Waar moet je op letten?

Als techniek niet je grootste hobby is, weet je waarschijnlijk niet wat de fijne kneepjes zijn van de werking van een ventilator. Met andere woorden: waar moet je in hemelsnaam op letten als je een ventilator koopt? Je bent misschien al snel tevreden als ‘ie koude lucht blaast, maar er zijn nog andere kenmerken die je ventilator een stuk beter maken. We hebben alle kenmerken voor je op een rijtje gezet, zodat jij precies kan afvinken of de ventilator aan je eisen voldoet.

Hond ligt voor ventilator

Check of de ventilator zuinig is

We beginnen met een tip voor jou en het milieu. Net zoals alle andere elektrische apparaten, heb je namelijk verschillende klassen in ventilatoren. Ook wel: zuinig, en absoluut niet zuinig. Je kan dan nog wel zo’n goedkope staande ventilator hebben gescoord, maar als het je een godsvermogen kost om hem te laten draaien, dan ben je alsnog allesbehalve voordelig uit. Ook als de specificaties van het apparaat je allemaal niet zoveel uitmaakt, is het dus een aanrader om even te checken hoeveel kWh je ventilator verbruikt. Gemiddeld zitten ze tussen de 0,05 en de 0,06 kWh per uur. Als je ineens 2 kWh ziet staan, weet je dus dat je niet helemaal goed zit. In de webshop van de Blokker wordt het energieverbruik handig vermeld, dus het is een aanrader om daar eens te kijken. Pluspunt: ze zijn regelmatig in de aanbieding. Als je geluk hebt, kun je dus een zuinige ventilator met korting scoren.

Voorkom ergernis met een stille ventilator

Aangezien het geen overbodige luxe is om een ventilator aan te hebben op zwoele zomeravonden, is het verstandig om rekening te houden met het geluid wat het apparaat produceert. Niks zo vervelend als proberen een poging te doen om te slapen met eindeloos gezoem. Wil je de ventilator 's nachts aan? Ga dan specifiek op zoek naar een stille ventilator. Dit staat vaak speciaal genoemd bij het product, dus dan weet je gelijk dat je goed zit. Bij de Gamma hebben ze een groot aanbod stille ventilatoren, én hebben ze ook weleens 25% korting op de ventilatoren in kwestie. Het aanbod verschilt van staande ventilatoren, ventilatoren voor aan het plafond en speciale ventilatoren voor op tafel. De kans is dus groot dat je hier vindt wat je zoekt. En als je dan ook nog op het juiste moment bestelt en de korting kunt meepakken, kun je een goedkope stille ventilator scoren. Goed voor je rust, en goed voor je portemonnee.

Kind staat voor een ventilator

Voor optimale verkoeling: ga voor een bewegende ventilator

Net zoals bewegen goed is voor jou, is het ook handig als je ventilator beweegt. Je hebt namelijk verschillende soorten: degene die staan en één kant op blazen, en degene die bewegen. Als je van plan bent om hem neer te zetten in een ruimte waar meerdere mensen aanwezig zijn, is het natuurlijk handig als de ventilator heen en weer beweegt. Zo wordt de hele kamer koeler, in plaats van alleen de ene richting waar naartoe geblazen wordt. De kans dat deze ventilatoren wat meer geluid maken is wel aanwezig, dus dat is iets om rekening mee te houden wanneer je er een aanschaft. Je zou het misschien niet verwachten van een supermarkt, maar de Lidl biedt ook aardig wat huishoudelijke artikelen aan. In de lente en zomer zijn er dan ook vaak speciale aanbiedingen te vinden voor ventilatoren. Goed dus om in de gaten te houden, want vaak zijn ze hier een stuk voordeliger dan bij elektronica winkels. Mocht je dus een goedkope ventilator willen kopen, ben je bij de Lidl aan het juiste adres. Je moet het maar net weten.

Man houdt ventilator voor zijn gezicht

Bespaar energie met een ventilator met timer

Voor wie de hoofdprijs van de handige ventilatoren wilt: je hebt ze ook met een timer. Zo kan je hem bijvoorbeeld instellen om na twee uur te stoppen met draaien. Dit is handig als je energie wilt besparen als je gaat slapen, of het geen fijn idee vindt als hij de hele nacht draait. Zo kun je rustig naar bed gaan in een koele kamer, en als je dan eenmaal slaapt, stopt de ventilator er vanzelf mee. Ook handig als je vergeetachtig bent als je de deur uit gaat: als je hem altijd op een uur of drie zet, staat ‘ie nooit lang te draaien voor niks. In het assortiment van de HEMA bieden ze goedkope ventilatoren aan met een timer tot wel 7,5 uur. Vergeet dus zeker niet even te kijken op de website, misschien zit jouw ideale stille, bewegende, zuinige ventilator mét timer hier wel tussen. Doe wel rustig aan met zoeken hè, want van stressen krijg je het alleen maar warmer.