Kortingscode.nl ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via een van onze links een aankoop doet.

Dit zijn de goedkoopste plekken om te tanken in Nederland en Europa

Het brandstofverbruik kan een aardig gat slaan in het budget van je vakantie. Voor wie dit jaar met de auto op vakantie gaat hebben we de prijzen aan de Europese pompen vergeleken en enkele tips voor je op een rij gezet. Ook in Nederland zelf vind je nog grote verschillen aan de pomp dus ook per provincie zochten we uit waar je gemiddeld het goedkoopste tankt.

  • Tanken tijdens je vakantie? Dan ben je voor Euro95 het goedkoopst uit in Oostenrijk (€1,25), Luxemburg (€1,27) en Tjechië (€1,28), dit scheelt zo’n 29%.
  • Een tank van 55L kost je dan ongeveer €68,50, waardoor je al snel €28 bespaart. Een volle 55L tank in Nederland kost €97.35.
  • Diesel is het goedkoopst in Luxemburg (€1,13) en Oostenrijk (€1,19), het is daar gemiddeld 22% goedkoper dan in Nederland.
  • In Europa is Oekraïne het goedkoopste land om te tanken, Euro95 benzine is daar 45% procent goedkoper (€0,99) dan in Nederland.
  • Nederland is op IJsland na momenteel het duurste land om Euro95 te tanken. Nederland is het duurst van alle EU en continentaal Europa landen.


Deze zomer zullen meer Nederlanders op vakantie gaan dan voorgaande jaren, ten opzichte van vorig jaar gaan Nederlanders waarschijnlijk 4% meer met de auto dan vorig jaar. De meeste Nederlanders gaan met de auto (55% in 2017) op vakantie, dit betekent dat je zo’n 5 á 6 keer zal moeten tanken. Dat de prijzen verschillen per land ligt voor de hand, maar dat betekent niet dat er altijd een 'systeem' in zit. Zo kan een Nederland goedkoper benzine tanken in Belgie, terwijl de Belg juist op Diesel kan besparen in Nederland. 

Brandstofprijzen Nederland
De brandstofprijzen in Nederland zijn de afgelopen maanden flink toegenomen, sinds april gemiddeld zo'n 5%, wat resulteer in bijna 5 euro extra per tank. Flevoland, Zeeland en Groningen zijn relatief duur, terwijl Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Holland de meest voordelige tankstations huisvesten.

Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar Frankrijk dan is de vuistregel dat je in Belgie of Luxemburg tankt (Duitsland kan ook), tenzij je dus een diesel auto hebt. Denk bij het plannen van je route ook aan tolwegen. De Franse tolwegen zijn bijvoorbeeld afgelopen jaren een stuk duurder geworden en tevens hebben de Fransen veel van de voorheen ‘nationale wegen’ omgetoverd tot tolwegen, je kan er daarom bijvoorbeeld voor kiezen via Duitsland naar Frankrijk te rijden en zo te besparen op tolkosten.

Brandstofprijzen Europa

Van de meest bezochte vakantielanden ben je in juni 2018 voor Euro95 ongeveer 29% goedkoper uit in Oostenrijk (€1,25), Luxemburg (€1,27) en Tsjechie (€1,28). Een tank van 50 liter kost je dan ongeveer €62,50, zo kan je al snel €26 per tankbeurt besparen.
Van de populaire vakantiebestemmingen moet je voor goedkope Diesel ook in Luxemburg (€1,13) en Oostenrijk (€1,19) zijn, het is daar gemiddeld 22% goedkoper t.o.v. Nederland.

In Europa is Oekraïne het goedkoopste land om te tanken, Euro95 benzine is daar 45% procent goedkoper (€0,99) dan in Nederland.

Nederland is op IJsland na momenteel het duurste land om Euro95 te tanken. Opvallend is dat Diesel momenteel in België (€1,53) 4% goedkoper is dan in Nederland (€1,47). Denk er ook aan dat het kan lonen om buiten de snelwegen te tanken, je krijgt daar vaak hoge kortingen.

Een overzicht van alle huidige benzine, diesel en LPG prijzen onderstaande infographic:

 

Tips:

  • Probeer tolwegen te vermijden door bijvoorbeeld via Duitsland te rijden
  • LPG en Euro 95 zijn goedkoper in Belgie en Luxemburg dan in Frankrijk en Nederland, mocht je een vakantie in Frankrijk overwegen.
  • Oostenrijk en Luxemburg zijn relatief goedkoop qua brandstof.
  • Tankstations buiten de snelwegen om zijn vaak flink goedkoper omdat ze niet op de A-locaties zitten

 

*Prijzen zijn verkregen op 7 juni 2018 van Brandstofprijzen.info, gebaseerd op gemiddeld landelijk adviesprijs (GLA). Alle data van het onderzoek is ook hier te vinden, en hier te downloaden.


Bronnen:

http://www.brandstofprijzen.info

https://www.brandstof-zoeker.nl/


© 2024 - Kortingscode.nlOver ons · Colofon · Privacybeleid · Cookiebeleid · Veelgestelde vragen · Contact · Duurzaamheid ·