Kortingscode.nl ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via een van onze links een aankoop doet.

Alles wat je wilt weten over refurbished producten en waar je op moet letten

Geschreven door:Mirjam Collens
Publicatiedatum:20 mrt 2023
7 minuten leestijd
Een technicus die een smartphone repareert

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel mensen nauwelijks weten wat refurbished artikelen zijn en er anders weinig vertrouwen in hebben. Wij leggen uit wat refurbished precies inhoudt, waarom je er wel voor wil kiezen, hoeveel je bespaart én waar je op moet letten bij de aanschaf.

Alles wat je moet weten over refurbished apparaten

Het weerhoudt veel mensen niet om een smak geld neer te leggen voor een nieuwe smartphone of computer, ondanks het aardige prijskaartje dat eraan hangt. De aankoop van een tweedehands artikel wordt als onbetrouwbaar ervaren, waardoor men zich daar niet aan waagt. Toch is er een goed ander alternatief waarmee je veel geld bespaart en dat is het kopen van een refurbished apparaat. Uiteraard moet je -zoals met alles weten wat je koopt en dus op een aantal dingen letten voordat je gaat bestellen. Weet jij wat refurbished inhoudt en wat de verschillen zijn met tweedehands of nieuwe toestellen? Het loont de moeite om dit uit te zoeken zodat je met een klein budget een smartphone of tablet voor jezelf of je kind kan aanschaffen. Wij hebben alvast wat van die moeite voor je gedaan. Antwoorden op de vijf meest gestelde vragen over refurbished producten mét tips lees je hier.

Miniatuur mannetjes die aan het onderhoud van een computer werken

1. Wat is refurbished?

De letterlijke betekenis van het Engelse woord ‘refurbished´ is 'gereviseerd' of ‘gerenoveerd’. Wanneer jij je huis renoveert, wil je dat hij er als nieuw uit komt te zien, je verbeteringen doorvoert die het huis veilig en leefbaar maken. Denk aan een nieuwe fundering en het vervangen van je oude CV ketel naar een zuinige. Kortom: het valt en staat met de bouw van jouw huis om er zo lang mogelijk woonplezier aan te beleven. De onderdelen moeten goed zijn, maar ook de expertise van degene die ze installeert.

 Datzelfde geldt in de IT-wereld met apparatuur die refurbished is. De producten zijn eerder gebruikt en krijgen als het ware een renovatiebeurt. Gebruikte elektronische apparaten zoals tablets, laptops, fotocamera’s en telefoons worden grondig schoongemaakt, getest en gerepareerd. Zo worden eventuele data uit de toestellen verwijderd en voorzien van nieuwe onderdelen waar dat nodig is. Soms krijgen ze een upgrade zoals sterkere processoren of een nieuw geheugen. Dit betekent een betere prestatie van het product dan voorheen. Hierdoor wordt er een nieuw, tweede leven bij ze ingeblazen.

 Of refurbished zo goed als nieuw is? Door het grondige revisie proces mag je dit zeker verwachten. Veel aanbieders van onder meer refurbished mobieltjes, laptops en koptelefoons geven dan ook aan dat je een net zo’n lange levensduur mag verwachten bij deze artikelen als bij nieuwe. Doordat de apparaten gebruikt zijn, kunnen ze aan de buitenkant wel gebruikerssporen bevatten waardoor je ziet dat ze niet helemaal nieuw meer zijn. Je koopt hierdoor een product dat goedkoper is dan een nieuwe, terwijl de levensduur en technische kwaliteit goed is.

Een groen boompje dat uit een smartphone komt

2. Waarom zou je voor refurbished kiezen?

Laten we eens een paar redenen noemen waarom je overstag kunt gaan met de aankoop van een refurbished apparaat:

Je bent milieubewust

Door voor refurbished te gaan, voorkom je dat een product bij het afval wordt gegooid. De materialen die worden gebruikt zijn vaak kostbaar. Die worden nu hergebruikt. Het is dus een duurzaam alternatief.

Elke keer ben je jouw mobiel of iPad kwijt

Tja, kinderen in huis? Die nemen tegenwoordig de (digitale) wereld over en dus ook geregeld jouw telefoon. Misschien is dan toch het moment aangebroken dat je er eentje voor ze gaat kopen. Ze hoeven er nog niet alles mee te kunnen, dus een simpele of ouder model is al prima.

Je geeft meer om het innerlijk dan om het uiterlijk

Voor heel veel dingen geldt: het is de binnenkant dat telt. Dat geldt ook voor een gereviseerd product. Geef je meer om de kwaliteit, maar vind je een paar krasjes op je computer niet storend? Dan kan een refurbished artikel de juiste match zijn voor jou.

Het is goedkoper dan nieuw

Deze reden om voor refurbished te kiezen zal in de meeste gevallen de doorslag geven. Het scheelt je flink wat geld als je het goed aanpakt. Het kan je honderden euro’s korting opleveren vergeleken met een nieuw artikel.

Iemand die een laptop schoonmaakt en repareert

3. Wat is het verschil tussen refurbished en tweedehands?

De term ‘tweedehands’ behoeft weinig uitleg. Iedereen kent de weg wel naar tweedehands producten. Hiervoor geldt voornamelijk: “What you see is what you get”. Met kleding en bankstellen kopen is het niet zo moeilijk om zelf te beoordelen of er iets defect is en in welke staat het artikel zich bevindt. Bij het kopen van een tweedehands iPhone of Samsung apparaat bij een particulier kan de verkoper je echter van alles wijs maken over de conditie van de telefoon. Een kwestie van vertrouwen dus, zonder garantie dat jouw aankoop het volgende week nog naar behoren doet. Daarnaast gaat een tweedehands product niet door een soort van ‘keuring’.

En daar ligt wellicht het grootste verschil met een refurbished artikel die je kan kopen in een shop. Het product gaat door de handen van experts heen, die weten hoe ze een apparaat weer op uitstekend niveau moeten laten functioneren. Mits je wel bij de juiste winkel (virtueel) naar binnen loopt die deze expertise in huis heeft. Dat het merk Philips zelf online een aanbod heeft aan diverse huishoudelijke apparaten die refurbished zijn én tot wel 50% goedkoper, is een interessant gegeven. Een goed merk biedt immers al snel extra vertrouwen.

Al met al kun je concluderen dat je met refurbished aankopen via een gerenommeerde webshop meer zekerheid inbouwt dan tweedehands.

Iemand die achter de laptop kijkt naar garantie, service en ervaringen

4. Refurbished kopen, waar let je op?

Je wilt er zeker van zijn dat je een goede koop doet. Voordat je een refurbished product aanschaft is het daarom belangrijk dat je een aantal zaken nagaat:

Zorg dat je flink bespaart: tot wel 70%

Uiteraard wil je wel stukken goedkoper uit zijn met een refurbished artikel dan met een nieuw product. Dit zou echt een voorwaarde moeten zijn. Vergelijk daarom de prijzen goed tussen verschillende aanbieders. Bij ReMarkt zijn bijvoorbeeld de refurbished laptops gemiddeld zo’n 50% tot 70% goedkoper dan een nieuwe laptop. Er zijn genoeg elektronicazaken waar je aan een kortingscode kunt komen waarmee je bijvoorbeeld 5% of €5 extra korting krijgt. Bij Amac bijvoorbeeld, waar je ook kunt slagen voor refurbished producten.

Bestel je iPhone met een keurmerk

Ga na of de webshop is aangesloten bij een keurmerk, zoals het Thuiswinkelwaarborg- of Webshopkeurmerk. Tegenwoordig bestaat er ook het Keurmerk Refurbished. Deze is momenteel alleen nog van toepassing op iPhones, iPads, Macbooks of professionele Windows computers. Als een shop is aangesloten bij het Keurmerk Refurbished heb je de zekerheid dat het artikel van hoogstaande kwaliteit is. Bovendien krijg je met dit keurmerk altijd twee jaar garantie. De bedoeling is dat het Keurmerk Refurbished in de toekomst ook wordt toegepast op andere merken en Android apparaten.

Kijk na hoeveel garantie je krijgt

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk garantie kunnen krijgen op het refurbished item. Dit is misschien wel de reden dat je hiervoor kiest in plaats van de gok te nemen via Marktplaats. Ga daarom na welke garantie je kunt verwachten en voor hoe lang. Zo geeft Apple één jaar garantie en 90 dagen gratis technische ondersteuning. Bij JBL ontvang je standaard twee jaar garantie en levenslange ondersteuning op hun refurbished audio producten.

Koop bij een betrouwbare winkel

Wanneer een elektronica winkel goede garantie biedt en aangesloten is bij keurmerken, geeft dat uiteraard al extra zekerheden. Daarnaast kun je kijken wat voor certificaten een winkel heeft en wat dit zegt over de expertise die nodig is om een goed product te leveren. Het lezen van de reviews is altijd een advies, om zo een beeld te krijgen van ervaringen van kopers. Tenslotte is het prettig om te weten wat er precies met jouw apparaat gedaan is. Veel webshops leggen uit wat ze doen voordat ze een refurbished mobieltje in de verkoop zetten. Zo lees je bij Coolblue bij elk product een specificatie, zoals de batterij conditie en camerakwaliteit. Dit soort transparantie geeft vertrouwen en je weet zo precies wat je kiest.

Iemand die een oud mobieltje inlevert in een speciale bak

5. Kan ik geld verdienen of doneren via refurbished shops?

Je kunt een refurbished product kopen, maar wat vervolgens te doen met jouw oude apparaat? Hem jaren in een vergeten la laten liggen tot je hem daarna alsnog weggooit? Zonde, want tegenwoordig kan jouw oude product geld opleveren. Logisch eigenlijk, als je weet dat die ge-refurbished kan worden door een bedrijf die het vervolgens doorverkoopt aan consumenten. Zo houd jij er geld aan over en zij ook omdat ze het na hun update- en upgrade proces wat meer geld kunnen vragen dan jij. Genoeg winkels staan te springen op jouw afgedankte spullen.

Dit betekent voor jou:

Inruilkorting waardoor jouw aankoop nog goedkoper wordt

In de webshops die dit aanbieden staat meestal precies hoeveel inruilwaarde jouw apparaat heeft. Daarnaast zijn er kortingsacties bij winkels als Coolblue, waarbij je tot €150 extra inruilkorting krijgt op geselecteerde modellen. Ga wel de voorwaarden na.

Geld gestort krijgen op je rekening na het inleveren van jouw toestel

KPN doet hier bijvoorbeeld aan. Op de website kun je een indicatie krijgen hoeveel geld zij hiervoor bieden. Vervolgens krijg je een definitief bedrag te horen als je het toestel hebt opgestuurd. Ga je akkoord? Dan krijg jij je geld en anders sturen zij jouw toestel gewoon weer terug.

Een donatie aan een goed doel

CliniClowns en Stichting Aap hebben bijvoorbeeld door het hele land inzamelpunten. Elk ingeleverd toestel is donatiegeld waard. Levert jouw mobiel erg weinig op om er zelf aan te verdienen of draag je graag bij aan een goed doel, dan is dit een dankbare keuze. Er zijn diverse recycle- websites te vinden met informatie hierover.

 Alle drie de keuzes maken dat je bijdraagt aan een positieve impact voor het milieu. Een win-win situatie dus voor jou of het goede doel, de winkel én deze wereldbol!

Mirjam Collens

Geschreven door

Mirjam Collens

Voor Kortingscode.nl deel ik mijn tips over hoe je zo goed én leuk mogelijk met je geld om gaat. In mijn vrije tijd ga ik er graag op uit en word ik blij van quality time met familie en vrienden. En geniet ik van alle andere dingen die waardevol (en gratis!) zijn.

Gespecialiseerde onderwerpen

Mijn favoriete onderwerpen om over te schrijven gaan over zaken die ertoe doen voor mij: van reizen, dierenwelzijn tot een gezond en ontspannen leven. Daarnaast zal je nog allerlei andere interessante onderwerpen voorbij zien komen, waar ik bruikbare bespaartips over geef. Je zult mijn naam daarom bij veel random onderwerpen tegenkomen.

© 2024 - Kortingscode.nlOver ons · Colofon · Privacybeleid · Cookiebeleid · Veelgestelde vragen · Contact · Duurzaamheid ·