Wonderhandelen - tover de prijs omlaag

Door Remon     13 juni 2017   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Extra korting met onderhandelen!

Afdingen of afpingelen is niet echt een Nederlands gebruik maar het werkt wel! Onderzoek van de Consumentenbond wees al eens uit dat bedingen om korting werkt. Zeker bij de wat grotere aankopen als keukens, fietsen of meubels. 61% van tweeduizend ondervraagde leden onderhandelde wel eens over korting en 80% van deze groep boekte resultaat. Gemiddeld werd er door hen rond de €500 korting bedongen.

Bij Kortingscode.nl zijn we ook zeker weten van het korting bedingen. Zo namen we pas de proef op de som en onderhandelden we €80 korting op een aanschaf van een nieuw model 3D TV met brillen van in totaal €1100. Een korting die we zonder te vragen anders niet hadden ontvangen.

Om tot succesvolle onderhandelingen te komen moet je alleen even de kneepjes van het vak leren en je eventuele schaamte om over korting te beginnen over boord gooien. Als je eenmaal door hebt hoe het werkt is het niet alleen leuk, maar houd je ook nog wat extra centen in je zak.


Bereid je voor op het onderhandelen

Een goede onderhandeling begint met het inschatten van de mogelijkheden. Dat houdt in dat je voorbereid een verkoopgesprek in kan. De verkoper is dat immers ook met allerhande trucs om jou blij te maken met een zo duur mogelijke aankoop.

1. Weet welke kortingen er mogelijk zijn en welke korting het beste past bij wat je gaat kopen.

a. Korting op de prijs
“Ik vind het een mooi product, maar de prijs ligt boven mijn budget.” Als u er 15% af doet? Dan neem ik 'm mee”.

b. Korting bij afname extra product
“Dat die 3D-brillen zo duur zijn. Als u me een interessante korting kunt bieden op de TV & brillen bij elkaar doe ik het, anders niet.”

c. Gratis extra product erbij
“Ik weet het niet hoor. Als je me de draadloze muis erbij geeft, doe ik het”.

d. Kwantumkorting:
“Als ik er meer koop, kun je er dan een mooi prijsje van maken, laten we zeggen € ..”? 

2. Win informatie in
Zoek voordat je aankopen gaat doen wat de prijzen zijn voor het product dat je gaat kopen. Op internet kan dit eenvoudig met productvergelijkers. Je kunt ook een kijkje nemen op de site van de concurrenten.

3. Zoek dezelfde soort winkels bij elkaar
Start de onderhandeling in de eerste winkel en loop daarna naar de buren die hetzelfde product hebben. De medewerker zal eerder geneigd zijn om toe te happen.

4. Bedenk in wat voor soort winkel je gaat onderhandelen
Een Mediamarkt of BCC met zijn laagste prijs garantie is een andere omgeving om te onderhandelen dan een specialist die jou informatief aan het juiste product probeert te helpen. Een kleine zelfstandige heeft vaak iets minder marge. Bedenk dan dat je betaalt voor een stukje service. Internet kan ook iets goedkoper uitpakken, maar dan is het bezorgtijdstip en retourneren en dergelijke weer wat onhandiger.


Closing the deal

1. Zoek de juiste persoon
In een winkel kan de manager beter over korting beslissen dan iemand die nog maar een week in de winkel werkt. Probeer dus iemand aan te spreken waarvan jij inschat dat deze bij mogelijkheid is om korting te verstrekken.

2. Zet de onderhandelingen hard in
Korting bedingen is onderhandelen en vaak kom je ergens in het midden uit. Noem een hoog percentage. Misschien dat de verkoper het weglacht, maar laat hem dan een korting voorstellen. Omdat hij weet dat hij een flinke stap moet maken (omdat jij er zo naast zat) zal hij eerder geneigd zijn een hogere korting te noemen.

3. Blijf vriendelijk en ga niet eisen
De verkoper bepaalt of hij jou de korting gunt ten kosten van zijn marge. Aan wie zou jij eerder korting geven? Een jonge studente die met al haar spaargeld haar eerste bankstel komt kopen en lief vraagt of er wat van de prijs af kan? Of een jong meisje dat op haar strepen gaat staan en chagrijnig wordt als ze geen korting krijgt?

4. Beargumenteer
“Kan er iets van de prijs af?” is onvoldoende voor een onderhandeling. Je dient de verkoper een reden te geven om wat van de prijs af te doen.

5. Speel ‘hard to get’
Laat niet merken dat je het product snel nodig hebt en doe alsof je een erg oriënterende verkoper bent. Het moet eigenlijk lijken alsof je alle tijd van de wereld hebt om een goede deal te vinden.

6. Wek sympathie op
Iets anders dan de bovenstaande tip maar je kunt – als je een goede klik hebt met de verkoper – ook sympathie opwekken door aan te geven dat je het wel een heel mooi product vindt, maar dat je budget onvoldoende is. Je wilt het product echt heel erg graag, maar dat kan alleen als er wat van de prijs af kan. Dit vergt wat acteertalent ;-).

7. Let op je lichaamstaal
Als je hard-to-get speelt maar staat te glunderen als je naar het product kijkt, dan klopt er iets niet helemaal. Een groot deel van de communicatie tussen mensen gaat non-verbaal, dus let er een beetje op dat je houding klopt met wat je zegt.

8.​ Werk samen met uw metgezel
Als je met z`n tweeën in de winkel staat moet je er op letten dat je gelijke signalen afgeeft. Als jij hard-to-get bezig bent en je partner staat verlekkerd met het product te spelen, dan kan dat de onderhandeling stroever maken. Je zou ook kunnen samenwerken. De ene persoon wil het product kopen, maar de ander geeft de argumenten (rondom de prijs) om dit niet te doen als de verkoper luistert.

9. Zet in op een ouder model
Oudere modellen worden vaak iets moeilijker verkocht dan het nieuwste van het nieuwste. Hierdoor is er ook iets eenvoudiger korting op te bedingen.

10. Switch eventueel van soort korting
Als er geen ruimte is voor het verlagen van de prijs, probeer dan om te kijken of je er een extra product bij kunt ontvangen.


Timing is alles bij de onderhandeling

1. Zoek een rustig moment voor de verkoper
Zonder het juiste moment valt er ook geen extra korting te scoren. Speel hier dus handig op in. Als de verkoper druk is, zal hij niet het gevoel hebben dat het geven van korting nodig is om een koop te laten slagen. Hier zal hij meer toe geneigd zijn als er weinig klanten zijn.

2. Onderhandel discreet
Onderhandel als je alleen bent met de verkoper en niet 6 man staan mee te luisteren. Als hij dan aan jou korting geeft, moet hij of zij het aan iedereen geven.

3. Onderhandel richting sluitingstijd
Op het eind van de dag is het niet alleen rustiger, ook hebben verkopers meer de neiging om nog even een product te verkopen. Op sommige plekken wordt het nog eenvoudiger om een deal te scoren. Op de markt bijvoorbeeld, waar de koopman van zijn (bederfelijke) waar af wil, of op de rommelmarkt waar mensen geen zin meer hebben om spullen mee terug te nemen. Op een rommelmarkt scoor je verreweg de beste deals vlak voordat iedereen gaat opruimen en onderhandelen loont dan bijzonder goed.

4. Neem de tijd van de verkoper
Als de verkoper al 20 minuten met jou bezig is zal hij vast en zeker balen als hij niks verkoopt. Een mooi moment dus om over kortingen te beginnen.

5. Durf weg te lopen
Gaat het niet naar jouw wens? Durf dan weg te lopen en later terug te keren of het in een andere winkel te proberen.


Niet bang zijn om nee te zeggen!

Bedenk dat winkels er op zijn ingericht om jou te laten kopen en dat verkopers betaald worden om je meer te laten kopen. Je zal misschien een vervelend gevoel kunnen ervaren dat onbewust optreedt als je toch besluit om het product niet te kopen. Iemand heeft bijvoorbeeld veel tijd aan je besteed en een natuurlijk onbewust gevoel zegt dan dat je wat moet terug doen. In een ander voorbeeld heb je misschien het gevoel dat je overkomt als sloeber als je niet de volle mep betaalt.

Die gevoelens moet je dus lekker allemaal opzij zetten! Je moet nee durven zeggen op ieder moment. Jij hebt de portemonnee, dus jij beslist. Punt. 


Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!