Hoeveel hondenbelasting in betaal je per gemeente?

Hondenbelasting in Nederland: nog steeds grote verschillen en willekeurigheid per gemeente. Wat betaal je per gemeente?

Van gemeente tot gemeente kan het verschil oplopen tot €750 per jaar

Vorige week kwam het CBS met de begrote opbrengsten voor Nederlandse gemeenten in 2018. Het aantal gemeenten dat de ‘blaftaks’ heft wordt per jaar minder, maar wordt de hondenbelasting ook minder in de gemeenten die nog wel heffen? Besparingsplatform Kortingscode.nl zocht uit bij welke gemeenten de blaftaks is toe- en afgenomen en welke het meest en minst heffen.

Het is aan de gemeenten zelf of ze al dan niet hondenbelasting heffen. Dit zorgt voor grote ongelijkheid in Nederland, van de ene tot de andere gemeente kan het zo wel 750 euro per jaar schelen. Ook omdat het per gemeente verschilt hoeveel belasting je per volgende hond betaalt. Naast deze ongelijkheid is er ook nog de vraag waarom er alleen hondenbelasting wordt geheven, en niet op andere dieren. Dit is omdat alleen honden expliciet in de Gemeentewet (art. 226 lid 1) zijn genoemd. De inkomsten van hondenbelasting voor de gemeenten vloeien naar de algemene middelen, de gemeente mag dus zelf bepalen waar ze dit vervolgens weer aan uitgeeft. Onderstaand zijn alle conclusies en tarieven te vinden van het onderzoek.

De belangrijkste resultaten

Op basis van het houden van 1 hond als huisdier:

De hondenbelasting is cumulatief, en kan daardoor hoog oplopen. Heb je bijvoorbeeld 3 honden, dan betaal je in Heerlen (duurste gemeente) voor de eerste hond 79 euro, voor de tweede hond €225,90 en voor de derde hond maar liefst €450,20. In totaal betaal je dan €755,10 aan hondenbelasting per jaar. Nummer 2.) Groningen (€546) en 3.) Zeist (€530,40) volgen op gepaste afstand maar zijn ook een flinke aanslag op de portemonnee. Amsterdam is bijvoorbeeld gratis, dus het verschil tussen en Heerlen en Amsterdam lijkt te willekeurig.

Alle data van het onderzoek is tevens hier te vinden

Bronnen: