Voordelige zorgverzekering kiezen: hoe doe je dat?

By Karlijn     27 november 2014   |  Terug naar Kortingscode PLUS

Voordelige zorgverzekering kiezen: hoe doe je dat?

Het is weer zover: we moeten beslissen of we bij onze huidige zorgverzekeraar blijven of overstappen naar een andere verzekeraar. Het is allemaal niet zo spannend, maar wel erg belangrijk. Want je kunt hier veel geld mee besparen. Wil jij weten welke voordelige zorgverzekering het meest bij jou past, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan snel verder voor handige (bespaar)tips. 

Honderden euro’s besparen met overstappen

Op basis waarvan kies jij jouw zorgverzekering? Na een korte rondvraag in mijn vriendenkring, kan ik maar één conclusie trekken: overstappen is een grote moeite. De kans dat je jarenlang bij dezelfde verzekeraar blijft, is daardoor groot. Toch loont het om uit te zoeken welke verzekering goed aansluit op jouw behoeften én het voordeligst is. Met overstappen kun je namelijk honderden euro’s besparen.

Nu alle premies voor 2015 bekend zijn, vallen de onderlinge prijsverschillen goed te zien. De premie voor de basisverzekering stijgt komend jaar met gemiddeld met €5 per maand (€60 per jaar). De gemiddelde basispremie komt daarmee uit op €98,96 per maand. Hierbij is de VGZ eigen keuze polis (€113,95 euro per maand) de duurste en komt de ZEKUR budgetpolis (€82,50 per maand) het goedkoopst uit de bus. Per maand scheelt dit €31,45. Op jaarbasis kun je dus tot wel €377 op je zorgverzekering besparen.

De laagste premie met verhoogd eigen risico vind je vanaf €66 per maand bij Anderzorg.

Uit welke zorgverzekeraars kun je kiezen?

Je zou het niet denken – maar de tientallen zorgverzekeraars die we kennen, vallen uiteindelijk onder slechts 9 concerns. Hieronder vind je alle opties op het gebied van zorgverzekeraars.

  • Achmea: Agis en TakeCareNow! (beiden vallen vanaf 2015 onder Zilveren Kruis), Avéro Achmea, De Friesland Zorgverzekeraar, Pro Life, FBTO, Ik!, Interpolis, Kiemer, Nedasco, OZF Achmea, Pro Life, Turien & Co (Avéro), YouCare, Zilveren Kruis (€89,95)

  • VGZ: Aevitae, Bewuzt (€85), De Goudse, IZA Cura, IZA Zorgverzekeraar, IZZ Zorgverzekeraar, Promovendum, Turien & Co (VGZ), Univé (€85), ZEKUR, VGZ (€91,15), Zorgverzekeraar UMC

  • CZ: CZ, CZdirect, Delta Lloyd (€102,90), OHRA (€91,87)

  • Menzis: Anderzorg (€93), Azivo, Hema (€97), Menzis (€90,75)

  • DSW: DSW, Stad Holland

  • ONVZ: ONVZ, PNOzorg, VvAA

  • Zorg en Zekerheid: AZVZ, Zorg en Zekerheid 

  • ASR: De Amersfoortse, Ditzo (€89,95)

  • ENO: Energiek (€91,45), Salland

  • Anno12: Anno12 (de nieuwkomer van 2015)

Voor welke zorgverzekeraar kiest Nederland?

De 4 grootste concerns, waaronder Achmea, VGZ, CZ en Menzis verzekeren het merendeel van de Nederlanders. Maar liefst 5,5 miljoen verzekerden hebben gekozen voor een label dat bij marktleider Achmea hoort.

Korting op je polis

Als je overstapt, kun je korting krijgen op je polis. Zo krijg je als nieuwe klant soms een welkomstbonus of overstapkorting. Als in dienstverband werkt, kun je collectiviteitskorting krijgen. En als je je premie vooruit betaalt (dus per jaar in plaats van per maand), dan ontvang je tot 3% korting. Dat scheelt jaarlijks toch weer een paar tientjes.

Gezinspolis

Korting verkrijgen op de gezinspolis is een kwestie van persoonlijke afweging, Ga goed na wat je komend jaar wel en niet nodig zult hebben uit het gezin pakket. Voor zaken die je niet nodig hebt, hoef je immers ook niet te betalen, toch? Heeft je kind bijvoorbeeld volgend jaar een beugel nodig? Let dan op de vergoeding van orthodontie. Een beugel kan al snel €2500 kosten. Dus als deze voor maar 75% gedekt wordt, terwijl een andere verzekeraar de kosten voor 90% dekt, dan kun je op een overstap flink besparen.

Wijzig je huidige polis en bespaar

Je hoeft natuurlijk niet per se over te stappen om geld te besparen: Een wijziging in je huidige polis kan je ook al honderden euro’s per jaar besparen. Heb je bijvoorbeeld een tandartsverzekering, maar ben je nooit meer kwijt dan de kosten voor het halfjaarlijkse consult? Bereken dan eens wat je jaarlijks kwijt bent aan die twee consulten per jaar. Vaak liggen deze kosten lager dan de prijs die je betaalt voor een tandartsverzekering.


Wist je dat...

De zorgverzekering van gedetineerden wordt stopgezet zodra ze de gevangenis ingaan? Na vrijlating moet de gedetineerde zelf doorgeven aan de verzekeraar dat de verzekering weer geactiveerd dient te worden.


Let op de deadline

Wil je je huidige polis wijzigen of opzeggen? Dan kun je dit nog doen tot en met 31 december. De nieuwe verzekeraar helpt je waarschijnlijk met overstappen, maar voor de zekerheid kun je het beste ook per brief of e-mail je oude verzekering opzeggen. Anders kun je straks namelijk met een dubbelverzekering en dus dubbele kosten komen te zitten. Zorg er ook voor dat je je nieuwe verzekering vóór 1 februari 2015 afsluit. Zo voorkom je een boete krijgen van het Zorginstituut Nederland. Het hebben van een zorgverzekering is namelijk verplicht.

Wees zuinig op je gezondheid

Bespaar op je zorgverzekering, niet op je gezondheid. Kijk goed naar wat jij nodig hebt in je aanvullende verzekering(en). Als student heb je bijvoorbeeld (waarschijnlijk) geen kraampakket nodig. Maar misschien ga je wel op backpackvakantie en dan is een vergoeding voor reisvaccinaties natuurlijk erg handig. Betaal daarom niet voor onnodige vergoedingen, maar voor wat je in het nabije jaar goed van pas zal komen.

Karlijn

Meer van Kortingscode.nl PLUS

Vraag maar raak!

Misschien kan ik je ergens mee helpen, heb je zelf een mooie korting gespot of werkt er iets niet.
Let me know!