Krijg inspiratie om thuis te sporten met onze tips

Er zijn verschillende manieren om goedkoop thuis te sporten. Vandaag de dag hebben we in elke individuele sport (en zelfs bij veel teamsporten) op websites en apps, begeleiding en uitleg staan voor wat je thuis kunt doen om te beginnen. Wil je een beter uitziend lichaam of gewoon een betere conditie? Het begint eigenlijk allemaal bij wat voor resultaten je wilt zien. Afhankelijk van wat je wilt bereiken kan je beginnen met je reis naar een fitter leven. Hieronder delen we 5 tips van de redactie en krijg je 1 bonus tip van mij. Genoeg excuusjes, let's get fit!

hiit

1. Voor snel resultaat en pittige work-outs gebruik je HIIT (hoge intensieve interval trainingen)

Door de hoge intensiviteit van deze trainingen verhoog je je hartslag. Uit onderzoek is gebleken dat een hartslag van tussen 70% en 75% van je maximale hartslag een ideaal tempo kan zijn om vet te verbranden. Veel HIIT-trainingen zijn volledig gebaseerd op lichaamsgewicht. Dit betekent dat je je eigen lichaam gebruikt tijdens de oefeningen en hier dus geen extra gewicht voor nodig hebt. Denk hierbij aan oefeningen zoals squats, push-ups, sit-ups, jumping jacks of touwtje springen. Door de hoge intensiviteit zijn deze work-outs voor thuis ook super effectief. In 20 minuten tijd kun je al rond de 400 calorieën verbranden.

Wat heb je hiervoor nodig?

Het minimale wat je nodig hebt, is een timer. Mocht je deze nog niet op je telefoon hebben dan staat je appstore vol met handige timers voor work-outs. Mocht je veel oefeningen op de grond doen, dan is een voordelig matje van Decathlon een handige manier om frictie van je spieren op de grond (en zo blessures) te voorkomen.

dancework

2. Verbrand tot wel 300 calorieën in een half uur door te dansen op je favoriete tunes

Heb je geen zin om moeilijke oefeningen te herhalen of vind je het gewoon te saai om jezelf te motiveren? Kies er dan voor om thuis een dansstijl te beoefenen waarbij je intensief beweegt. Dans of beweeg hoe je zelf wilt tijdens Freestyle Dancing of krik je heupen los terwijl je tegelijk aardig wat calorieën verbrand met Salsa. Alhoewel de laatst genoemde dans oorspronkelijk gemaakt is voor twee personen kan je de bewegingen gemakkelijk thuis in je eentje leren en beoefenen. Heb je een potentiële danspartner thuis zitten die ook goedkoop wilt sporten dan is het natuurlijk ideaal om hier samen aan te beginnen en zodoende dubbel geld te besparen.

Wat heb je ervoor nodig?

Comfortabele kleding en een goede speaker waar jouw favoriete dans nummers uit worden geblazen.

boxingpicture

3. Wordt fitter en leer jezelf te verdedigen met combat sports

Wil je goedkoop fitnessen en tegelijk jezelf leren te verdedigen in bedreigende situaties. Dan is body combat de perfect manier. Sporten, zoals boksen, kickboksen, Krav Maga of BJJ dragen enorm bij aan een fitter lichaam en beter zelfvertrouwen. Op YouTube vind je talloze filmpjes van ervaren vechtsporters. Kies er een uit die jou het meest aanspreekt en je bent al snel op weg naar een fitter lijf en meer zelfvertrouwen.

Wat heb je hiervoor nodig?

De bovengenoemde gratis online lessen, gebalde vuisten en een denkbeeldige tegenstander.

4. Afvallen en flexibeler worden? Tijd voor een yoga sessie

Het beoefenen van yoga heeft veel meer voordelen dan mensen soms denken. Door de velen asana’s (rekoefeningen) is er werkelijk voor ieder wat wils. Met poweryoga gebruik je veel lichaamskracht en staat het zweet binnen een paar minuten op je voorhoofd. Een wat mildere vorm zoals Yin Yoga focust meer op de flexibiliteit van je spieren, maar vergis je niet, na een paar goede flow work-outs krijg je vanzelf het gevoel dat je heerlijk verlichtend aan het sporten bent. En natuurlijk in een comfortabele yoga outfit van PUMA. Zij hebben regelmatig sale en kortingscodes. Op deze manier ben je niet veel geld kwijt.

Wat heb je ervoor nodig?

Simpel, alleen een yoga matje en een goede yoga app of YouTubekanaal van een ervaren leraar of lerares. Mocht je op het begin moeite hebben met de oefeningen dan kan een yogablokje ook enorm helpen.

fitbeetje

5. Wil je toch een beetje investeren in fitnessapparatuur? Meer dan deze tools zul je niet nodig hebben.

Voor de bovengenoemde manieren om te sporten in huis heb je werkelijk het minimale nodig. Vind je het niet erg om een kleine investering te doen zodat je thuis goedkoop kan fitnessen dan kom je met deze items al een heel eind:
Springtouw: Touwtje springen is een van de makkelijkste manieren om jezelf fit te springen. Een springtouw koop je bij winkels als Decathlon en Action voor ongeveer €5 en deze gaan vaak je hele leven mee. Een perfecte kleine investering die al snel enorm effectief zal blijken.

Kettlebell: Oefeningen met een kettlebell activeren zoveel spieren in je lichaam dat zelfs de doorgewinterde topsporters dit als musthave onder fitnessartikelen voor thuis bestempelen. Je koopt al een zware kettlebell vanaf €30 en er staan online verschillende kettlebell work-outs waarmee je het gehele lichaam kunt trainen.

Weerstandsbanden: Deze elastische banden zijn voor vele thuissporters absoluut essentieel om goedkoop thuis te sporten. Per kleur verschilt de weerstand die deze banden bieden waardoor je het gevoel krijgt bepaalde oefeningen toch met gewichten te trainen. Je bestelt deze banden al vanaf €7. Je kunt de banden zowel los als gemonteerd gebruiken.

Een activity tracker: Wanneer je volledig de sportieve weg bent ingeslagen wil je natuurlijk bijhouden wat je verbrand of hoeveel stappen je loopt. Een digitale activity tracker, zoals een Fitbit of smartwatch kan je hierbij enorm helpen. Hiermee hou je snel en effectief je ontwikkeling bij en kun je doelstellingen makkelijker behalen en documenteren.

6. Een bonustip van de redacteur

Na een aantal nare ervaringen en hoge rekeningen bij sportscholen heb ik persoonlijk al jaren geleden besloten 90% van mijn trainingen thuis te doen. In het begin probeerde ik mijn huis zoveel mogelijk op een gym te laten lijken. De belangrijkste les voor mij was dat je dit helemaal niet nodig hebt om te starten. Wat je wel nodig hebt zijn eigenschappen zoals motivatie, vastberadenheid en consistentie. Deze eigenschappen zijn niet te koop, maar zitten wel al ergens in jezelf verstopt. Wanneer je deze skills weet los te krijgen, zul je uitblinken in elke sport of vorm van lichaamsbeweging. Hier hoef je geen cent voor uit te geven.

En misschien wel de belangrijkste tip: Vergeet niet om het leuk te houden en lol te hebben in zoveel mogelijk van wat je doet. Fitness is een lifestyle waar je voor kiest. Wees altijd blij met de keuzes die je hierin maakt of vooruitgang die je boekt. Elke minuut, elke kilo(gram), tijdens elke training.

Dus trek je stoute sportschoenen aan en gaan met die banaan!