Hierdoor leeft 25% van de Nederlanders onder de armoede grens

Door Lindy     3 mei 2013   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Voorkomen is beter dan genezen!

“Voorkomen is beter dan genezen” is een veelvoorkomende uitspraak in de Nederlandse taal, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Eigenlijk kun je deze uitspraak voor (bijna) alles laten gelden: laat dingen niet te ver komen. Dit geldt zeker voor schulden, schulden zijn immers zo gemaakt. Mocht je schulden hebben, dan ben je zeker niet de enige: in 2011 hadden 2 miljoen huishoudens in Nederland een betalingsachterstand.

Rather go to bed without dinner than to rise in debt.

Wanneer je weet dat de economische tijden wat minder zijn, je misschien minder inkomen hebt of werkloos bent is de beste tip die iedereen je kan meegeven: let op je uitgaven. Wellicht is het (te) laat en heb je inmiddels kleine of grote schulden opgebouwd, en zul je moeten ‘genezen’. Geen zorgen, ook dit is haalbaar. Ga direct aan de slag en lees hier hoe je schulden afbetaalt. Waar is de start, maar vooral: wanneer is het einde van de ellende?


Reduceer je schulden

Het belangrijkste is om bij het begin te beginnen. Je kunt heel gemakkelijk een stappenplan aanhouden:

Breng je financiële problemen in kaart

De eerste stap is het in kaart brengen van je schulden. Maak een tabel met de inkomsten en met de uitgaven. Bereken vervolgens hoeveel schulden je inmiddels per maand hebt opgebouwd.

Tip: wanneer het je niet lukt om alles zelf in kaart te brengen, schakel dan een schuldhulpverlener in.

Bereken je quick wins

Er zijn altijd abonnementen die doorlopen en eigenlijk opgezegd kunnen worden. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld onnodige kosten zoals het kopen van losse tijdschriften of andere benodigdheden die van tijdelijke aard zijn.

Buig (dure) gewoonten om naar goedkope oplossingen

Schrijf voor jezelf een overzicht met gewoonten die je niet af kunt leren, maar waar je wel vaste bedragen voor betaalt die wellicht te hoog liggen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld kleding, make-up, wasmiddel, (avond)eten, overige etentjes, cadeautjes en vele andere gewoonten. Er zijn veel tools beschikbaar om overzichtelijk een digitaal huishoudboekje bij te houden. Zorg dat je inzicht krijgt in je uitgaven.

Aflossingscapaciteit berekenen

Wanneer je in kaart hebt gebracht wat alle uitgaven en de (te) vele kosten zijn, en hebt berekend wat je verbeteringen kunnen zijn, kun je berekenen wat je per maand kunt aflossen.

Jij en je omgeving: aan de slag!

De volgende stap is om iedereen te vertellen dat je gaat aflossen en hoeveel. Dit helpt je bij het behalen van je doelen. Daarnaast kun je zelf doelen opstellen en jezelf belonen wanneer het aflossen is gelukt.

 

 


Hoe vermijd je het opbouwen van schulden?

Soorten schulden

Je zult er versteld van staan waarmee je schulden op kunt bouwen:

 • Leningen bij banken of financiers;
 • Postorderbedrijven;
 • Rood staan;
 • Boetes en fraudeschulden;
 • Belastingschulden, gemeentelijke heffingen;
 • Achterstanden betalingen;
 • Hypotheek;
 • Studieschulden;
 • Schulden bij familie en kennissen.

Schuldeisers

Wanneer je een rekening niet op tijd betaalt, kun je een aanmaning verwachten. Vervolgens zul je er nog een aantal krijgen en wanneer je hier niet voor de gegeven tijd op reageert, kun je verwachten dat de schuldeiser een incassobureau inschakelt. Als je vervolgens weigert je rekeningen te betalen (of het is niet mogelijk) komt er een deurwaarder aan de pas, deze persoon komt in beeld wanneer er gerechtelijke middelen tot betaling nodig zijn.

Het incassobureau wordt ingezet in opdracht van de schuldeiser. Dit betekent dat de schuldeiser geld moet betalen voor de inzet van het incassobureau. Dit incassobureau berekent dit door naar de rekening voor de betaler. Dit bedrag ligt niet vast, maar wettelijk gezien mag dit 15% van de hoofdsom zijn.

Pas op! Wanneer een deurwaarder aan de deur staat, zit je al wat verder in het proces. Een deurwaarder heeft meer rechten dan een incassobureau.

 

Refinancing doesn't reduce your debt, it just restructures it.


Schuldtrajecten

Het aflossen van schulden is niet zomaar iets. Je kunt diverse trajecten door om te komen tot al dan niet verplichte aflossing van schulden. Hier zijn verschillende wegen voor onder meer:

 • Een dagvaarding uitbrengen;
 • Beslag leggen, bijvoorbeeld boedel- of loonbeslag;
 • Een woning ontruimen.

Minnelijke traject

Het minnelijke traject houdt in dat je zonder de wettelijke gang van zaken met de schuldhulpverlener gaat proberen om afspraken te maken met de schuldeisers.

De schuldhulpverlener

De schuldhulpverlener helpt je bij jouw aflossingscapaciteit en gaat tegelijkertijd een betalingsregeling aan met jouw schuldeisers. Er zijn twee manieren:

Bemiddeling: Dit wordt gezien als een vrijwillige schuldregeling waarbij de schuldhulpverlener een betalingsvoorstel doet aan alle schuldeisers.

+ Voordeel: De schuld wordt afgelost en je bent op ‘goede’ voet met elkaar.

- Nadeel: Het aflossingsbedrag kan niet worden aangepast gedurende de aflossingsperiode.

Sanering: Ook hier wordt een afspraak gemaakt met de schuldeisers. Je leent hierbij een bedrag van de kredietbank waarmee je al jouw schulden aflost: deze lening moet wel terugbetaald worden.

+ Voordeel: Je hebt te maken met één schuldeiser: de kredietbank.

- Nadeel: Niet de gehele schuld wordt afbetaald.

De aflossingsperiode duurt 36 maanden met een maximale periode van 60 maanden.

Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP)

Dit is de volgende stap, namelijk wanneer het minnelijk traject niet geslaagd is. Dit traject ga je in op het moment dat je samen met de schuldhulpverlener niet tot een oplossing komt. De rechter wordt gevraagd om met een oplossing te komen: dit wordt aangevraagd door middel van een verklaring en een verzoekschrift van de gemeente. Vervolgens ligt de beslissing in handen van de rechtbank: heb je je aan de spelregels van de schuldsanering gehouden? Er wordt een bewindvoerder benoemd en deze persoon regelt de wettelijke regeling.

Tot slot nog een aantal tips..

 1. Bekijk op welke uitkeringen je recht hebt: huurtoeslag, kinderbijslag, zorgtoeslag en heffingskortingen zijn voorbeelden van bedragen waar je kans op hebt.
 2. Ga naar voorlichtingsavonden, bijvoorbeeld georganiseerd door Rijksoverheid, of breng een bezoekje aan het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
 3. We kunnen het niet vaak genoeg benoemen: houd de uitgaven bij en wees hier strikt en gedisciplineerd in.

 

Instituut voor hulp:

 • Rijksoverheid +31-77-4656767
 • Nibud 030-2391350

Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!