Is it a bird? Is it a plane? Nee het zijn 7 tips voor een goedkoop vliegticket!

Door Lindy     21 februari 2017   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Goedkope vliegtickets bestaan niet!

Een super goedkope vlucht vinden: iedereen wil het, maar niemand weet echt hoe het moet. Op internet zijn er talloze vliegticket-vergelijkingssites te vinden, maar geen enkele aanbieder springt er echt uit wat betreft goedkope vluchten. Je bent dus eigenlijk nog steeds op jezelf aangewezen voor het vinden van een ticket voor een lage prijs.

Kortingscode.nl ging daarom zelf op onderzoek uit voor de beste tips om zelf voordelige vliegtickets te kunnen boeken.


Stappenplan; snel en goedkoop

Boek je ticket zo vroeg mogelijk
De meeste vliegtuigmaatschappijen plannen de vluchten circa 10 maanden van te voren, dit is direct hét moment om te boeken.

Bekijk verschillende vertrek/aankomst data
Hou niet vast aan één bepaalde vertrek of aankomst datum maar vergelijk verschillende opties, op maandag vertrekken is vaak het voordeligst

Ga niet direct voor een retourvlucht
In veel gevallen zijn twee enkele reizen al dan niet bij verschillende vliegtuigmaatschappijen voordeliger.

Overweeg andere vliegvelden
Schiphol is lang niet altijd de goedkoopste optie vergelijk daarom ook ander vliegvelden, Eindhoven en Düsseldorf zijn vaak goedkopere opties.

Bekijk de website van het vliegtuigmaatschappij
Controleer altijd de website van de vliegtuigmaatschappij zelf of daar de vlucht niet goedkoper is.


1. Boek ruim van tevoren

Het kan niet vaak genoeg herhaald worden, maar vroeg van tevoren boeken is nog steeds één van de beste tips voor het vinden van een goedkope vlucht. Vliegtuigmaatschappijen willen hun vluchten zo vol mogelijk hebben, maar in het begin is er minder vraag naar tickets voor een bepaalde vlucht. Pas als de vluchtdatum dichterbij komt gaan meer mensen zoeken en boeken, en gaat de prijs (flink) omhoog. 

De zoekmachine van Bing heeft een prijsvoorspeller ontwikkeld. Hiermee kan jij inschatten of de prijzen van de vliegtickets gaan dalen of stijgen.


2. Wees flexibel met dagen en tijden

Luchthavens werken met time slots. Op bepaalde tijden is het voor vliegtuigmaatschappijen goedkoper om een vlucht te laten vertrekken en die prijs wordt doorberekend in de prijs van de vlucht. Het is dus vaak een stuk voordeliger om in een heel vroeg of juist laat slot te vliegen (voor 07:00 of na 21:00) dan midden op de dag. Je moet er misschien vroeg je bed voor uit, maar je bespaart er wel weer wat euro’s mee.

Tip: Als je echt heel erg flexibel bent is de explore tool van Kayak heel leuk om te gebruiken. Door de vertrek plaats aan te geven + de maand waarin je wilt reizen zie je direct voor hoeveel geld jij naar elk land kunt reizen.


3. Vlieg met verschillende maatschappijen

Wat ook een hoop kan schelen is om je vlucht te boeken bij verschillende maatschappijen. Hier moet je wel een beetje flexibel voor zijn, maar hier kan je heel wat geld mee besparen. Vlieg je bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika, dan kun je vaak een goedkope vlucht vinden vanaf Madrid. Als je vervolgens met een low-cost maatschappij een voordelig ticket naar Madrid vindt, kan deze vluchtroute een stuk goedkoper uitvallen. Let er dan wel op dat je bij zo’n ‘sluiproute’ geen recht hebt op vergoeding bij het missen van de ‘hoofdvlucht’ (bijvoorbeeld door vertraging van je low-cost vlucht), omdat deze vlucht door een andere maatschappij wordt uitgevoerd.


4. Vergelijk verschillende vliegvelden

Schiphol is natuurlijk de bekendste en belangrijkste luchthaven van Nederland, maar ook gelijk de duurste. Door verschillende belastingen en extra kosten worden jouw vliegtickets namelijk extra belast. Het is dan ook aan te raden om te bekijken vanaf welke vliegvelden jouw bestemming te bereiken is. Zo zijn de vliegvelden van Eindhoven en Rotterdam in veel gevallen stukken goedkoper.

Het is raadzaam om ook buiten Nederland te kijken, want ook vliegvelden net over de grens, zoals Düsseldorf en Brussel, zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer of de auto. 

Om snel de verschillende vliegvelden in Nederland en rondom Nederland te vergelijken heeft Google een flight tool ontwikkeld. Je hoeft alleen nog maar je bestemming in te voeren en je ziet direct alle opties.


5. Check de prijs van de vlucht bij het vliegtuigmaatschappij

Op alle vergelijkingssites voor vliegtickets kan je makkelijk verschillende data, tijden en vliegtuigmaatschappijen met elkaar vergelijken. Maar bedenk ook dat deze vergelijkingssites geld verdienen als jij je ticket via hen boekt. Het is dus vaak goedkoper om dezelfde vlucht via de website van de vliegmaatschappij te boeken. Dit is overigens niet altijd het geval, want soms kopen vergelijkingssites juist goedkope plekken in op populaire vluchten, maar het is zeker de moeite waard om dit even te checken! Daarnaast verschillen de extra boekingskosten en administratiekosten per land: boeken via KLM.com is net iets goedkoper dan via KLM.nl.

Geen zin om zelf al dit speurwerk te doen? Er bestaan ook websites zoals VakantieDetective waarbij een compleet team op zoek gaat naar de goedkoopste vliegtickets voor jou! Je betaalt wel iets voor dit persoonlijke advies maar er geldt wel een 'niet goed, geld terug' garantie.


6. Spaar Airmiles/frequent flyer miles

Bij vrijwel alle vliegtuigmaatschappijen is er de mogelijkheid om airmiles te sparen: oftewel punten voor iedere kilometer die je hebt gevlogen. Het is vrijwel altijd gratis om deze punten te sparen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je aan te melden bij de maatschappij waar je mee hebt geboekt of de alliantie waar de maatschappij lid van is. Na je vlucht kun je binnen een paar minuten je verdiende punten online aanvragen. Dit is vooral voordelig als je regelmatig vliegt en lange vluchten maakt, want ongemerkt spaar je toch weer voor bijvoorbeeld een gratis enkeltje of voor korting op je vlucht.


7. Weeg de voor en nadelen tegen elkaar af

Je kan soms via allerlei ingewikkelde constructies een goedkope vlucht hebben gevonden, maar het is altijd slim om nog even bij jezelf na te gaan of het uiteindelijk nou écht veel voordeliger is. Denk hierbij aan benzine of OV-kosten, ontbijt/lunch/koffietjes op de luchthaven tijdens het (lange) wachten, extra betalen voor bagage of online inchecken, de kosten van de reis van de vluchthaven naar je uiteindelijke bestemming, of extra overnachtingskosten. Soms is het uiteindelijk net zo voordelig om voor het op het eerste gezicht iets duurdere ticket te gaan. Zo bespaar je misschien iets minder geld, maar wel een hele hoop stress. En dat is ook wat waard als je op vakantie gaat!


Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!