energie.
 8. Schaf producten aan met een energiezuinig label (wasmachine, koelkasten, auto’s etc.). Je bespaart zeker geld op de lange termijn met producten die een gunstig energielabel hebben. 
 9. Probeer minder lang te douchen en koop een waterzuinige douchekop. Hiermee bespaar je niet alleen op het gas maar ook op het water.
 10. Zet de lampen uit in kamers waar je niet bent, ook het uitzetten van de tv en computers bij geen gebruik schelen in het gebruik van energie.

Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is

Isolatie is waarschijnlijk de grootste kostenbesparing op je energie rekening. Een goed geïsoleerd huis kan namelijk wel honderden euro’s op je jaarlijkse energie rekening schelen.

Een slecht geïsoleerd huis verbruikt per jaar ongeveer 2.000 m3, een goed geïsoleerd huis verbruikt maar 1.000 m3. Dit kan een kostenbesparing zijn van €670,-. Het is dus zeker de moeite waard om na te gaan of jouw huis goed geïsoleerd is.

Bekijk de 4 tips hoe jij je isolatie in je huis kan verbeteren:

Tip 1: Dubbel glas

Indien je eerst enkele beglazing in je huis had, kan je al flink besparen bij het plaatsen van dubbele beglazing. Zo bespaar je al 20 m3 per m2, bij het plaatsen van HR++ glas kan dit wel oplopen tot 30 m3 per m2. Als we uit gaan van een gemiddeld huis en gaan voor de normale dubbele beglazing, dan kan je al snel €400,- besparen.

Naast de warmte-isolerende werking, heeft dubbel glas ook het voordeel dat het eventueel geluidsoverlast van buiten zal verminderen, minder snel tocht en je huis minder inbraak gevoelig is.

Het nadeel is dat je dubbel glas na ongeveer 7 jaar hebt terugverdiend. Er zijn verschillende dubbele beglazingen op de markt, bekijk voor jouw type huis dus goed de mogelijkheden.

Tip 2: Isolatie van het dak

Het isoleren van het dak zorgt niet alleen voor een grote energiebesparing, maar ook voor een waardevermeerdering van je huis. Een investering in de isolatie van je dak, kan je dus eenvoudig terug verdienen. Bij een reeds verwarmde zolder kan je al snel 700 m3 oftewel €475,- besparen en bij een niet verwarmde zolder 300 m3 (€200,-). Naast energiebesparing zorg je op deze manier ook voor een besparing op de uitstoot van CO2. In een tijd van klimaatverandering is dit een erg gewaardeerde bijeenkomst!

Let er wel op dat schuine en platte daken elk om andere isolatie methodes en materialen vragen. Informeer altijd goed van tevoren hoe je dakisolatie het beste kan doen.

Tip 3: Gevelisolatie

Gevelisolatie wordt het meest gedaan bij relatief oude huizen. Bij het kopen van een huis is het dan ook raadzaam om altijd goed de isolatie van de gevel na te gaan.

Gevelisolatie kan op verschillende manieren gedaan worden:

 1. het isoleren van de bestaande spouw -Deze methode is vaak het meest kosten-efficiënt, je verdient de kosten veelal terug in 3 jaar en het is een vrij eenvoudig handeling.
 2. Isoleren van de binnenzijde door middel van een voorzetwand - Ook deze investering verdien je ongeveer terug in 3 jaar. Het grote nadeel van deze methode is wel dat je woonoppervlakte afneemt en dat je erg moet uitkijken voor vocht. Het is dan ook verstandig om een voorzetwand te plaatsen via een erkend bedrijf.
 3. Isolatie aan de buitenkant - Deze investering is een grote kostenpost en wordt pas na 15 jaar terugverdiend. Wel zorgt het veelal voor een grote waardevermeerdering van je huis.  Het maken van een balans zal uitwijzen of dit een goede investering zal zijn voor jouw huis.

Onze voorkeur gaat uit naar methode 1, aangezien je deze investering er vaak het snelt uithaalt.

Tip: Neem bij gevelisolatie meteen je kozijnen en voordeur mee, dit is vaak een kleine moeite.

Tip 4: Vloerisolatie

Vloerisolatie is een eenvoudige ingrijpende maatregel in je huis. Voor een begane vloer van 50m2, kan het je al snel 170 m3 gas per jaar besparen. Dat komt neer op €110,-. Ook bij vloerisolatie bespaar je niet alleen op de kosten maar ook aanzienlijk op de CO2-uitstoot (340kg per jaar als je gemiddeld stookt!). De kosten van vloerisolatie heb je tussen de 4 en 10 jaar terugverdiend, het ligt er helemaal aan in welke staat je vloer is. Indien je een kelder onder je huis hebt, dan is het zeer raadzaam om kelderisolatie mee te nemen.

Het isoleren van je huis heeft niet alleen als voordeel dat je flink kunt besparen op je energierekening, maar het vermindert ook aanzienlijk de CO2-uitstoot waardoor je meteen een handje helpt in het terugdringen van de klimaatverandering. Ook investeer je in een comfortabel huis zonder kou en vochtproblemen, een groot pluspunt naar onze mening!

Voor meer informatie over isolatie kan je terecht op isolatie-informatie.nl

Wil je meer weten over besparen en energieverbruik dan kun je ook nog terecht op onder meer rvo.nl, milieucentraal.nl en energielabel.nl.


Ecologisch wonen - Leef als een hobbit!

Heb je het helemaal gehad met de energierekeningen dan kan je er ook voor kiezen om ecologisch te wonen. In het buitenland zijn al een aantal wooncommunities waar men zichzelf voorziet van warmte, water, energie en voeding. Back to basic leven in een zelfgebouwd huis, ecologisch wonen is zeker mogelijk. Al ruim 20 jaar is de duurzaamheid bewezen van ecologische huizen.


Ecologische woonprojecten

Er wordt al veel gewerkt aan nieuwe ecologische woonprojecten, er zijn tal van opties mogelijk en met natuurlijke en gerecyclede materialen kan je heel ver komen. Bij natuurlijke materialen kan je denken aan leem, steen, aarde, stro, bamboe, hennep en hout. Bij recyclede materialen kan je denken aan afgedankte containers, autobanden, blikjes en flessen.

Met een beetje creativiteit kan je al snel een super origineel huis bouwen dat is voorzien van alle gemakken. Ondergrondse woningen, boomhutten, blokhutten, domes, earthships en woontenten zijn enkele voorbeelden van ecologische huizen. Je eigen ecologische huis zorgt niet alleen voor een grote energiebesparing maar ook voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen.  Een groot nadeel is dat er in Nederland nog weinig vergunningen worden gegeven voor ecologische woningen, ook vragen dit soort type huizen voor speciale aannemers. 

In Nederland is eco-wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg een goed voorbeeld van een woonomgeving waar je duurzaam woont en je eigen energie opwekt.


Je eigen energie opwekken

Mocht je deze ommezwaai te radicaal vinden, dan zijn er ook andere opties die zorgen dat je zelf je eigen energie kan opwekken.

Zonnepanelen

Door het plaatsen van zonnepanelen kan je zelf energie opwekken. Hoeveel energie je kan opwekken met zonnepanelen is afhankelijk van de plaatsing op je dak. Het beste is om de panelen op het zuiden te plaatsen (schaduwvrij) en op een hellingshoek van 35 graden. Zonne-energie kan in Nederland 30% van je energie verbruik overnemen. 

Vaak is het mogelijk om subsidies aan te vragen (in 2012 waren de subsidies stopgezet, maar in 2013 is er weer een budget vrijgemaakt, bekijk voor details de website van AgentschapNL). Je kan vaak ook met je VVE collectief zonnepanelen inkopen.

Windturbines en windmolens

Windturbines zijn kleine windmolens die je kan plaatsen op je huis. Met windturbines draag je goed bij aan het milieu maar door de hoge aanschafkosten is het moeilijk om deze kosten terug te verdienen. Op dit moment raden wij windturbines dan ook niet aan.

Wel is er een alternatief waarmee je zelf energie kan opwekken bij een windmolen op afstand. Hierbij word je mede-eigenaar van de windmolen. Bij voldoende inschrijvingen wordt het project gestart en kan je gebruik maken van windenergie afkomstig van je eigen windmolen. Na ongeveer 7 jaar ben je uit de kosten. 

Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt ervoor dat je water wordt verwarmd. Er zijn diverse zonneboilers, maar wij raden aan om voor een zonneboiler te gaan waarbij de CV-ketel kan naverwarmen indien er geen warm water meer in de zonneboiler zit. Laat de installatie altijd doen door een erkende vakman en ga goed na of je dak geschikt is voor een zonneboiler. 

Vooralsnog zijn zonnepanelen de voordeligste manier om je eigen energie op te wekken. Met de subsidie in 2013 kan je zeker je kosten terugverdienen en draag je goed bij aan een beter milieu. 


HR ketel - snel terugverdiend?

Het is vaak slim om een wat oudere cv-ketel die nog goed werkt al te vervangen door een nieuwe zuinige ketel. Die investering is door lagere stookkosten snel terugverdiend. Wat je bespaart op de energierekening, is bijna altijd meer dan de extra kosten die u maakt voor de aanschaf, installatie en onderhoudskosten van dit type ketel. Een HR-Ketel heb je er zo na een aantal jaar al uit en vanaf dan ben je eigenlijk 'winst aan het maken'

Een hoogrendementsketel of HR-ketel is een verwarmingsketel op aardgas die ten opzichte van een conventionele gasketel een hoger rendement heeft. Dit wordt gerealiseerd door condensatie van de waterdamp in de rookgassen.

HR-ketels kunnen een "rendement" van boven de 100% halen omdat bij de gehanteerde definitie de verliezen van de afvoer van verbrandingsgassen niet in het rendement worden meegerekend.

HR ketels kunnen ‘moduleren’. Ze kunnen zowel op volle toeren als op een laag pitje branden. In de lage stand zijn ze het zuinigst. Om die reden is juist het minimum vermogen van de ketel een heel belangrijk gegeven. U wilt immers optimale prestaties, met een zo laag mogelijk energieverbruik.


Make it a match!

Probeer nu eens goed voor jezelf in kaart te brengen wat je energieverbruik tot zover is. Ga vanaf nu je energieverbruik bijhouden en ook het verschil op je energierekening. Want wanneer je elke keer in de verwarming kwartjes zou gooien om het warm te houden, zou het toch al snel een paar graden kouder binnenshuis zijn. Maak er een wedstrijd voor jezelf van om die kosten zo ver mogelijk te drukken. Natuurlijk is een warme douche geen doodzonde, maar die lichtjes uit wanneer je wegbent, de boel de boel maken en de standby knopjes ook eens uitschakelen is niet zo moeilijk! Houd het bij, deel het met anderen zodat je sociale controle blijft houden en check maandelijks (of wekelijks) de besparingen, zodat je gemotiveerd blijft.

Robin

Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!