10 simpele manieren om goedkope treinkaartjes te scoren

Reizen met de trein wordt steeds duurder. Soms ben je wel €30 kwijt aan een retour. Wij willen deze hoge kosten graag vermijden en zijn daarom op zoek gegaan naar manieren om te besparen op treintickets. Onderstaande tips zijn makkelijk toepasbaar op elke situatie. Of je nu met vrienden op pad gaat of alleen; vanaf vandaag pak je minstens 10% korting.

1. Bestel een treinkaartje via Gaiyo en krijg 10% korting

Gaiyo is een gratis app waarin je al het vervoer in Nederland kunt terugvinden. Denk aan deelauto’s, e-bikes, e-scooters en het OV. In de app kan je direct zien welk vervoer bij jou in de buurt beschikbaar is. Je kunt ook je route plannen en bepalen of je bijvoorbeeld per auto of trein gaat. Kies je voor de trein, dan kan je in de app een treinkaartje bestellen met 10% korting. Je krijgt de korting tijdens daluren, in het weekend en tijdens nationale feestdagen. Via NS krijg je ook korting in de daluren, maar dan moet je eerst een abonnement te nemen. Wil je geen extra maandelijkse kosten, dan is Gaiyo een goede optie om goedkope treinkaartjes te scoren.

Hoe werkt Gaiyo?

  1. Download de app via Apple Store of Google Play.
  2. Plan je reis en bestel een treinkaartje.
  3. In je account vind je het treinticket terug in de vorm van een QR-code. Hiermee kan je ook alle toegangspoortjes op het station openen.

2. Ontvang 10% korting op tickets via vroegboekvoordeel

Ga je volgende week een dagje weg met vriendinnen of ga je op bezoek bij familie? Bestel nu alvast een NS treinkaartje via de Vroegboek Dal actie. Als je minimaal 4 dagen van tevoren een kaartje koopt, krijg je 10% korting. De korting is geldig tijdens de daluren, in het weekend en tijdens feestdagen. Je kunt de korting toepassen op kaartjes voor 1e en 2e klas, op een enkele reis en een dagretour.

Een overzicht van de daluren op doordeweekse dagen:

  • voor 6:30 uur;
  • van 9:00 tot 16:00 uur;
  • na 18:30 uur.

Het is goed om te weten dat de vroegboekkorting niet gecombineerd kan worden met een abonnement of kortingskaart. Dus ga je vaker met de trein vanwege je werk, dan is het wellicht goedkoper om een abonnement aan te schaffen. In de volgende tip leggen we uit welke voordelen je krijgt met een NS abonnement.

3. Neem een NS abonnement en bespaar tot 40%

Als je meerdere dagen per week met de trein reist, is het voordeliger om een abonnement te nemen. Je hebt bij NS de keuze uit verschillende abonnementen: korting in het weekend, tijdens daluren of altijd korting. Bekijk wanneer jij voornamelijk met de trein moet reizen. Stel je moet elke dag naar kantoor en je hebt flexibele werktijden, dan is een ‘Dal Voordeel’ abonnement iets voor jou. Met dit abonnement krijg je 40% korting tijdens daluren, in het weekend en tijdens feestdagen. Moet je wel echt tijdens de spits reizen, dan kan je beter kiezen voor ‘Altijd Voordeel’. Met dit abonnement ontvang je 20% korting tijdens spitsuren. Pak je rekenmachine er maar bij, en reken uit wat voor jou de goedkoopste optie is.

Wil je liever onbeperkt reizen in het weekend, tijdens daluren, in de spits of op een bepaald traject? Neem dan een ‘Onbeperkt Reizen’ abonnement. Voor deze abonnementen betaal je elke maand een vast bedrag.

NS trein komt binnen op station

4. Scoor 40% samenreiskorting met je vrienden

Samen reizen is leuker én goedkoper. Je kunt bij NS namelijk gebruikmaken van samenreiskorting. Dit levert je 40% korting op per ticket. Als een persoon in jullie groep een NS-abonnement heeft, dan mag diegene maximaal drie mensen 40% korting geven. Deze korting is wel alleen geldig in de daluren, dus houdt hier rekening mee op zowel de heen- als terugreis.

Om gebruik te maken van de samenreiskorting, dien je deze vooraf te activeren. Dit kan op verschillende manieren:

  • Activeer de samenreiskorting in de NS app.
  • Activeer de samenreiskorting op je OV-chipkaart via de automaat.
  • Koop via de automaat een speciaal samenreisticket.

5. Hoe groter de groep, hoe goedkoper je treinkaartje

Ga je met het hele gezin op pad? Of ga je een stad bezoeken met een grote vriendengroep? Maak dan gebruik van de groepskorting van NS. Deze korting is geldig op groepen van minimaal twee en maximaal zeven personen. Ga je met meer mensen op pad, dan kan je ook in twee groepen reizen.

Hoe werkt het?

De groep heeft één hoofdboeker. Deze persoon moet de gehele treinreis aanwezig zijn. Andere medereizigers kunnen wel later op een ander station instappen. Je kiest zelf het traject, bijvoorbeeld van Den Helder naar Amsterdam, maar de prijs van dit traject staat al vast. Als je met twee personen reist, betaal je €16 per persoon. Reis je met zeven personen, dan betaal je slechts €6,30 per persoon. De tickets zijn geldig in de daluren en in de 2e klas.

6. Betaal slechts €17,50 voor een dagkaart via HEMA, Kruidvat en Albert Heijn

De jaarlijkse NS actie van de HEMA, Kruidvat en Albert Heijn wil je niet missen. Met deze aanbieding betaal je namelijk slechts €17,50 voor een dagkaart. Je bepaalt zelf wanneer je het treinticket gebruikt en op welk traject. Je kunt er zelfs heel Nederland mee door reizen! De aanbieding loopt meestal van juni t/m augustus. De perfecte periode voor dagjes weg en stedentrips.

Om de aanbieding niet te missen raden wij je aan om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van HEMA, Kruidvat en Albert Heijn. Zo ben je er als eerste bij. Dat is ook wel nodig, want er zijn meestal maar een beperkt aantal dagkaarten beschikbaar.

7. Bestel een goedkoop treinkaartje via ActievandeDag

Je kunt ook goedkope treinkaartjes bestellen via ActievandeDag. Op deze site is regelmatig een aanbieding te vinden voor korting op treinkaartjes. Onlangs kon je een dagkaart bestellen voor slechts €19,50. Ideaal als je een keer van Leeuwarden naar Breda wilt reizen. Normaal gesproken betaal je dan bijna €30 voor een enkele reis. Je kunt dus veel besparen met de aanbieding van ActievandeDag.

Om de aanbieding niet te missen, is het raadzaam om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Zo ben je er als eerste bij als de aanbieding beschikbaar is. Heb je een treinkaartje kunnen bemachtigen, dan ontvang je een vouchercode. Deze vouchercode kan je vervolgens verzilveren in de NS app.

8. Bestel een dagretour bij VakantieVeilingen voor slechts €25

Een andere site om in de gaten te houden is VakantieVeilingen. Deze veilingsite biedt regelmatig een NS dagretour aan voor slechts €25. Normaal gesproken moet je op de site bieden om kans te maken op tickets of producten. Maar de NS dagkaarten worden altijd voor een vaste prijs aangeboden.

De treinkaartjes van VakantieVeilingen zijn speciaal voor stedentrips. Met een dagkaart heb je namelijk de keuze uit 20 eindbestemmingen. Denk aan Arnhem, Den Bosch, Haarlem en Utrecht. Daarbij mag je heen en terug 1e klas reizen. Je kunt dus lekker comfortabel zitten.

Drie vriendinnen met bagage op een station

9. Bestel een jongeren dagkaart voor slechts €7,60

Wil je een dagje op stap met vrienden en ben je op zoek naar goedkope treinkaartjes? Download dan de NS app. Via deze app kan je speciale dagkaarten bestellen voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. Een kaartje kost slechts €7,60 en daarmee kan je heel Nederland door reizen. Ideaal als je een dagje wilt shoppen in Amsterdam of als je een keer met vrienden naar Breda wilt.

Als je de jongeren dagkaart hebt besteld via de app, kun je met de barcode de poortjes op het station openen. Je hebt dus geen OV-chipkaart nodig. Dit scheelt weer extra kosten.

10. Bestel online NS tickets en bespaar €1

Lange rijen voor de automaat zijn verleden tijd. Het is namelijk veel handiger én goedkoper om online een treinkaartje te kopen. Via de NS app kan je gemakkelijk allerlei soorten treinkaartjes bestellen. Deze tickets zijn €1 goedkoper dan bij de automaat. Daarnaast kan je de barcode direct scannen bij de toegangspoortjes. Grote kans dat je je trein zult halen.