Een jaar later: parkeerprijzen bij ziekenhuizen nog steeds te hoog?

Waarom zijn de parkeerkosten bij ziekenhuizen zo hoog? Hier werden afgelopen jaar kamervragen over gesteld. Vanwege deze vragen deden wij vorig jaar onderzoek naar de parkeerprijzen bij meer dan 90 ziekenhuizen in Nederland. Daar kwam uit voort dat bij slechts 5 ziekenhuizen in Nederland er gratis geparkeerd kon worden, en bij sommige ziekenhuizen de prijzen hoog kunnen oplopen. Hierop volgden er wederom kamervragen. Inmiddels zijn we een jaar verder; wat is er gebeurd met de parkeerprijzen bij ziekenhuizen naar aanleiding van dit debat?

Uit het nieuwe onderzoek van besparingswebsite kortingscode.nl blijkt dat de prijzen verder zijn gestegen. Dit ondanks het feit dat je nu bij 7 ziekenhuizen gratis kan parkeren. We kunnen dus simpelweg concluderen dat de kamervragen weinig tot niets teweeg hebben gebracht. In de Randstad is men het duurste uit. In Noord-Holland betaal je gemiddeld €2,07 per uur, in Utrecht €2,05 en Zuid-Holland €1,77. Zeeland, Drenthe en Limburg komen het voordeligste uit de bus.

Per stad gezien zijn de parkeertarieven per uur in Amsterdam wederom het duurst. Van de 4 duurste ziekenhuizen staan er 2 in Amsterdam, het AMC hoort daar niet bij, hier betaal je nooit meer dan €1,- per uur.  De Havenpolikliniek en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam maken de top 5 af, tezamen met Medisch Spectrum Twente. Bij het Havenziekenhuis in Rotterdam steeg de prijs het hardst met €0,70 per uur extra.

Top 5 duurste ziekenhuizen per uur:
1. OLVG-Oost (Amsterdam) €4,- p/u
2. VUmc (Amsterdam) €3,53 p/u
3. Havenpolikliniek (Rotterdam) €3,20 p/u
4. Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam) €2,70
5. Medisch Spectrum Twente (Enschede)  €2,70

Wat betreft dagkaarten ben je in het Havenpolikliniek in Rotterdam het duurst uit met €45,- per dag, het OLVG volgt met €36,- en bij het VU heb je een dagkaart voor €30,-.

De enige reactie op de discussie van vorig jaar lijkt te zijn gekomen van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, die het parkeren gratis heeft gemaakt, mits gebruik van parkeerschijf. 

Gratis parkeren is slechts mogelijk bij 7 van de 92 ziekenhuizen:

  • Wilhelmina Ziekenhuis (Assen)

  • Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (Dirksland)

  • Refaja Ziekenhuis (Stadskanaal)

  • ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen (Terneuzen)

  • VieCuri Medisch Centrum (Venray)

  • ETZ Waalwijk (Waalwijk)

  • Röpcke-Zweers Ziekenhuis (Hardenberg)


Tips om te besparen op je parkeerkosten bij ziekenhuizen.

  • Sommige ziekenhuizen bieden met een weekkaart een goedkoop alternatief als je langer dan 24 uur parkeert.

  • Wanneer een spreekuur uitloopt kan je soms vragen om een gratis uitrijkaart bij de receptie. Bij sommige ziekenhuizen geven ze een korting wanneer men lang moet wachten. 

  • Voor patiënten worden er soms goedkopere tarieven gehanteerd dan voor bezoekers. Informeer hiernaar bij de receptie.


Het complete onderzoek is hier te vinden: Parkeertarieven ziekenhuizen

 

Hier is het overzicht met alle onderzoeken van kortingscode.nl te vinden