Het beste alternatief voor een geldboom in de tuin

By Robin     21 juni 2013   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Geld maakt niet gelukkig maar gelukkig maken ze wel geld!

Iedereen komt eens of meerdere keren in zijn leven voor de situatie te staan dat ze net even wat te weinig geld hebben. Vaak kan je in eerste instantie nog wel terecht bij vrienden of familie, maar wanneer de nood hoog is moet je geld gaan lenen bij een bank of andere instantie. Het lenen van geld is een bedrijvigheid waarbij je extra op je hoede moet, er zijn namelijk genoeg valkuilen waar veel mensen al ingetuind zijn. 


Hoeveel kan jij maximaal lenen?

Om verantwoord te kunnen lenen is het altijd verstandig om te bekijken hoeveel jij maximaal kunt lenen. Als je een lening gaat aanvragen of afsluiten zal de kredietverstrekker beoordelen of je de extra lasten van de rente en aflossing wel kunt dragen. Het is hierbij wel verstandig om zelf ook te blijven nadenken zoals onderstaand filmpje ook aangeeft.

 

 

Op internet vind je verschillende websites van kredietverstrekkers waar je met enkele simpele stappen kunt berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Vergeet niet dat deze verstrekkers meer verdienen aan een extra hoge lening. Het is dan ook verstandig om zelf te onderzoeken hoeveel jij kunt lenen. Hiervoor kun je deze checklist van het Nibud gebruiken:

  • Maak een begroting van je inkomsten en uitgaven patroon en bekijk welk bedrag je maandelijks overhoudt voor de rente en de aflossing. Is dit bedrag toereikend of moet je bezuinigen?
  • Houdt jij niets over? Bekijk dan of de aankoop uitgesteld kan worden of dat er mogelijk een goedkopere optie is.
  • Blijft het huidige inkomen in de toekomst stabiel of verwacht je een daling vanwege werkeloosheid of persionering? Als dit van toepassing is dat is het verstandig om een lening met een kortere looptijd af te sluiten.
  • De lening mag nooit langer zijn dan de levensduur van het product. Als een wasmachine bijvoorbeeld 3 jaar meegaat dan moet de lening binnen 3 jaar afbetaald zijn.
  • In de toekomst is het mogelijk dat het uitgavenpatroon vergroot wordt door bijvoorbeeld schoolgaande kinderen. Zorg ervoor dat hier ruimte voor is.

Tip: Twijfel jij er aan of je wel aan de rente en aflossing van een lening kunt voldoen? Probeer het dan eerst een aantal maanden uit door het aflossingsbedrag elke maand opzij te zetten.

Wanneer je het lastig om het risico van de lening te bepalen kan je altijd nog gebruik maken van de onafhankelijke Nibud Risicometer.


Kies de juiste lening voor jouw situatie!

Bij het kiezen van de juiste lening is het niet alleen belangrijk om naar de laagste rente te kijken want in veel gevallen zijn er ook nog verborgen kosten. Voordat je een lening afsluit is het belangrijk om te besluiten hoeveel je wilt lenen en over welke periode. Het idee hierachter is heel simpel:

Leen zo min mogelijk over een zo kort mogelijke periode.

Wanneer je op deze manier je leningen beheert, zorg je ervoor dat, je het op een comfortabele manier kunt aflossen. Als je dit niet doet, heb je kans dat je een te hoge lening afsluit waarbij je in combinatie met de te betalen rente in een negatieve spiraal terecht komt.

Voorbeeld:

Als je er voor kiest om de lening over een langere periode uit te spreiden, wordt het maandelijks te betalen bedrag aanzienlijk lager maar de te betalen rente stukken hoger. In dit voorbeeld wordt er €10.000 geleend tegen 6% rente. Zoals in de tabel te zien is, is bij een langer periode het totale rente bedrag vele malen hoger.

Aantal jaren Maandelijks te betalen Totale rente
2 jaar €443,- €637,-
4 jaar €235,- €1273,-
6 jaar €166,- €1932,-
8 jaar €131,- €2615,-
10 jaar €111,- €3322,-

Stappenplan: afsluiten van een lening

Stap 1: Neem contact op met een kredietverstrekker om een offerte aan te vragen. Eventueel kun je via een vergelijkingswebsite bekijken waar je de laagste rente betaalt en wat het meest gunstig uitpakt.

Stap 2: Wanneer je leningen gaat vergelijken, is het belangrijk, zoals eerder vermeld, om te kijken naar jouw maximale maandlasten, de manier om boetevrij af te lossen en de mogelijkheid tot extra bijlenen.

Stap 3: Houd de looptijd van de lening goed in de gaten, en los het geldbedrag op tijd af om eventuele boetes te voorkomen.

Stap 4: Last but not least: Ga nooit een nieuwe lening aan om de huidige lening af te betalen!

 

Let op: bij het afsluiten van een lening is het belangrijk om op tijd af te lossen. Wanneer je in het vervolg een lening wilt afsluiten wordt hierop gelet door andere verstrekkers.


Goedkoper om een hogere lening af te sluiten?

Het klinkt heel tegenstrijdig met de voorgaande voorbeelden maar het kan goedkoper zijn om meer te lenen! Dit heeft voornamelijk met de verschillende rente standen te maken.

Voorbeeld:

Als jij €4.900 nodig hebt voor een nieuwe auto en de lening met de laagste rente is 10% over 3 jaar dan betaal je in totaal €5.692,-. Maar als je ook een lening kunt afsluiten voor €5.000,- tegen een rente van 8% over 3 jaar dan betaal je in totaal €5.640,- Op deze manier bespaar je €52,- aan rente.


Robin

Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!