Besparen op je zorgverzekering? Wij geven je tien tips

Door Dorti     28 december 2016   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Tien tips om te besparen op je zorgverzekering

Het einde van het jaar komt in zicht, en dat betekent dat veel Nederlanders weer op zoek gaan naar de goedkoopste zorgverzekering. Er zijn een heleboel aanbieders die jou de voordeligste zorgverzekering beloven, maar we begrijpen dat je soms -net als wij- tussen de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we voor jou 10 tips op een rijtje gezet hoe je zoveel mogelijk kunt besparen op je zorgkosten en leggen we je zo nodig de voor- en nadelen uit.

1. Basisverzekeringen vergelijken

De basisverzekering is het deel van je verzekering dat je verplicht van de Nederlandse overheid moet afsluiten. Hiermee verzeker je je tegen de belangrijkste zorgkosten. Maar de maandelijkse premie van een basisverzekering kan nog behoorlijk verschillen tussen zorgverzekeraars. Daarom is het altijd slim om verschillende basisverzekeringen te vergelijken, bijvoorbeeld op een speciale vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen. Je kunt bij het vergelijken van de zorgverzekeringen wel alvast de volgende vuistregel in je achterhoofd houden: online ‘labels’ van bekende zorgverzekeraars zijn doorgaans goedkoper dat hun ‘gewone’ zorgverzekeringen. Houd er wel rekening mee dat je dan de meeste zaken, zoals het indienen van declaraties, online moet regelen.

Als je er voor kiest je basispremie zo laag mogelijk te houden door je eigen risico maximaal te verhogen dan zijn de volgende zorgverzekeraars het voordeligst qua maandpremie:

  1. Anderzorg Zorgverzekering - vanaf €78,- per maand
  2. FBTO Zorgverzekering - vanaf €78,45
  3. De Friesland Zorgverzekering - vanaf €79,75 per maand

2. Collectiviteitskorting met een collectieve verzekering

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die door een groot aantal mensen tegelijkertijd wordt afgesloten. Bijvoorbeeld door werknemers van hetzelfde bedrijf, of leden van dezelfde voetbalclub. Hiermee krijgt de verzekeraar er in één keer veel nieuwe klanten bij en kunnen zij jou daarom zogenaamde collectiviteitskorting geven. Vaak ligt deze korting rond de 8% per jaar.

3. Goedkope zorgverzekeringen voor studenten en jongeren

Ben je net 18 geworden, en/of ben je student? Dan kun je bij vrijwel alle verzekeraars een goedkopere zorgverzekering afsluiten. Sommige verzekeraars bieden speciale studentenzorgverzekeringen aan met eigen polisvoorwaarden, andere verzekeraars geven jou studentenkorting op hun ‘gewone’ zorgverzekeringen. Een ander bijkomend voordeel als jongere of student, is dat je in veel gevallen zorgtoeslag krijgt. Hoewel de zorgtoeslag voor 2017 nog niet bekend is, verwacht men dat de toeslag meestijgt met premies. Zie ook tip nummer 7.

 

4. Kiezen voor een hoog eigen risico

Een makkelijke manier om te besparen op je zorgverzekering, is om je eigen risico te verhogen. Het wettelijk verplicht eigen risico gaat in 2017 naar €385, een tientje meer dan dit jaar. Naast het verplichte eigen risico, bestaat er ook nog vrijwillig eigen risico, en dat is waarmee je premie goedkoper wordt. Als je kiest voor een hoog eigen risico van bijvoorbeeld €885 in plaats van €385, wordt je maandelijkse premie lager. Hoe hoger je eigen risico, hoe meer korting op je premie. Maar bedenk wel dat áls je zorgkosten gaat maken, je dus meer geld kwijt bent aan eigen risico. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je áls je dit geld nodig hebt, je het kunt opbrengen.

5. Een naturapolis in plaats van een restitutiepolis

Het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis is de keuzevrijheid die je hebt bij het kiezen van een zorgverlener. Als je een naturazorgverzekering hebt, moet je naar een arts of behandelaar gaan waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Alleen dan krijg je de behandeling volledig vergoed. Als je een restitutiezorgverzekering hebt, mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Je ontvangt bij elke behandelaar dezelfde vergoeding (het wettelijke tarief). In de praktijk betekent dit dat als je voor een dure kliniek kiest, je soms zelf moet bijbetalen. Een naturapolis is doorgaans het goedkoopst, maar dat betekent dus wel dat je minder keuzevrijheid hebt. Je moet dus altijd van tevoren controleren of jouw behandelaar wel een contract heeft met jouw zorgverzekeraar als je je behandeling volledig vergoed wilt krijgen.

6. Wel of geen tandartsverzekering?

Of je wel of geen tandartsverzekering wilt afsluiten, is een dilemma waar veel mensen ieder jaar mee worstelen. Heb je een goed gebit? Dan is een tandartsverzekering meestal overbodig, ook als je jaarlijks op controle gaat of af en toe naar de mondhygiënist. Een tandartsverzekering kost al gauw rond de €200 per jaar, terwijl een gemiddelde controleafspraak rond de €25 ligt en het vullen van een gaatje rond de €30 kost. Dat haal je er dus bij lange na niet uit met een tandartsverzekering. Weet je van jezelf dat je niet zo’n sterk gebit hebt, dan kan een tandartsverzekering wél weer interessant zijn.

7. Zorgtoeslag aanvragen

Over het algemeen heeft iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die in 2016 een inkomen heeft dat niet hoger is dan €26.316 (voor alleenstaanden), recht op zorgtoeslag. In 2016 bedroeg de zorgtoeslag €88 per maand. Hier kun je je basisverzekering bijna helemaal van betalen. Als je denkt dat je recht hebt op zorgtoeslag, is het slim om even op de website van de Rijksoverheid te kijken. Je moet de zorgtoeslag vervolgens bij de Belastingdienst aanvragen.

8. De jaarlijkse premie in één keer betalen

Wist je dat je je zorgpremie ook in één keer kunt betalen voor een heel jaar, in plaats van per maand? Je kan dan gemiddeld 2-3% korting krijgen op het totaalbedrag. Als je zo’n groot bedrag in één keer kunt missen, kan je toch al gauw €25 tot €50 besparen. 

9. Is een aanvullende verzekering noodzakelijk?

Veel Nederlanders zijn onnodig aanvullend verzekerd. Maar het is niet zo gek dat je het liefst zoveel mogelijk risico’s wilt afdekken. Toch is het goed om kritisch naar je aanvullende verzekering te kijken. Als je gezond bent, heb je aanvullende zorg vaak niet nodig. Je kunt er in de regel vanuit gaan dat je voor serieuze kwaaltjes bent gedekt door de basisverzekering. Maar ben je bijvoorbeeld een fanatiek sporter die vaak blessures heeft en regelmatig de fysiotherapeut bezoekt, is het wel weer voordelig om een aanvullende verzekering te nemen.

 

Concluderend

Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat manieren waarop je kunt besparen op je zorgkosten. De laatste jaren zie je ook steeds meer budgetpolissen voorbij komen: heel goedkope zorgverzekeringen, maar waarbij je vaak een behoorlijk eigen risico hebt. Let dus altijd bij dit soort aanbiedingen op de kleine lettertjes. We hebben de aanbiedingen voor de zorg ook op deze zorgverzekeringen pagina verzameld. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. En het laatste waar je op zit te wachten volgend jaar, zijn hoge onverwachte kosten. Het is daarom zeker de moeite waard om even een avondje in de wereld van de zorgverzekeringen te duiken, zodat jij precies weet waar je voor gedekt bent en toch een goedkope zorgverzekering hebt. Heb je meer tips, of vragen? Stel ze dan hieronder!

Zorgverzekering vergelijking 2017

 
Zorgverzekeraar Basispremie vanaf incl. €500 vrijwillig eigen risico Premie berekenen?
Anderzorg € 102,00 €78,00 Bereken je premie
Bewuzt €99,15 €84,15 Bereken je premie
De Friesland Zorgverzekeraar €99,95 €77,95 Bereken je premie
Delta Lloyd €111,20 €94,53 Bereken je premie
Ditzo € 100,95 €78,45 Bereken je premie
FBTO € 103,50 €82,67 Bereken je premie
HEMA Verzekeringen € 108,00 €84,00 Bereken je premie
Interpolis € 104,25 €84,25 Bereken je premie
Menzis € 103,00 €83,00 Bereken je premie
OHRA € 104,55 €87,88 Bereken je premie
ONVZ € 115,91 €90,91 Bereken je premie
ProLife € 117,45 €94,45 Bereken je premie
Salland Zorgdirect € 105,75 €94,45 Bereken je premie
UnitedConsumers (VGZ) € 99,70 €84,70 Bereken je premie
Univé € 98,75 €83,75 Bereken je premie
Zekur.nl € 92,00 €77,00 Bereken je premie
Zilveren Kruis € 104,95 €84,95 Bereken je premie
Dorti

Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!