Musea in Nederland, welk museum, waar en tegen welke prijs?

Naar aanleiding van de Museumweek onderzochten we wat de kosten bij welk museum zijn, de prijzen van 400 musea in Nederland zijn in hierbij in kaart gebracht.

Bij de 400 Nederlandse musea die deelnemen aan de museumweek is de gemiddelde toegangsprijs €8,30. Bij veel musea kun je ook gratis naar binnen met je Museumkaart en soms moet je nog een toeslag betalen bovenop de museumkaart. Bij 6 van de 400 deelnemende musea is de toegang gratis. De musea hanteren niet altijd korting tijdens de museumweek, de prijzen zijn dan ook een afspiegeling van de normale entreeprijzen voor musea. Bij veel van de musea zijn er wel speciale events tijdens de museumweek of is er bijvoorbeeld één dag een verlaagde entreeprijs. 

 

Een aantal conclusies:

Bij veel deelnemende musea kun je ook tijdens de Museumweek gratis terecht met je museumkaart. Op sommige musea geldt een uitzondering en zul je een toeslag moeten betalen. Zo betaal je bijvoorbeeld in de Amsterdamse Hermitage een toeslag van €10 bovenop het tonen van je museumkaart.

 

Bekijk hier een overzichtskaart van alle Nederlandse musea.

 

Amsterdam

34 van de 400 deelnemde musea zijn te vinden in Amsterdam. De voordelige musea in Amsterdam zijn onder andere het Multatuli Huis (€5), het Stadsarchief Amsterdam (€6) verder kun je onder de 10 euro ook terecht bij Museum van Loon en het Anne Frank Huis (beiden €9). Het duurste museum is de Hermitage met een prijs van €29,95 voor een all-in ticket, ook het van Gogh (€18), Nemo (€16,50) en het Scheepvaartmuseum (€16) zijn aan de dure kant, maar daar krijg je ook wel het e.e.a. voor terug.

Vrijwel overal in Amsterdam kan je ook gratis naar binnen indien je in het bezit bent van een museumkaart, er zijn wat uitzonderingen; bij de Hermitage betaal je bijvoorbeeld een surplus van €10 op je museumkaart. De gemiddelde prijs van een museumticket in Amsterdam valt overigens ook nog mee met een prijs van €12,72.

Door middel van onze kortingscode ontvang je voor het Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Hermitage Amsterdam en het Stedelijk Museum korting bovenop de entreeprijs.

 

Meer informatie is ook te vinden in het overzicht van de data.

 

*Alle data is verkregen van www.nationalemuseumweek.nl.