Netflix op je netvlies: de voor- en nadelen

Door Karlijn     22 september 2017   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Netflix op je netvlies: de voor- en nadelen

Netflix verovert in rap tempo de harten (en ogen) van Nederlandse film- en tv-liefhebbers. Eind 2013 waaide de online videodienst over vanuit Amerika en in augustus, nog geen jaar later, slaagde het bedrijf erin ruim één miljoen Nederlandse abonnees bijeen te scharen. Inmiddels zijn er zelfs meer dan vijf miljoen landgenoten abonnee geworden. Maar waarom grijpen zoveel cinefielen massaal naar Netflix voor hun dagelijkse portie vierkante ogen? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van de concurrenten?

TIP - schaf Netflix aan met een kortingscode

Account en abonnement

Lid worden van Netflix is zo gepiept. Op de website van Netflix kun je een account aanmaken. Je lidmaatschap, waarbij de eerste maand gratis is, gaat in zodra je tijdens het registratieproces klikt op ‘Lidmaatschap starten’. Meer weten over hoe Netflix werkt en wat het nou precies inhoudt? Lees handige tips over Netflix in dit artikel.

Als lid kun je meerdere profielen beheren. Dit is bijvoorbeeld handig voor ouders, die zeker willen weten dat hun kind geen ongepaste content te zien krijgt. In dit geval kun je, naast je eigen profiel, ook een kinderprofiel aanmaken, waar je kind in alle vrijheid door alle films en series voor kids kan browsen. Tot een andere en snellere mogelijkheid behoort Netflix Kids. Dit is een apart gedeelte van de website, waar je alle kindvriendelijke content vindt voor kinderen tot en met twaalf jaar.

Netflix beschikt over een overzichtelijke en duidelijke interface, waarmee je in één oogopslag door het actuele aanbod kunt scrollen. Films en series kun je pauzeren, terug- en vooruitspoelen.

Omdat je Netflix gemakkelijk zelf kunt installeren, betaal je geen aansluitkosten en hoeft er ook geen dure monteur over de vloer te komen. Een pluim voor de gebruiksvriendelijkheid van Netflix.

Netflix aanbod: series & films

Waar het aanbod van Netflix in Amerika reusachtig is, is het in Nederland nog volop in de groei. Netflix mag hier namelijk niet alle content uit Amerika aanbieden zonder daar de rechten voor te hebben. HBO series, zoals Game of Thrones, True Detective en The Leftovers, zal je er daarom niet vinden. Wel kun je genieten van bijvoorbeeld Homeland, Breaking Bad en Suits en populaire, eigen producties, waaronder House of Cards en Orange is the New Black.

Wat betreft het filmaanbod is een groot deel niet erg recent meer. Hoewel Netflix in Amerika bekend staat om het enorme assortiment aan klassiekers, is dat in Nederland helaas (nog) niet het geval. Maar wat wél weer handig is: Netflix houdt bij waar je naar kijkt, zodat het je series en films kan aanbevelen op basis van je kijkgedrag.

Een bescheiden prijsje

Vanaf €7,99 per maand ben je al lid van Netflix. Je kunt dan onbeperkt films en televisieseries streamen zonder advertenties, op elk tijdstip van de dag, op welke locatie dan ook. De eerste maand van je abonnement is gratis. Je kunt er ook voor kiezen om een proefabonnement af te sluiten. Je kunt Netflix dan één maand lang gratis uitproberen.

Het proefabonnement is vrijblijvend, maar wordt wel stilzwijgend verlengd naar een betaald abonnement, mits je het binnen de proefperiode opzegt. Netflix-abonnementen zijn maandelijks opzegbaar, dus als klant zit je niet vast aan nare verplichtingen, zoals een opzegtermijn.

Niet alleen op je tv

Netflix kun je bekijken op bijna elk elektronisch apparaat, dat op het internet kan worden aangesloten. In Nederland kijkt 40% van de gebruikers via een laptop. Genieten van de videodienst via een tv waarop een laptop, Apple TV, spelcomputer (PS3, PS4, Wii, Xbox One, Xbox 360) of Chromecast is aangesloten, is goed voor een tweede plek. En op de derde plek staat kijken op een smart tv of tablet.

Tot de overige opties behoort kijken via een PC, thuisbioscoopsysteem, smartphone, Blu-ray speler of via Google TV. Netflix levert altijd HD-beeldkwaliteit, maar in de praktijk is de uiteindelijke kwaliteit uiteraard ook afhankelijk van hoe snel je internetverbinding is.

Wat zijn de andere opties in Nederland?

Netflix is als snelst groeiende streaming-dienst een doorn in het oog van de concurrentie. Desalniettemin, zijn er aan alternatieven geen gebrek. Zo kan de Nederlandse consument ook nog kiezen voor Videoland Unlimited (€8.99 per maand), Pathé Thuis (huurprijs per film vanaf €1,99), HBO Go (€15 per maand), NLZiet (€7,95 per maand), RTL XL (huurprijs per film vanaf €2,99) of Uitzending Gemist (gratis).

HBO Go is alleen beschikbaar voor wie geabonneerd is op HBO en is bovendien een stuk duurder dan Netflix. Bij Pathé Thuis kun je alleen films per stuk huren of kopen, maar geen series kijken. Het aanbod van Uitzending Gemist is relatief beperkt en bestaat alleen uit programma’s van NPO. Ook RTL XL heeft beduidend minder content in vergelijking met Netflix. Als meest vergelijkbare opties blijven Videoland Unlimited en NLZiet over.

Videoland Unlimited: bij Videoland kun je voor een vast maandelijks bedrag van €10 onbeperkt films kijken zonder reclames. Deze dienst heeft een deal met Sony Pictures, waardoor Videoland beschikt over Amerikaanse tv-series, die nog niet in Nederland te bewonderen zijn (zoals Blacklist). Minpunt: Videoland is nog niet te bekijken op smart tv’s, iPhone’s en Android-smartphones. Daarnaast ben je per jaar €24 meer kwijt bij Videoland dan bij Netflix.

NLZiet: met €7,95 als maandprijs voor onafgebroken kijkgenot doet NLZiet een serieuze poging om te concurreren met Netflix. Qua aanbod schiet deze terugkijkdienst echter tekort, want bij NLZiet kun je alleen beeldmateriaal van de publieke omroep, RTL en SBS bekijken. Voor grote buitenlandse series moet je dus echt bij Netflix zijn.

Netflix cadeaubon

Een gift card van Netflix is een geschikt cadeau voor iemand die (bijna) alles al heeft. Een cadeaukaart voor één maand gratis Netflix koop je al voor €7,99. Maar als je in een gulle bui bent, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om 2, 3, 6 of 12 maanden Netflix cadeau geven. Het leuke is dat je de Netflix-cadeaukaart kunt personaliseren door een persoonlijke tekst toe te voegen en te kiezen uit een reeks aan verschillende ontwerpen.

Heb je een Netflix-cadeaubon ontvangen? Dan kun je deze direct online inwisselen via de website van Netflix. Je cadeaukaart verloopt nooit en blijft dus te allen tijde inwisselbaar. Na afloop van je cadeau-abonnement wordt het Netflix-account automatisch gesloten, zodat je geen onverwachte facturaties ontvangt. Als je tijdens je cadeau-abonnement betalingsgegevens hebt toegevoegd aan je account, dan blijft dit account geopend en ontvang je een maandelijkse factuur totdat je je lidmaatschap opzegt.

‘Once you go Netflix, you never go back’

Ook in Nederland hoor je hier en daar steeds vaker het woord ‘Netflix’ vallen. De gebruiksvriendelijkheid, het fijne prijskaartje, het veelbelovende aanbod en de grote compatibiliteit met apparaten spelen absoluut een rol in de onmiskenbare, groeiende populariteit van Netflix. Maar deze upcoming tv-dienst heeft zijn succes wellicht nog wel het meest te danken aan de mond-tot-mondreclame van tevreden abonnees. Want Netflix is een begrip geworden. En eigenlijk zegt dat al genoeg.

Nog niet overtuigd? Probeer Netflix dan eens een maandje uit en kijk of het iets voor jou is. Maar wees gewaarschuwd: de kans is groot dat je nooit meer terug wil naar een Netflix-loos bestaan.

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!