Kortingscode.nl ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via een van onze links een aankoop doet.

Minder geldzorgen in 5 eenvoudige stappen

Geschreven door:Mirjam Collens
Publicatiedatum:14 feb 2023Laatste update:20 jun 2023
8 minuten leestijd
Een vrouw met lege portemonnee in haar handen

Financieel rondkomen is een flinke uitdaging. Een hobby zal het nooit worden, maar juist als je krap bij kas zit zal je bewust naar je uitgaven moeten kijken. Met deze (be)spaartips krijg je misschien wel meer financiële ademruimte en minder geldstress.

Hoe je kunt sparen én genieten van het leven met weinig geld

In tijden van hoge vaste lasten, benzineprijzen en boodschappen wordt er een beroep gedaan op jouw creativiteit. Want hoe ga je alles betalen en kun je ook nog ontspannen zonder geldzorgen? In dit artikel denken we met jou mee in oplossingen. Welke kosten je kunt drukken zodat je ook wat opzij kunt zetten. Geld sparen zorgt er immers voor dat je geld vrijmaakt voor vakanties en ontspannende activiteiten. En die heb je hard nodig om die constante stress om geld van je af te schudden. Het is tijd om die vicieuze cirkel te doorbreken. Check welke waardevolle tips uit dit stappenplan jij hiervoor kunt gebruiken.

Een vrouw die bedenkelijk kijkt naar een kassabon

1. Maak de balans op en kijk naar overbodige uitgaven

Wat geef ik uit en wat blijft er over?

Heb jij al een lijstje waardoor je precies weet wat er elke maand van jouw bankrekening geplunderd wordt? Het is verstandig die te hebben en er af en toe weer eens een blik op te werpen. Maak voor jezelf inzichtelijk welke terugkerende vaste lasten je hebt. Grote kans dat je lijst langer is dan je in eerste instantie denkt.

Gebruik deze checklist:

  • Huur/hypotheek plus eventuele servicekosten;

  • Energierekening;

  • Waterrekening;

  • Belastingaanslagen;

  • Zorgverzekering;

  • Overige verzekeringen zoals inboedel- levens- en reisverzekering;

  • Internet en televisie;

  • Mobiel abonnement;

  • Abonnementen zoals Netflix, Dropbox, Spotify, Amazon Prime, Antivirus en Microsoft pakket;

  • Lidmaatschap voor een hobby of sport;

  • Reiskosten (benzine of OV abonnement);

  • Studiekosten.

Als je al deze betalingen bij elkaar optelt, wat zijn dan jouw vaste maandlasten? En wat houd je dan over van je (gezamenlijke) inkomsten? Schrijf op al doet het pijn!

Wat heb ik niet écht nodig?

Aan veel betalingen zal je niet ontkomen. Toch kan je kijken of bijvoorbeeld al jouw abonnementen nog noodzakelijk zijn. Een doorlopende reisverzekering haal je er bijvoorbeeld alleen echt uit als je regelmatig op vakantie gaat per jaar. Als je kopzorgen hebt van alle rekeningen, dan is dit er eentje die je kunt opzeggen. Hetzelfde geldt voor premium lidmaatschappen voor webshops waar je elke maand iets voor betaalt. Denk aan Amazon Prime. Zeg die op en als je straks financieel ruimer in je jasje zit kan je altijd weer lid kunt worden als je die maandelijkse kosten eruit haalt met de voordelen ervan. Ben je lid van de sportschool maar ga je amper? Dan gooi je geld weg die je juist hard kunt gebruiken. Weeg dus af welk abonnement het echt waard is om te behouden.

Welke rekeningen kunnen omlaag?

Wanneer jouw telefoon- of Netflix abonnement bijna wordt verlengd is het een mooi moment om na te gaan of je niet een betere deal kunt pakken. Informeer ook periodiek bij je provider of je als vaste klant minder kan betalen voor je internet en tv. Het is regelmatig ook de moeite om over te stappen naar een andere provider. Ga ook na of je niet teveel betaalt aan verzekeringen. Heb je een contract lopen via een tussenpersoon, dan ben je hieraan extra bemiddelingskosten kwijt. Zonde, want die heb je niet echt nodig. Loop zo al je rekeningen af en benader de betreffende organisaties om de mogelijkheden voor lagere maandlasten te bespreken.

Tenslotte de welbekende tip dat een hot item is in de media: douche korter en zet de kachel aan. En kleed je binnen als een Eskimo. Laagjes wordt vast de nieuwe modetrend van het jaar. Je hebt dan wel meer te wassen. Dat doe je dan in het weekend, want dan is de energie 50% goedkoper.

Heb je geld kunnen besparen dankzij jouw inspanningen? Reken dan even uit hoeveel je maandelijks minder gaat betalen. Hier doe je het allemaal voor.

Kledingwinkel met een 80% korting pamflet

2. Maak geldpotjes voor je dagelijkse bestedingen en shop met voordeel

Stel financiële doelen: voor iedere uitgave een budget

Je kunt het beste je uitgaven bijhouden door potjes te maken. Verdeel het geld over ieder potje: een budget voor je dagelijkse boodschappen, benzine- of OV kosten en een pot voor overige onkosten. Die gebruik je voor extra´s als hobbyspullen, kleding, verjaardagscadeaus, uit eten, een dagje weg etc. Zo houd je zicht op wat je waaraan besteed. Wanneer je merkt dat je geld tekort komt in het ene potje en bij de ander overhoudt, zou je opnieuw kunnen budgetteren. Wist je dat je tot 20 digitale spaarpotjes kan maken bij de Rabobank? Voor het gebruik hiervan betaal je niks. Een fijne tool om het overzichtelijk te houden.

Tot 70% geld (be)sparen op extra uitgaven

Zit er tegen het einde van de maand nog maar een tientje in je boodschappenpotje? Dan word je uitgedaagd om hier toch nog het nodige mee te kopen.

Met deze tips zou je dit zomaar voor elkaar kunnen krijgen:

Ga gericht alle koopjes af van de supermarkten Bekijk de weekfolders van winkels als Albert Heijn of Jumbo. Check uitsluitend of levensmiddelen die je écht nodig hebt in de aanbieding zijn en zet ze op je lijstje. Als je brood of vleeswaren kunt inslaan met 50% korting, kun je dit prima invriezen. Loop je boodschappenlijstje af in deze winkels en beperk je tot die lijst, zodat je niet afdwaalt naar de snoep- of koekafdeling.

Haal je versproducten met de Too Good to Go app Je hebt dan een box vol verse producten die dicht bij de expiratiedatum aan zitten maar waar werkelijk niks mis mee is. Gemiddeld betaal je met zo’n doos 65% minder dan de originele waarde en heb je toch je vitamientjes binnen.

Bestel energiezuinige apparaten en verlichting Let altijd op het energielabel als je een wasmachine of ander apparaat aanschaft. Vervang daarbij onzuinige lampen voor spaarlampen, ledlampen en tl-verlichting. Bij LEDdirect koop je ze in de sale met kortingen tot 70%. Hoe zuiniger, hoe minder jij hoeft af te dragen aan de energieleverancier. Op jaarbasis kan dit tientallen euro´s schelen.

Shop kleding alleen in de sale In de winter koop je zomerkleding met kortingen tot 80% en in de zomer haal je alvast een winterjas afgeprijsd in huis. In webshops als About You, Zalando, Limango en BestSecret is het bovendien het hele jaar door uitverkoop. Als je online shopt pak je vaak extra korting mee met een kortingscode.

Extra luxe koop je niet, maar die vraag je Op het moment dat je verjaardag nadert, dan weet je nooit wat te vragen. Herkenbaar? Dat gaat vanaf nu anders. Maak een wensenlijstje. Elke keer dat je iets ziet dat je heel graag wil, zet je dat product op de lijst. Dat lekkere luchtje of fancy jurkje. Naast producten kun je ook belevenissen cadeau vragen.

Pak de fiets De benenwagen is altijd goedkoper dan de auto of openbaar vervoer. Het kost je niks op wat fysieke moeite na. Gelijk een mooie, gratis vervanging voor je sportabonnement.

Een blij kijkende vrouw met een spaarpot in haar handen

3. Meer geld en minder stress met deze spaartip

Alles wat je extra aan geld binnenkrijgt is mooi meegenomen. Een bekende valkuil is dat het extraatje wat je boven op je salaris hebt gekregen, als sneeuw voor de zon verdwijnt als je het op je betaalrekening laat staan. We leven immers naar wat we hebben. Voor je het doorhebt jaag je het geld er zo doorheen. Ga dus bewust om met extra inkomsten en zet het op een apart spaarpotje. Het is motiverend om ook de besparingen die je voor elkaar krijgt zichtbaar te hebben op een spaarrekening. Jouw inspanningen worden zo beloond en je ziet je spaargeld eindelijk stijgen.

Zet dergelijke inkomsten opzij:

  • Een dertiende maand;

  • Vakantiegeld;

  • Gemaakte overuren die je laat uitbetalen;

  • Tips;

  • Verjaardagsgeld;

  • Het geld wat je minder uitgeeft omdat je gestopt bent met roken;

  • Inkomsten van je verkopen op Marktplaats of Vinted;

  • Het geld dat je bespaart aan terugkerende uitgaven die je hebt stopgezet of kon verlagen;

  • De benzine- of openbaar vervoerskosten die je nu niet uitgeeft omdat je de fiets pakt.

Een zakelijk geklede man en vrouw die op kantoor een document bekijken

4. Neem jouw baan en inkomen onder de loep

Wanneer je al jaren ergens in dienst bent, is het raadzaam om eens goed te kijken naar waar je staat. Situaties binnen je werk of uitkering kunnen inmiddels veranderd zijn of er zijn wellicht mogelijkheden waardoor je er financieel op vooruit gaat.

Zorg dat je deze vragen voor jezelf kunt beantwoorden:

Is mijn functie-inhoud veranderd? Heb ik meer verantwoordelijkheden?

Wellicht is een functiewijziging in je contract en dus ook een loonsverhoging op zijn plaats. Tijd om dit bespreekbaar te maken met jouw werkgever.

Kan ik meer uren werken?

Werk je parttime en er komt ruimte vrij voor extra uren op jouw afdeling, dan is dit jouw kans om meer geld te verdienen. Of informeer. Ook kun je kijken of je een leuke baan daarnaast kan vinden.

Zijn er doorgroeimogelijkheden waarmee ik ook meer kan verdienen?

Wellicht ben je toe aan meer uitdaging en zoek je een andere functie waarin je jezelf verder kan ontwikkelen. Een mooie bijkomstigheid is dat je salaris dan ook omhoog gaat.

Met welke secundaire arbeidsvoorwaarden kan ik besparen?

Heel veel secundaire voorwaarden geven je voordeel. Check dus welke jij hebt of kunt kiezen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een auto van de zaak en reiskostenvergoeding. Ga gratis naar de sportschool via werk of kies een opleiding die via jouw werkgever vergoed wordt. Heerlijk toch, als je hierdoor weer wat vaste kosten kan schrappen en meer kunt sparen.

Ben ik tevreden met mijn huidige baan?

Merk je dat je nauwelijks plezier uit je werk haalt en je er financieel ook niet gelukkig van wordt? De arbeidsmarkt is tegenwoordig booming. Men komt overal wel mensen tekort. Dit betekent voor jou dat je in een luxe positie zit en vaak ook extra goed kan onderhandelen wat arbeidsvoorwaarden betreft.

Kom ik in aanmerking voor toeslagen of kortingen?

Onder een bepaald jaarinkomen kom je in aanmerking voor zorgtoeslag en huurtoeslag. Ook is er de kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget. Als je recht hebt op dergelijke financiële ondersteuning, krijg je dus korting op deze kosten. Op de website van de Rijksoverheid lees je uitgebreid over deze steun die vanuit hen en de Gemeente wordt gegeven bij een laag inkomen.

Een vrouw met geldzorgen kijkt uit het raam naar buiten

5. Gratis vakanties en ontspannende activiteiten

Stress om geld zorgt ervoor dat je zelden toekomt aan ontspanning. Die staat onderaan of niet op je prioriteitenlijstje. Het is immers een ‘luxe’ uitgave. Jezelf af en toe verwennen is desondanks een vorm van zelfzorg. Wil je minder stress ervaren, dan zijn rust en ontspanning juist een must. Dat hoofd vol gepieker moet je kunnen legen. Ook je lichaam heeft dat nodig om gezond te blijven en jouw geldzorgen niet de overhand te laten nemen in je functioneren. Je weet vast wel dat als je uitgerust en opgeladen bent, je beter in staat bent om je te concentreren en creatief te denken. En die creativiteit heb je weer nodig om slim met je geld om te gaan. En dus te genieten van die goddelijke massage!

Naast manieren om op je uitgaven te besparen, regel je met jouw creatieve brein gratis vakanties of wel heel goedkope ontspannende activiteiten. Zo bijvoorbeeld:

Geniet van een vakantie zonder iets te betalen

Droom je van een zonnig oord maar blijft het steeds bij dromen? Zonde, want die zonvakantie is haalbaarder dan je denkt. Volg Facebook groepen als ‘Huizenruil of -oppas voor vakantie’ en ‘Gratis huis en huisdier oppassers’. Een paar maanden voor de grote vakantie uitbreekt druppelen de oproepjes binnen van mensen die een oppas zoeken voor hun huis of huisdier. Niet alleen voor prachtige locaties in Nederland maar wereldwijd. Van Costa Rica, Portugal tot aan de Nederlandse Antillen. Vind je het prima om op een huis of kat te passen in ruil voor gratis verblijf? Of van huis te ruilen, zodat je elkaar aan een vakantie helpt? Dan ligt hier je kans om eindelijk op vakantie te gaan.

Het enige wat je betaalt zijn de reiskosten ernaartoe en de dagelijkse kosten die je anders ook kwijt bent. Kijk binnen Europa voor goedkope reisopties met de FlixBus. Liften is gratis en blijft altijd een idee als je dit avontuur aandurft. Een voordelige vliegreis boek je natuurlijk op momenten dat de speciale deals aan bod komen of vanuit een vertrekluchthaven die goedkoper is dan bijvoorbeeld Schiphol.

Ruil kosteloos spullen of diensten voor ontspannende activiteiten

Facebook kent ook groepen waar leden van alles aanbieden in ruil voor iets anders. Zo kun je zelf een product of dienst gratis aanbieden wat je niet gebruikt en aangeven wat je ervoor terug zou willen. Stel dat die gitaar al veel te lang stof staat te happen en je hebt een behoefte aan een weekendje in een caravan, een festival ticket of een massage. Dan bied je die gitaar aan en vraagt wie interesse heeft én die caravan of massage ervoor terug kan geven. Misschien wil niemand jouw gitaar maar kun je iets anders voor diegene betekenen die masseuse is. Je zult je verbazen hoe goed dit werkt en hoe je zonder geld toch kan relaxen en plezier kunt hebben.

Mirjam Collens

Geschreven door

Mirjam Collens

Voor Kortingscode.nl deel ik mijn tips over hoe je zo goed én leuk mogelijk met je geld om gaat. In mijn vrije tijd ga ik er graag op uit en word ik blij van quality time met familie en vrienden. En geniet ik van alle andere dingen die waardevol (en gratis!) zijn.

Gespecialiseerde onderwerpen

Mijn favoriete onderwerpen om over te schrijven gaan over zaken die ertoe doen voor mij: van reizen, dierenwelzijn tot een gezond en ontspannen leven. Daarnaast zal je nog allerlei andere interessante onderwerpen voorbij zien komen, waar ik bruikbare bespaartips over geef. Je zult mijn naam daarom bij veel random onderwerpen tegenkomen.

© 2024 - Kortingscode.nlOver ons · Colofon · Privacybeleid · Cookiebeleid · Veelgestelde vragen · Contact · Duurzaamheid ·