5 tips om beter met je geld om te gaan

By Dorti     3 september 2015   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Zo bespaar je makkelijk en snel, zo veel mogelijk geld

Nicole | The Budget Life | Blog vol tips & trics voor een low-budget lifestyle

Je zult het vast een keer hebben meegemaakt: het is het einde van de maand en jouw bankrekening is verdacht leeg. Ook in je portemonnee vind je niet meer dan een paar centen en je krabt je even achter je oor: hoe ga je de rest van de maand doorkomen totdat je weer salaris of studiefinanciering krijgt? Niemand vindt het fijn om aan het einde van de maand tot de ontdekking te komen dat je die maand veel te veel geld hebt uitgegeven. Na het lezen van dit blogartikel gaat je dat niet meer gebeuren, met deze vijf tips leer jij beter met je geld om te gaan!

Tip 1: Maak een inkomsten- en uitgavenplan

De grootste valkuil is vaak dat je geen inzicht hebt in wat je inkomsten precies zijn en al helemaal niet in wat je uitgeeft. Even een koffietje op het station, een nieuwe broek of lunchen met vrienden: het lijken allemaal kleine bedragen, maar als je portemonnee aan het einde van de maand toch écht leeg is, dan gaat er iets fout.

Om meer inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven is het aan te raden om daar een plan voor te schrijven. Waarschijnlijk heb je maandelijks een aantal terugkerende lasten, bijvoorbeeld je huur, de telefoonrekening, je zorgverzekering… dit zijn allemaal uitgaven die elke maand qua bedrag hetzelfde zijn. Makkelijk om in je budget rekening mee te houden!

Als je al je overige uitgaven ook opschrijft (ja, echt alles!), heb je aan het einde van de maand duidelijk waar jij nu precies je geld aan uitgeeft. Zo kun je de maand erop handig inspelen op je uitgaven en weet je waar jouw valkuilen liggen.

Tip 2: Pin aan het begin van de week een vast bedrag

Er zijn veel mensen die deze tip al toepassen: aan het begin van de week een vast bedrag pinnen, waar je de hele week mee moet doen. Bijvoorbeeld een vast bedrag voor boodschappen, of een vast bedrag voor leuke dingen.

Het enige wat je hoeft te doen, is je aan dat budget te houden. Het zorgt ervoor dat je beter nadenkt over je uitgaven, omdat je met jezelf hebt afgesproken dat je die week leeft van het bedrag dat je hebt gepind.

Tip 3: Pin al je uitgaven in de winkel

Het tegenovergestelde van tip 2, maar ook een tip die voor velen goed werkt: al je uitgaven in de winkel pinnen. Zo kun je op je bankrekening precies zien waar je geld is heen gegaan. Het gevaar van contant geld in je portemonnee, is dat je eigenlijk niet precies weet waar je het aan uitgeeft. Het overzicht van je bankrekening laat precies zien wat je hebt uitgegeven en in welke winkel.

Tip 4: Denk niet bij alles: “Dit is zo goedkoop, ik koop het!”

De sale is gevaarlijk als je je hebt voorgenomen om te besparen. Je denkt al vaak: “Dit is zó goedkoop, zonde als ik het laat liggen, want ik vind het nooit meer voor zo’n laag bedrag”, terwijl je die ene broek of trui écht niet nodig hebt. Maar ja, hij is zo goedkoop…

Vraag jezelf af of je het kledingstuk écht nodig hebt, of je er gelukkig van wordt en of je het kledingstuk ook had gekocht als deze niet met 70% korting in de winkel hing.

Tip 5: Opruimen

Misschien lijkt opruimen een onlogische tip als het gaat om besparen, maar dat is het niet. Als je spullen opruimt en vooral een vaste plek geeft, dan weet je veel beter over welke spullen je bezit. Is je kledingkast één grote chaos? Dan zul je altijd het gevoel hebben dat je niets hebt om aan te trekken, terwijl er misschien wel een heleboel leuke kledingstukken in je kast verborgen liggen. Het gevaar is dan dat je sneller nieuwe kleding gaat kopen. Wanneer je je kast netjes opruimt, kledingstukken die je écht niet draag wegdoet en alles netjes ordent, weet je precies welke kledingstukken er in jouw kast hangen. Nooit meer de gedachte dat je niets hebt om aan te trekken!

Precies hetzelfde geldt voor andere spullen. Zo heb ik regelmatig gehad dat ik twee keer dezelfde lipstick kocht, omdat ik dacht dat ik die nog niet had. Of heb ik op een rommelmarkt regelmatig een boek gekocht die ik al lang in mijn kast had liggen. Zonde!

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips! Heb jij nog meer goede tips om te besparen? Laat ze achter bij de reacties!

Dorti

Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!