9 vakantie tips van een ervaren reiziger

By Caspar     25 juni 2015   |  Terug naar Kortingscode PLUS

De 9 beste tips voor jouw vakantie

Naast mijn werk als redacteur voor Kortingscode.nl ga ik ook graag op reis. Door veel te reizen heb ik aardig wat vakantie tips verzameld waarmee je vakantie zo comfortabel, leuk en goedkoop mogelijk wordt. Kortingscode.nl vroeg mij daarom de beste vakantie tips op een rij te zetten en deze met jullie te delen. 


1. Waar je moet zitten in het vliegtuig

Bij veel vliegmaatschappijen kan je kiezen waar je in het vliegtuig gaat zitten wanneer je online je vlucht boekt. De gouden regel bij 3 stoelen naast elkaar is dat de persoon de persoon in het midden 2 armleuningen mag gebruiken. De persoon aan het gangpad heeft immers het voordeel van een klein beetje meer bewegingsruimte en de persoon aan het raam kan met zijn hoofd tegen de zijkant leunen.

Sommige stoelen moet je echt niet hebben in het vliegtuig, omdat ze dicht bij de wc’s zitten bijvoorbeeld. Op SeatGuru.com kan je van ieder vliegtuig van iedere grote vliegmaatschappij zien waar je wel of juist niet moet gaan zitten.

Wil je een reis helemaal interessant maken dan kan je bij KLM ook kiezen voor Meet&Seat. Hiermee kan je van tevoren de Facebook, LinkedIn of Google+ van andere reizigers bekijken en zien waar ze zitten. Zo kan je bijvoorbeeld zien of iemand naar hetzelfde evenement gaat en de stoel er naast boeken. 


2. Sluit een reisverzekering af

Een reisverzekering te duur? Een tripje naar het ziekenhuis in het buitenland is nog veel duurder. Je wil het ziekenhuis natuurlijk vermijden, maar als je ergens bent waar je nog nooit eerder je voeten in de aarde hebt gezet dan kan een ongeluk om iedere hoek schuilen. Let goed op dat je bij je reisverzekering kiest voor een annuleringsverzekering zodat je altijd terug naar huis kan wanneer er op reis of thuis iets ernstigs gebeurt. Er is niks erger dan vastzitten in het buitenland wanneer je eigenlijk thuis moet zijn. Een doorlopende reisverzekering heb je al vanaf een paar euro per maand. 


3. Handige gadgets om mee te nemen.

 • Op reis zal je ieder moment om je elektrische apparaten op te laden moeten aangrijpen. Met een multi-USB lader laad je al je apparaten op met één stopcontact. Bovendien is het een goede manier om vrienden te maken door je oplader te delen.
 • De momenten dat er helemaal geen stopcontact voorhanden is zijn juist de momenten wanneer je jouw camera het meest zou willen gebruiken. Neem daarom ook altijd een Powerbank mee. Dit is een draagbare batterij waarmee je mobiele apparaten kan opladen.
 • Tijdens het reizen zal je altijd in de situatie komen dat je de mensen om je heen liever even niet hoort: dronken Australiërs, jankende baby’s enz. Zorg daarom altijd dat je een setje bij de hand hebt. 
 • Vakantie en lezen horen bij elkaar, maar neem geen boeken mee! Boeken zijn namelijk zwaar en groot. Daar is geen ruimte voor in je koffer/backpack. Investeer daarentegen in een e-reader. Daar kan je honderden boeken op zetten. Ben alleen niet zo stom als ik en laat hem niet in een hostel liggen.
 • Cash geld moet je altijd bij je hebben op reis. Het liefst verschillende valuta’s, maar vooral dollars. Verstop je geld op verschillende plekken: tussen je sokken, in je toilettas, je rugzak etc. Als je ergens gestrand bent of je portemonnee kwijt is zal je blij zijn dat je nog wat achter te hand hebt. 

​​


4. Ga zo min mogelijk met het vliegtuig

Een hele makkelijke manier om geld te besparen is reizen met vervoer over land. Een busreis of trein is vaak veel goedkoper. Als je ’s nachts reist bespaar je ook nog eens geld voor een overnachting. Ik dacht altijd dat ik een moeilijke slaper was, maar na een paar nachtelijke ritjes was ik er aan gewend en nu kan ik overal slapen. Tenminste, als ik oordopjes heb. 


5. Doe wat de locals doen

Dit is één van de vakantie tips die ik zelf het meest heb gehoord van andere wereldreizigers. Eet als de locals, praat met de locals en beleef met de locals. Ben niet bang om een flater te slaan. De meeste mensen zullen het juist leuk vinden als je contact met ze zoekt. Basis Engels wordt bijna overal gesproken. Zelfs in de kleinste dorpjes ben ik mensen tegengekomen die Engels (of iets wat er op moet lijken) met me wilde praten. Zo niet, dan kom je ook een heel eind met handen en voeten. Vooral uitbeelden dat je op zoek bent naar de wc zorgt altijd voor een lollige situatie.

​​


6. Laat je niet oplichten

 • De roos: een rozenverkoper geeft je vriendin een roos. Zodra ze deze heeft aangepakt vraagt de verkoper aan jou een veel te hoge prijs. Als je weigert krijg je hem én je vriendin op je dak.
 • Street games: Terwijl je kijkt word je beroofd, bovendien zal je nooit winnen. 
 • Waar zit je portemonnee?: Zakkenrollers zijn creatief in er achter komen in welke zak jouw portemonnee zit. Als je een bordje ‘pas op zakkenrollers’ of een lege portemonnee op straat ziet, zal instinctief naar je eigen portemonnee rijken. Zo zien zakkenrollers waar ze moeten zijn.
 • Drug deal: ga nooit in op een taxichauffeur die je drugs wil verkopen. Als je accepteert is er altijd een handlanger, verkleed als agent, in de buurt die je een gigantisch hoge boete zal laten betalen om gevangenis te vermijden. 
 • Wisselgeld: Een verkoper laat je wisselgeld op de grond vallen en raapt in plaats daarvan iets op dat op geld lijkt. Door de gebeurtenis heb je niet door dat je iets waardeloos in je had krijgt gedrukt.
 • Gesloten hotel: Als de taxichauffeur je overtuigd dat het hotel dat je hebt geboekt is gesloten en je aanbied naar een ander hotel te brengen, dan heeft hij waarschijnlijk een deal met dat hotel. Gevolg is dat je veel te veel zal betalen voor een overnachting. 

Je gaat opgelicht worden. Dat is zeker. Beperk de schade tot een minimum door je portemonnee niet uit je zak te halen, maar alleen los cashgeld als je betaalt. Bedenk bovendien dat niks gratis is. Uiteindelijk betaal je overal voor.


7. Plan niet te veel vooruit

Dit is ook en vakantie tip die iedere reiziger zal beamen. Je weet namelijk nooit hoe een bepaalde plek zal bevallen. Je kan in een stad aankomen en na een dag denken ‘ik heb het hier wel weer gezien’, maar je kan ook verrast zijn door alles wat er te doen is en een week of langer willen blijven. Ik heb dus ook geen antwoord op de vraag, hoelang je in een bepaalde stad/gebied moet blijven. Kies voor je op reis gaat een aantal dingen die je sowieso wil gaan doen en vul de rest van je reis in terwijl je daar bent.


8. Zeg vaak 'JA'

Op reis is het belangrijk dat je een ‘open mind’ hebt. Stap uit je comfortzone en praat met mensen die anders zijn dan de mensen waar je normaal mee omgaat. Luister naar mensen met een andere mening en doe niet alsof jouw ideeën beter zijn dan die van anderen. Op deze manier zal je reis onvergetelijk worden door alle nieuwe dingen die je leert. Bovendien zullen mensen je altijd tips geven of zelfs uitnodigen. Zeg gewoon JA wanneer iemand je uitnodigt bij zijn familie te komen eten. Zo’n ervaring vergeet je nooit meer!


9. Neem geen souvenirs mee

Souvenirs die je koopt verdwijnen thuis vaak onder je bed. De ervaring zelf goed documenteren heeft veel meer waarde. Maak daarom heel veel foto’s en schrijf dingen die je meemaakt op in een schrift. Je vergeet namelijk meer dan je denkt: namen van mensen, gesprekken die je hebt gehad, hoe het voelde toen je ergens aankwam, wat de geur was. Vooral de details vervagen als eerst.


Fijne reis

Met deze 9 tips voor je vakantie wil ik je alvast een fijne vakantie wensen! Mocht je nog andere tips zoeken waaraan je bijvoorbeeld jouw vakantiegeld aan kan uitgeven? Dan kan je daar meer over lezen in het artikel over de 6 mooiste dingen die je met jouw vakantiegeld kan aanschaffen.

Caspar

Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!