Kortingscode.nl ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via een van onze links een aankoop doet.

Waarom Lotto winnaars ongelukkig worden.

Ben je van plan mee te doen met de loterij, bedenk je dan dit:

Een Bugatti of een prive vliegtuig

Het winnen van de Jackpot en als miljonair door het leven gaan is de droom van velen. Dat droomhuis met zwembad, een Bugatti Veyron voor de deur, een wereldreis of de geruststelling dat je familie nooit meer geldzorgen hoeft te hebben. Er zijn miljoenen redenen waarom het fijn is miljoenen op de bank te hebben staan. Wij hebben daarom de winkansen voor je op een rijtje gezet.


 • Ongeveer 30% van de Nederlanders ( ca. 5,3 miljoen mensen) doet mee aan de loterij of lotto (bron: Stichting AGOG Nederland).
 • De kans dat je dit jaar geraakt wordt door bliksem is 1 op 2 miljoen. De kans dat je de hoofdprijs van de Staatsloterij wint is maximaal 1 op 5 miljoen (waarschijnlijk veeeeeel kleiner). Je hebt dus tweeëneenhalf meer kans geraakt te worden door de bliksem dan de hoofdprijs te pakken.  
 • 600.000 Nederlanders wagen af en toe een gokje door een kraslot te kopen.
 • Nederland telt zo een 92.000 huishoudens die miljonairs genoemd mogen worden, waarvan slechts enkele dit geworden zijn dankzij een lot.


De Sponsor Bingo Loterij (bestaat niet meer) had volgens de Consumentenbond de slechtste winkansen van alle Nederlandse loterijen. De kans dat je daarbij de hoofdprijs won was 1 op de 345 miljard.

Grootste gewonnen prijzen bij loterijen

Betekent de kleine winkans dat loterijen oplichten? Feit is dat er elke maand weer mensen zijn die dankzij de loterij miljonair worden. De grootste prijzen vind je uiteraard in het land der excessen, de VS. De grootste prijs ooit gevallen was die van $640 miljoen op 30 maart 2012 met de Mega Millions loterij. Binnen de Loterij Hoofdprijs Top 10 van Europa, staat Nederland met het Oudejaarslot van de Staatsloterij op de 7e plaats.  

 1. £161.7 miljoen – Op 12 juli 2011 met de EuroMillions loterij in Groot-Brittannië.
 2. €147.8 miljoen – Op 22 augustus 2009 met de SuperEnalotto in Italie.
 3. €45.4 miljoen – In December 2007 in Duitsland met de jackpot van Lotto 6 aus 49.
 4. €37.7 miljoen – Op 7 oktober 2006 in Duitsland met de jackpot van Lotto 6 aus 49.
 5. £42 miljoen – In Januari 1996 met de UK Lotto in Groot-Brittannië.  
 6. £22.6 miljoen – In Juni 1995 met de UK Lotto in Groot-Brittannië.  
 7. €30 miljoen – In mei 2006 met de SuperLoto in Frankrijk.
 8. €30 miljoen – Elke oudjaarsavond in Nederland met de Staatsloterij.
 9. €24 miljoen – Op 6 juni 2011 met de SuperLotto in Frankrijk.
 10. SEK 215 miljoen – Op 27 maart 2010 met de Zweedse Lotto (Svenska Spel) in Zweden.
 11. $1,56 miljard – Op 13 januari 2016 viel de jackpot in de Powerball loterij in de VS.


Wil je voor de grootste klapper in een keer gaan, dan is de Staatsloterij waarschijnlijk de loterij om aan mee te doen. Hoewel er minder mensen meedoen met de Oudejaarsloterij dan de gewone Staatsloterij, is de kans dat je een prijs wint die hoger is dan de prijs van je lot stukken kleiner.

Uitkeringspercentages loterijen

Een getal waar je naar moet kijken als je ervoor kiest om mee te doen met een loterij is het uitkeringspercentage. Het uitkeringspercentage geeft aan hoeveel van het geld dat binnenkomt naar de prijzenpot gaat. Doordat de meeste loterijen in Nederland verplicht zijn een groot deel (doorgaans 50%) van hun inkomsten af te staan aan goede doelen, is het bedrag dat naar de prijzenpot gaat veelal lager dan je zou verwachten. Alleen de Staatsloterij hoeft geen inkomsten af te staan aan goede doelen, omdat dit een nationale loterij is waarvan 30% van de inkomsten direct naar de staatskas gaat.

De uitkeringspercentages van de zes populairste loterijen liggen rond de:

Loterij Uiterkeringspercentage
Staatsloterij 68,3%
Postcode Loterij 37,2%
Bankgiro Loterij 35%
Lotto 57,3%
VriendenLoterij 35%
Lucky Day 50%

Werkelijke winkans met loterijen

Als er wordt gesproken over een winkans, dan moet je niet vergeten dat dit de kans is dat je een van de vele prijzen wint. Bij dit percentage wordt niet enkel naar de Jackpot gekeken, maar bijvoorbeeld ook naar bioscoopbon die je kunt winnen. Al dit soort extra prijzen, veelal minder waard dan de prijs van je lot, beinvloeden de winkans die het meespelen vaak aantrekkelijk maakt enorm.

Loterij Gecommuniceerde Winkans Winkans Hoofdprijs*
Staatsloterij 1 op 2 1 op 18.000.000
Postcode Loterij 1 op 5 1 op 100.000.000
Bankgiro Loterij 1 op 4 1 op 100.000.000
Lotto 1 op 6 1 op 50.000.000
VriendenLoterij 1 op 4 1 op 100.000.000
Lucky Day 1 op 4 1 op 50.000.000

*Weergegeven winkansen zijn ruwe schattingen o.b.v. alle mogelijke uitkomsten van de loten.

Wat kost deelname aan de verschillende loterijen per jaar?

Loterij Kosten
Staatsloterij €195
Postcode loterij €178,50
Bankgiro loterij €198,75
Lotto €104
VriendenLoterij €184,50

 

Wat als je hebt gewonnen?

Stel alle planeten staan in de juiste stand, het geluk is jou gegund en je wint die miljoenen jackpot. Wat doe je nu? Hoe ga je om met het feit dat je nooit meer in je leven hoeft te werken. Dat je alles kunt doen wat je ooit hebt willen doen. Hier een aantal tips voor alle miljonairs in spe.

1. Blijf anoniem

Verschijnen in televisieprogramma's en alle aandacht die je krijgt als winnaar van de miljoenenprijs is in het begin wellicht leuk, maar er kleven ontzettend veel nadelen aan. Je zult te maken krijgen met veel mensen (waaronder veel familie en vrienden) die zullen verwachten dat jij ze geld kunt lenen. Je maakt jezelf daarnaast een doelwit voor oplichting en diefstal wanneer je jezelf in de schijnwerpers zet als kersverse miljonair. Wil je toch publiekelijk bekend maken dat jij miljonair bent geworden, wacht dan in ieder geval totdat je het geld in ontvangst hebt genomen.

2. Jaarlijke betaling of één keer cash?

Doorgaans heb je bij het winnen van een grote geldprijs de keuze het bedrag in een keer uit te laten betalen, of over jaarlijkse betalingen verspreid over een lange termijn. Het is betreft belasting bijna altijd gunstiger voor de jaarlijkse betaling te gaan. Laat je echter goed voorlichten door een financieel adviseur en een advocaat wat voor jou de beste optie is!

3. Koop advies in van financieel en belasting adviseurs

Als het moment echt daar is en jij bent de gelukkige winnaar van de hoofdprijs, dan doe je er verstandig aan jezelf zo snel mogelijk te omringen met deskundigen op financieel en juridisch gebied. Laat je voorlichten door een advocaat hoe je je privacy het best kunt bewaken, win financieel advies in hoe je het geld het best in ontvangst kunt nemen en wat je aan vrienden/familie wilt geven.

4. Vermijd drastische levensstijl veranderingen

Er zijn tal van voorbeelden van loterij winnaars die hun leven in korte termijn zo hard omgooide dat ze zichzelf (en hun geld) compleet verloren. Er is geen haast al het geld zo snel mogelijk op te maken. Je kunt je rustig gaan voorbereiden op een leven vol luxe en gemak, maar neem daar je tijd voor. Neem niet direct ontslag, ga niet de eerste dag naar de Ferarri dealer, maar laat het besef inzinken hoe je leven gaat veranderen en ga daar verstandig mee om.

5. Volg niet het voorbeeld van deze 'winnaars':

 • Jack Whittaker won een record bedrag van $314.9 miljoen dollar met de Powerball jackpot in 2002. Sindsdien heeft het leven hem weinig goeds gedaan. Met een lange lijst van arrrestaties, rechtszaken, stuk gelopen relaties en uiteindelijk zelfs de dood. In 2007 gaf zijn toenmalige vrouw toe dat ze het liefst het winnende lot had verscheurd.

 • William "Bud" won $16.2 million in de Pennsylvania lottery in 1988. Hij beschreef de ervaring later als een nachtmerrie en wilde dat het nooit gebeurd was. Hier hoef je niet vreemd van op te kijken aangezien hij aangeklaagd werd door zijn voormalige vriendin die graag wilde meedelen in de winst en zijn broer die een huurmoordernaar had ingehuurd in de hoop dat hij het geld zou erven. Hij investeerde in een familiebedrijf en binnen een jaar stond hij 1 miljoen dollar schuld. Tegenwoordig leeft hij van een uitkering.

 • Luke Pittard uit Wales won 1.3 miljoen pond met de National Lottery. Nadat de nieuwigheid van het vergaarde geld er af was en de vanzelfsprekende uitbundige vakanties en een nieuw huis achter de rug waren werd het leven maar saai. Hij keerde terug naar zijn voormalige werkgever de MacDonalds. 

 • Een anonieme Siciliaan won 79 miljoen pond in de Italiaanse loterij in 2008. Voordat hij of zij zelfs maar het geld kon innen gingen grote groepen consumenten de straat op om te eisen dat het gewonnen geld ingenomen werd door de regering. De winnaar is sindsdien ondergedoken, bang dat de maffia langs zal komen. 

 • Janite Lee won 18 miljoen dollar in 1993. Met de nieuw vergaarde rijkdom en gulheid gaf ze haar geld aan verschillende politieke en onderwijs stichtingen. maar 8 jaar later was ze failliet verklaard.

 • Mark Gardiner uit London won 11 miljoen pond in 1995. Dertien verschrikkelijke jaren later, is hij niet weinig van zijn geld kwijt, maar wel al zijn vrienden. Zelfs degene welke hij een huis cadeau deed. Daarnaast heeft hij ook geen contact meer met de famillie.

 • Michael Carroll won 9.7 miljoen pond met de National Lottery in 2002. Sindsdien moest ze meer dan 30 keer voor de rechtbank verschijnen voor drugs gerelateerde zaken. In 2008 gaf hij toe dan hij nog maar een half miljoen pond over had.

 • Willie Hurt won 3.1 miljoen dollar in 1989. Twee jaar later was er geen geld meer over en had hij een rechtszaak aan zijn broek voor moord. Zijn fortuin heeft hij gespendeerd aan een scheiding en drugs.

 • Charles Riddle won 1 miljoen dollar in 1975. Een school voorbeeld voor prijswinnaars die fout gaan, hij vroeg al snel zijn scheiding aan, moest bij verschillende rechtszaken verschijnen en was uiteindelijk veroordeeld voor het verkopen van cocaine.

 • Ken Proxmire won $1 million in de Michigan lottery. Hij verhuisde al snel naar Californië, en investeerde in een auto bedrijf samen met zijn broers. Vijf jaar later was hij failliet en kon hij weer aan de slag bij zijn vorige werkgever als als een machinist.

 • Soms wil het echter ook wel eens goed uitpakken =)


© 2024 - Kortingscode.nlOver ons · Colofon · Privacybeleid · Cookiebeleid · Veelgestelde vragen · Contact · Duurzaamheid ·