Bekijk hier het overzicht van parkeertarieven bij Nederlandse ziekenhuizen.

Twee jaar later: parkeerprijzen bij ziekenhuizen opnieuw hoger [update 2019]

Waarom zijn de parkeerkosten bij ziekenhuizen zo hoog? Hier werden afgelopen jaar kamervragen over gesteld. Vanwege deze vragen deden wij afgelopen 2 jaar onderzoek naar de parkeerprijzen bij meer dan 90 ziekenhuizen in Nederland. Daar kwam uit voort dat bij slechts 5 ziekenhuizen in Nederland er gratis geparkeerd kon worden, en bij sommige ziekenhuizen de prijzen hoog kunnen oplopen. Hierop volgde in februari antwoord op vanuit het ministerie van Medische Zorg en Sport.

Inmiddels zijn we twee jaar verder; Wat is er gebeurd met de parkeerprijzen bij ziekenhuizen naar aanleiding van dit debat?

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de prijzen gemiddeld verder zijn gestegen. Er is wel één ziekenhuis bijgekomen waar je gratis kunt parkeren, namelijk het nieuwe Ommelander ziekenhuis in Scheemda. Dit brengt het totaal op 8 ziekenhuizen waar je gratis kunt parkeren. In de randstad is men het duurste uit. In Utrecht betaal je gemiddeld €2,05 per uur, in Noord-Holland €2,01 en Flevoland 2,00. Zeeland, Drenthe en Groningen komen het voordeligste uit de bus.

 

Per stad gezien zijn de parkeertarieven per uur in Amsterdam wederom het duurst. De 2 duurste ziekenhuizen staan er in Amsterdam. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam staat op de derde plek. Het OLVG-West, Medisch Spectrum Centrum Twente en Martini Ziekenhuis delen een vierde plek en het Diakonessenhuis maakt de top 5 af. Opvallend is dat Parkeren bij het AMC vorig jaar één van de duurste was, je betaalde er €3 voor de eerste drie uur parkeren. Nu betaal je er per half uur €0,80 en voor een dagkaart €10. Je bent dus goedkoper uit bij korte bezoeken.

 

Top 5 duurste ziekenhuizen per uur:

  1. OLVG-Oost (Amsterdam) €4
  2. VUmc (Amsterdam) €3,53
  3. Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam), €2,70
  4. OLVG-West (Amsterdam), Medisch Spectrum Twente (Enschede), Martini Ziekenhuis (Groningen), €2,50
  5. Diakonessenhuis (Utrecht), €2,40

 

Wat betreft dagkaarten ben je in het OLVG-Oost in Amsterdam het duurst uit met €36,- per dag, het VUmc volgt met €30,- en bij het Erasmus MC heb je een dagkaart voor €25,-.

 

Gratis parkeren is mogelijk bij 9 van de 91 ziekenhuizen:

 

Tips om te besparen op je parkeerkosten bij ziekenhuizen:

 

Het complete onderzoek is hier te vinden: Parkeertarieven ziekenhuizen 2019.

 

*Prijzen in februari 2019 van de websites van ziekenhuizen verkregen.