Online vergelijkingssites zijn oplichters! Of toch niet?

Door Lindy     11 maart 2013   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Vergelijkers - Online besparen!

Hoe kun je online besparen met vergelijkingssites? Voordat we beginnen met een betoog af te steken over waarom juist jij gebruik zou moeten maken van vergelijkingssites, verduidelijken we eerst graag het idee van ‘de vergelijkingssites'.

Definitie van vergelijkingssites

Vergelijkingssites zijn websites waar consumenten producten en diensten van verschillende aanbieders en ondernemingen onderling kunnen vergelijken. Vaak bieden deze sites de mogelijkheid tot filteren, zodat je wat specifieker kunt hitten op waar jij naar op zoek bent.

Om te zorgen dat vergelijkingssites de juiste resultaten weergeven – er zijn nogal wat incentives om hier ‘creatief’ aan te sleutelen – pleitte de NMA (Nederlandse Mededingingsautoriteit) al eens voor een gedragscode voor dergelijke sites.


Gebruik vergelijkingssites

Veel mensen maken gebruik van vergelijkingssites op het internet bij het zoeken naar financiële producten (denk aan hypotheken, zorgverzekeringen, leningen), ze bieden vaak een prima – eerste -  inzicht in het uitgebreide aanbod van de beschikbare producten.

“In every trade there is a fool, and if you don’t know who it is, it is probably you.”

Sites suggereren vaak dat één van de uitkomsten de beste is. Vraag je op dat moment een aantal dingen af:

 1. Welke diensten biedt de site aan?
 2. Hoe verdient de site geld, wat maakt het rendabel?
 3. Hoe is de vergelijking tot stand gekomen en is deze volledig?

Neem dit in overweging voordat je doorklikt en direct bijvoorbeeld een verzekering afsluit; check wellicht ook nog andere ‘onafhankelijke’ vergelijkingssites met de geselecteerde criteria en zie wat daar uit de resultaten komt. Is er grote overeenstemming, dan is de kans redelijk groot dat je de juiste keuze maakt.

Vergelijkingssites proberen soms je keuze toch die kant op te sturen (natuurlijk zijn ze niet intens slecht), waar zij je willen hebben omdat het voor hen de grootste benefit is. Dit omdat bijvoorbeeld dat product de grootste commissie voor hen oplevert.


Vergelijkingssites en besparen

Natuurlijk is niet alles slecht wat er achter de vergelijkingssite schuilt, ze geven je een goed idee van wat globaal de beste keuzes voor jou zouden kunnen zijn, de laatste kleine details zijn dan in eigen handen om te dubbelchecken.

Met vergelijkingssites kan namelijk veel geld bespaard worden. Iets wat de Nederlander eigenlijk te weinig doet.

Hoeveel kan je besparen?

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders per jaar gezamenlijk vele miljarden goedkoper uit kunnen zijn wanneer zij hun financiële producten nauwkeuriger overwegen. In dit geval hebben we het alleen nog over verzekeringen. Hypotheken, energie en leningen zijn daarbij nog uit de resultaten gepoetst. De NMA berekende onlangs dat er per gezin jaarlijks ruim €1100,- valt te besparen op verzekeringen.


De beste vergelijkingssites


Wat kunnen vergelijkingssites voor jou betekenen?

Vergelijkingssites bieden voor jou een snel inzicht in verschillende producten, prijzen en winkels. Ze helpen je om in een vrij rap tempo een globale beeldvorming te ontwikkelen rond het product waar jij naar op zoek bent, geven extra informatie en wat achtergrond over het betreffende producten, en je kan vaak vrij specifiek zoeken naar hetgeen waar jij naar op zoek bent.

Verschillende soorten vergelijkingssites

Vergelijkingssites zijn er op elk gebied: energie, elektronica, hypotheken en onder meer verzekeringen. Vaak tref je ook ervaringen van andere verzekerden waardoor je een nog betere beeldvorming bij een bepaald product, dienst of aanbieder kunt ontwikkelen.


Psychologie achter online besparen?

Achter het hele besparen zitten nogal wat psychologische tricks. Achter geld überhaupt; wanneer je een pak wasmiddel voor €5,- in plaats van €10,- op honderd meter kan aanschaffen van de zaak waar je nu bent zal je dit snel doen, gaat het om een pak van €500,- voor €495,- dan is die paar honderd meter vaak toch ineens een brug te ver.

´´If saving money is wrong, I don't want to be right!´´

Hoe komt dit?

Hetzelfde verhaal is het bij het betalen met cash geld of juist creditcard. Cash betalen na bijvoorbeeld uit eten gaan, is vaak pijnlijker dan met bijvoorbeeld creditcard, het fysieke overdragen van geld is dan een irritante trigger. In dat straatje valt bijvoorbeeld ook de verwarming. Zou je er ‘kwartjes’ in moeten gooien om het warm te houden in plaats van een rekening achteraf, dan was het waarschijnlijk een aantal graden kouder geweest in je woonkamer. Benader het besparen ook ééns vanuit die hoek.

Wij geven graag 10 vergelijkingssites waarvan wij denken dat je er daadwerkelijk wat aan hebt wanneer je wilt besparen op onder meer verzekeringen, hypotheek en of abonnementen;

 • Independer.nl Independer is een vergelijker van verzekeringen en kan je helpen met goedkopere verzekeringen te vinden.
 • Kieskeurig.nl Kieskeurig heeft een enorm aanbod aan consumentenzaken die zij onderling met elkaar vergelijken.
 • EasySwitch EasySwitch regelt een makkelijk, snel en duidelijk inzicht over of het voor jou handig is om over te stappen van energieleverancier
 • Verzekering.nl Gerust.nl vergelijkt onder meer autoverzekeringen, zorgverzekeringen, inboedelverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen
 • Prizewise PrizeWize vergelijkt onder meer autoverzekeringen, energie maar ook internet, tv & bellen.
 • Zorgkiezer Zorgkiezer is een alternatief voor Independer met betrekking tot zorgverzekeringen
 • Beslist.nl aanbiedingen & prijsvergelijkingen
 • Consumentenbond.nl Consumentenbond zoekt voor haar leden altijd de beste deals uit met vergelijkingen
 • Tweakers Pricewatch Tweakers is de autoriteit op het gebied van elektronica, tv's, computers en meer voor vergelijkingen en informatie!
 • Bellen.com Bij Bellen.com vergelijk je snel en gemakkelijk verschillende telefoons, abonnementen en providers van abonnementen.

Twee overheids gerelateerde sites over besparen en tips over geld zijn; Consuwijzer en Wijzer in Geldzaken.


Vaart van online besparen - de trein dendert door!

De ontwikkeling van het online besparen ramt in hoog tempo Nederland door. Vaak wordt er echter naarstig gezocht naar die ene euro korting op een trui, of 5% korting op schoenen. Het is financieel en logisch gezien ronduit vreemd te noemen dat we het geld laten liggen daar waar we het meeste kunnen besparen.

Vergelijkingssites zijn een stap in de goede richting voor het meer, functioneler en beter besparen op het internet. Denk daar bij aan verzekeringen, hypotheken, energie en dergelijke zaken met een grotere impact op je portemonnee.


Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!