5 slimme tips om te besparen op parkeerkosten

Parkeren is in Nederland erg duur vergeleken met andere landen. In de grote steden betaal je al snel €5 per uur voor een parkeerplek in de binnenstad. Amsterdam spant de kroon met een parkeertarief van maar liefst €7,50 per uur in het centrum. Als je een dagje in de stad doorbrengt, kan dat bedrag dus aardig oplopen. In dit artikel lees je hoe je op parkeerkosten kunt besparen. Aan het einde van het artikel lees je ook nog eens hoe je kunt besparen op parkeren bij een luchthaven.

1. Maak gebruik van P+R en betaal maar €1 voor je ticket

P+R staat voor Park + Ride of Parkeren + Reizen. Je parkeert je auto dan in een parkeergarage buiten het centrum van een stad en je kunt daar een dagticket voor het openbaar vervoer bij kopen. Dit is een hele voordelige manier van parkeren, want een parkeerticket kost dan maar €1 of is op sommige plekken zelfs gratis. In de meeste steden zijn meerdere P+R parkeergarages, dus het is verstandig om van tevoren te bekijken welke locatie het handigst is. Kijk of er een goede verbinding is tussen de garage en de plek die je wilt bezoeken in de stad. Met P+R kun je in steden met een goed openbaar vervoernetwerk, zoals Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht goedkoop en soms zelfs gratis parkeren.

Het tarief voor een dagkaart voor het openbaar vervoer verschilt per stad. In Amsterdam betaal je hier bijvoorbeeld €6 voor. Het is ook mogelijk om je eigen ov-chipkaart te gebruiken. Het is dus slim om van tevoren de prijs voor het openbaar vervoer te berekenen, zodat je de voordeligste optie kunt kiezen. Als je betaalt voor je parkeerkaart, scan je dan ook je ov-chipkaart en wordt de korting verrekend.

Vrouw betaalt voor parkeren

2. Parkeer gratis op zondag

In veel steden kun je op zondag kosteloos parkeren. Meestal moet je daarvoor buiten het centrum van de stad parkeren. In Amsterdam kun je alleen in de buitenste stadsdelen gratis parkeren op zondag. In de meeste andere steden betaal je alleen in het centrum tussen 12:00 en 18:00 uur een parkeertarief. Het kan dus voordelig zijn om je uitje op een zondag te plannen. Wil je een stad bezoeken, maar beschik je momenteel niet over een auto? Huur een voordelige auto via Sixt. Zoek vervolgens een parkeerplaats buiten het centrum en wandel naar de stad of maak gebruik van het openbaar vervoer om op de gewenste plek te komen.

3. Goedkope parkeerplekken in Amsterdam

Zoals gezegd is Amsterdam de duurste stad in Nederland om te parkeren. Zeker in het centrum en in de stadsdelen daaromheen hebben hoge parkeertarieven. Toch is het mogelijk om goedkoop te parkeren in Amsterdam. Er zijn drie parkeergarages die een stuk voordeliger zijn dan andere parkeerplekken. Dit zijn ze:

  • Parkeergarage Gelderlandplein: hier zijn de eerste negentig minuten gratis. Daarnaa loopt het tarief op van €1 tot €5 per uur. Op het Gelderlandplein vind je leuke winkels en restaurantjes. De locatie is ook ideaal als je in Amsterdam-Zuid moet zijn.
  • Parkeergarage Middenmeer: als je gegarandeerd wil zijn van een parkeerplek, is dit een goede optie. Je moet namelijk van tevoren een plek reserveren. Je betaalt €17 voor een dag parkeren en dat is al snel €8 goedkoper dan andere garages in Amsterdam. Met de tram ben je binnen tien minuten in het centrum.
  • Parkeergarage De Opgang: deze parkeergarage bevindt zich in Amsterdam-Noord. Je betaalt €1,40 per uur met een maximum van €14 per dag. Er is een metrostation om de hoek waarmee je snel naar het centrum reist.

4. Tips voor goedkoop parkeren bij Schiphol

Als je vanaf Schiphol met het vliegtuig reist, ben je misschien op zoek naar een goedkope parkeerplek bij de luchthaven. Het kan een grote extra uitgave zijn om je auto te parkeren tijdens je vakantie, maar met deze tips kun je besparen op de kosten. Let er vooral op dat er veel aanbieders zijn en dat de prijzen veel kunnen verschillen per aanbieder. Ook liggen sommige parkeergarages verder bij Schiphol vandaan dan andere garages, waardoor je veel extra reistijd kunt hebben. Het is dus verstandig om de afstand te bekijken voordat je een parkeerplek boekt.

Via vergelijkingssites zoals Parkos kun je prijzen van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat je de laagste prijs kiest. Ook is het verstandig om zo vroeg mogelijk van tevoren te boeken. Bij sommige parkeerplaatsen ben je dan namelijk extra voordelig uit en parkeer je je auto al voor €2,50 per dag. Ga dus niet voor de eerste de beste aanbieder, maar vergelijk prijzen met elkaar om voordelig uit te zijn.

Vrouw met koffer in parkeergarage

5. Pak 10% korting op parkeren bij Eindhoven Airport

Vliegen vanaf de luchthaven in Eindhoven is vaak een stuk goedkoper dan wanneer je vanaf Amsterdam vliegt. Om de kosten van je reis helemaal laag te houden, is het natuurlijk fijn om ook je auto goedkoop te kunnen parkeren bij Eindhoven Airport. De luchthaven heeft vier parkeergarages: Gold Parking P1, Silver Parking P3, Bronze Parking P4 en Bronze Parking B5. P1 ligt het dichtst bij de luchthaven en vanaf P4 en P5 is het zeven minuten lopen. P1 is de duurste, maar je kunt wel 10% korting krijgen als je op tijd boekt en de eerste vijftien minuten zijn gratis. P5 is de goedkoopste optie. Je kunt hier al vanaf €10 per dag parkeren.

Er zijn nog een aantal parkeerplaatsen rondom het vliegveld, maar deze zijn op grotere afstand. Hou er rekening mee dat je dan een langere reistijd hebt of extra geld moet betalen voor een shuttlebus die je naar de luchthaven brengt. Als je een shuttlebus handig vindt, kun je kiezen voor Quickparking. Bij deze parkeerplekken kun je altijd gratis gebruikmaken van een shuttlebus.