Kom tot rust tijdens je goedkope kampeervakantie

Nederlanders houden van kamperen. Per jaar gaan gemiddeld vier miljoen Nederlanders eropuit met een caravan, kamper of tent. Er zijn veel mooie vakantiebestemmingen waar je met je caravan binnen een paar uur kunt zijn. Ook in Nederland zijn prachtige goedkope campings te vinden waar je kunt genieten van de buitenlucht, de natuur en leuke activiteiten. Onze redactie verzamelde zeven tips voor korting op je kampeervakantie.

1. Plan je vakantie slim en bespaar tot wel 50%

Een goede tip om extra kosten te voorkomen, is om niet op de bonnefooi te vertrekken. Hoe romantisch dat ook klinkt, je bent dan vaak veel meer geld kwijt dan wanneer je je vakantie plant. Als je je reis van tevoren boekt, kun je namelijk op prijs selecteren en weet je zeker dat je verblijf binnen je budget valt. Daarnaast is het verstandig om je vakantieperiode tactisch te kiezen. Tijdens bepaalde populaire periodes betaal je vaak meer voor een plaats op een camping. Vaak betaal je dan tot wel 50% meer. Als het agenda-technisch mogelijk is, kun je dus voordelig kamperen in het naseizoen. Bij veel reisaanbieders kun je flexibele data kiezen, zodat je kunt vergelijken wanneer je vakantie het goedkoopst is.

Man met verrekijker en jongen in tent

2. Pak tot wel 30% vroegboekkorting

Als je op tijd boekt, kun je bij veel campings vroegboekkorting krijgen. Deze kortingsperiode verschilt per aanbieder, maar begint vaak in december en eindigt in februari. De hoogte van de korting die je kunt krijgen kan ook variëren. Bij ANWB krijg je bijvoorbeeld 10% vroegboekkorting. De korting die je bij verschillende campings kunt krijgen, kan oplopen tot wel 30% dus dat scheelt vaak tientallen of zelfs honderden euro’s. Als je al weet in welke periode je op vakantie gaat, kan het dus een heleboel geld schelen om op tijd te boeken.

3. Boek een lastminute met tot 40% korting

Niet alleen op tijd boeken kan je veel geld schelen, ook kort voor je vakantie kun je voordelig boeken. Als je je een lastminute kampeervakantie boekt, kun je namelijk tot wel 40% goedkoper uit zijn. Het aanbod is tegen die tijd wel een stuk kleiner, dus het kan zijn dat je favoriete low budget camping volgeboekt is en je toch naar een andere plek moet reizen. Maar als je wel houdt van een beetje spontaniteit, is een lastminute vakantie een goede optie om te besparen op je vakantie met caravan.

4. Kampeer tot 70% minder in goedkope landen

Niet alleen de periode wanneer je op vakantie gaat kan de prijs van je verblijf beïnvloeden, ook de plaats heeft een grote invloed op de prijs. Hoewel een caravan vakantie in Spanje, Frankrijk of Italië fijn zijn, is het een goed idee om wat minder populaire landen te overwegen. In sommige landen is de prijs voor een verblijf op een camping aanzienlijk duurder dan in andere landen. Denemarken, Italië, Spanje en Zwitserland behoren tot de duurste landen om te kamperen. Hier betaal je gemiddeld €34 per nacht voor twee personen. Tot de goedkoopste landen behoren Belarus, Moldavië en Noord-Macedonië. Ook in landen die iets dichterbij Nederland liggen, zoals Polen, Tsjechië en Portugal ben je al een stuk goedkoper uit. In deze landen betaal je tussen de €10 en €20 voor een overnachting met twee personen.

5. Gratis kamperen in het wild

In Nederland is het helaas niet toegestaan om wild te kamperen, maar in sommige landen kun je dat wel doen als je je aan bepaalde regels houdt. In Noorwegen, Zweden, Finland en bepaalde delen van Spanje kun je wildkamperen. Het voordeel van wildkamperen is dat het gratis is. Het is wel een stuk primitiever dan kamperen op een camping, want je hebt geen stroom en sanitaire voorzieningen.

Hoewel wildkamperen in Nederland verboden is, kun je wel gratis paalkamperen. In Nederland staan zo’n veertig palen waaromheen je gratis mag kamperen. Er is een waterpomp aanwezig, maar verdere voorzieningen zijn er niet. Je mag er maximaal drie dagen blijven. Leuk voor als je op doorreis bent of een goedkoop weekendje weg wil.

Camper bij bergen en meer

6. Huur een auto met korting

Als je een caravan vakantie in Europa wilt boeken, maar je bent zelf niet in het bezit van een auto, dan kun je er ook een huren. Het is ook mogelijk om een camper of caravan te huren. Je kunt dat met korting doen op de volgende manieren:

  • Pak 5% ledenvoordeel. Sommige autoverhuurbedrijven geven een korting aan leden. Als je je inschrijft als lid, krijg je bijvoorbeeld bij Auto Europe 5% korting.
  • Boek buiten het hoogseizoen. Je kunt tot 10% voordeel krijgen als je buiten het hoogseizoen een auto huurt.
  • Speur naar aanbiedingen. Veel autoverhuurbedrijven hebben leuke aanbiedingen waarmee je gemiddeld 20% korting kunt krijgen. Vergelijk dus de deals op verschillende websites en kijk of er een interessante aanbieding voor je tussen zit.
  • Gebruik een kortingscode. Je kunt ook op zoek gaan naar een kortingscode voor autoverhuurbedrijven. Met een code kun je vaak tussen de 5% en 10% besparen.

7. Kampeer met je eigen tent of caravan

Op veel campings kun je een volledig ingerichte tent of caravan huren. Dit is vaak veel goedkoper dan een vakantiehuisje, maar je bent nog goedkoper uit wanneer je met je eigen caravan, camper of tent op vakantie gaat. Het is wel een investering, maar als je die investering eenmaal hebt gedaan, betaal je altijd minder voor een staanplaats.

Voor een kampeervakantie heb je ook veel spullen nodig. De benodigdheden voor een caravan vakantie bestaan onder andere uit keukengerei, kampeermeubels, beddengoed en gereedschap. Het is verstandig om een checklist voor je caravanvakantie te maken, zodat je zeker weet dat je alles van belang bij je hebt. Met een goede en slimme kampeeruitzet ben je altijd goed voorbereid en kun je extra genieten van een heerlijke vakantie.

Goedkoop kamperen in Nederland of Europa wordt nu een eitje. Alvast een fijne vakantie!