Online shoppen zonder invoerrechten?

Door Lindy     15 februari 2017   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Shoppen bij een buitenlandse webshop zonder invoerrechten?

Het overkwam een vriendin van me, die via een Amerikaanse website een 'spotgoedkoop' kunstwerkje had besteld. Maar dat viel vies tegen toen de bezorger met het pakket aan de deur stond en ze nog invoerrechten én btw moest bijbetalen. Balen! Om onaangename verrassingen uit de weg te gaan, loont het om te weten hoe het precies zit met bestellen bij buitenlandse webshops en mogelijke ‘verborgen’ kosten: Wanneer moet je invoerrechten of andere kosten betalen? En is er een manier om dit te omzeilen?

Let op: Bepaalde producten zijn verboden om in te voeren of mogen alleen geïmporteerd worden met een vergunning of Nederlandse accijnszegel. Een compleet overzicht van alle bijzondere producten kun je hier bekijken.

Invoerrechten op je aankoop binnen de EU

Voordat je een online bestelling plaatst, is het belangrijk om na te gaan waar het bedrijf is gevestigd. Zo weet je of je wel of niet moet rekenen op bijkomende kosten. Als je iets bestelt bij een internetwinkel, die gevestigd is binnen de Europese Unie, zoals Engeland, Frankrijk, Duitsland, België of Zwitserland, hoef je géén invoerrechten of btw te betalen.

  • Voordelige webshops binnen de EU: Nederlandse consumenten bestellen online boeken, films en kleding vooral bij bekende Nederlandse retailers zoals Bol.com, Wehkamp, Coolblue en Zalando. Toch kunnen boeken en andere media vaak aanzienlijk voordeliger uitpakken bij buitenlandse aanbieders. Zo betaal je bij bestellingen vanaf €29 geen verzendkosten bij de Britse en Duitse versie van Amazon (amazon.de of amazon.co.uk) en is de verzending geheel gratis bij Play.com. 

Invoerrechten op je bestelling buiten de EU

Wil je iets bestellen bij een bedrijf dat gevestigd is buiten de EU, zoals China, Curaçao, Aruba, Amerika, Rusland, Turkije of Marokko? Dan bepaalt de totale waarde van je bestelling of je extra kosten af moet dragen. Doorgaans gelden hierbij de volgende regels:

Inklarings- en afhandelingskosten

Bestellingen tot €22

Bestellingen vanaf €22 tot €150

Bestellingen vanaf €150

Je betaalt geen invoerrechten en geen btw.​

Je betaalt geen invoerrechten, maar wel 21% btw.

Je betaalt altijd invoerrechten én btw.​

 

 

 

Pas op voor mogelijke bijkomende kosten in de vorm van inklaringskosten en/of afhandelingskosten. Als je invoerrechten of btw dient te betalen voor je pakket buiten de EU, dan zijn hier administratieve handelingen aan verbonden. Het postorderbedrijf verricht deze handelingen en rekent er inklaringskosten voor.

Inklaringskosten zijn van toepassing op bestellingen met een waarde boven de €22. De hoogte van de inklaringskosten zijn afhankelijk van de bestelwaarde van het pakket. Het postorderbedrijf kan ook afhandelingskosten rekenen voor pakketten, die groter of zwaarder dan gemiddeld zijn. De afhandelingskosten zijn afhankelijk van het gewicht en de omvang van het pakket.

 

  • Voordelige webshops buiten de EU: Neem eens een kijkje te nemen op het Amerikaanse eBay.com of bij Aziatische shops, zoals LightInTheBox, Mini In The Box, Alibaba en DealExtreme. Bij de laatste retailer betaal je geen verzendkosten op je bestelling.

Tarieven invoerrechten

Zie je door de bomen het bos niet meer? Check alle invoerregels op de website van De Belastingdienst. Of stel je vraag aan het webcareteam van de Douane via Twitter.

Handige links:

  • Met een rekenvoorbeeld kun je uitrekenen wat je allemaal kwijt bent aan extra kosten.
  • Op de website van de Belastingdienst kun je vooraf de invoerrechten berekenen en de tarieven bekijken.

Besparen op invoerrechten en andere kosten

Hoewel invoerrechten of btw betalen in bepaalde gevallen onvermijdelijk is, kun je soms door een beetje puzzelen toch voordelig shoppen. Doe je meerdere (kleine) bestellingen en is de verzending gratis? Splits dan, indien mogelijk, je bestelling op, zodat de waarde per bestelling onder de €22 blijft en je geen btw en invoerrechten hoeft te betalen. Hetzelfde trucje geldt voor aankopen met een totale bestelwaarde boven de €150: probeer deze op te splitsen, zodat je onder de €150 uitkomt en in ieder geval geen invoerrechten hoeft te betalen.

We hopen dat je met behulp van deze tips niet meer voor onaangename verrassingen zult komen te staan. Online shoppen moet nog wel leuk blijven!


Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!