5 eenvoudige manieren voor leuke gratis uitjes in het weekend

Het is geen geheim dat de prijzen de afgelopen maanden enorm zijn gestegen. De gevolgen van inflatie hebben een groot effect je portemonnee, en dat begrijpen wij heel goed. Gelukkig zijn er nog steeds veel verschillende gratis activiteiten die je alleen of met anderen kan doen. Je moet alleen goed weten waar je naar zoekt, of hoe je bij deze activiteiten komt. Het is een kunst om te zoeken naar de juiste plekken waar de leukste gratis uitstapjes worden aangeboden. Of je nu ten noorden van Groningen woont, of ten zuiden van Maastricht, in elk dorp, stad of regio zijn er leuke activiteiten te vinden. Lees snel verder om achter de favoriete gratis uitstapjes van onze redactie te komen.

stad

1. Ga gratis bij een museum op bezoek

Ja, we weten het: entreetickets voor een museum kosten geld. Ook al kunnen kinderen, studenten en senioren vaak met korting naar musea, het kan nog steeds prijzig zijn, vooral als deze korting niet op jou slaat. Toch is het goed mogelijk om een museum te bezoeken zonder dat je daar een cent voor hoeft te betalen. Veel musea worden namelijk gefinancierd op basis van donaties van individuen en gemeentes. In dit soort musea worden geen tickets verkocht en kan je gratis naar binnenlopen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

  • De Schuttersgallerij in Amsterdam
  • Het stadsarchief in Amsterdam
  • Museum Rotterdam (ook de '40 - '45 locatie) heeft gratis toegang op de eerste zaterdag van de maand
  • Het Corrie ten Boomhuis in Haarlem
  • Kruideniersmuseum in Utrecht
  • Binnenvaartmuseum in Dordrecht

Ben je dus op zoek naar een gratis dagje uit? Dan is een museum een goed idee. Zoek naar een gratis museum in jouw stad en geniet van culturele verrijking. Overigens kan je via Social deal ook veel museum bezoekjes voor een hele lage prijs.

2. Geniet van de vrolijke atmosfeer van een kinderboerderij

Een kinderboerderij roept blijheid, spelende kinderen en schattige diertjes op. Al is deze suggestie extra passend voor gezinnen met kleine kinderen, blijft het nog steeds erg leuk om een kinderboerderij te bezoeken. Ik was er laatst zonder kinderen en ik moet eerlijk toegeven dat ik het net zo leuk vond als toen ik 6 jaar oud was. Mocht je wel kinderen hebben, dan is het ideale manier om je kind lekker los te laten in een speeltuin of tussen de dieren. Naast dat het erg leuk is, heeft Hogeschool Leiden ook geconcludeerd dat het erg leerzaam is voor kinderen. Door het hele land zijn verschillende soorten kinderboerderijen te vinden. Sommigen zijn speciaal gericht op verschillende dieren en bieden daarnaast ook nog educatieve cursussen aan. Al met al mag gezegd worden dat de kinderboerderij de perfecte bestemming is voor een dagje uit.

3. Combineer een wandeling met een picknick

Een van de positieve dingen die bij veel mensen is bijgebleven van het corona-tijdperk, is het genieten van een lekkere wandeling. Tijdens de lockdown was natuurlijk alles dicht, dus het enige wat erop zat was lekker naar buiten gaan om een lange wandeling te maken. Toen was het nog een makkie om dagelijks aan 10.000 stappen te komen. Nu het leven weer gevuld is met alledaagse verantwoordelijkheden, is het eigenlijk des te belangrijker om in het weekend weer te genieten van een lange wandeling. Ga lekker naar de duinen, het bos of het strand. Inspiratie nodig voor een wandelroute? Er zijn verschillende websites met korte en lange wandelroutes. Wanneer je er eentje hebt uitgekozen die je leuk lijkt, overweeg dan om het te combineren met een heerlijke picknick. Maak van tevoren broodjes, neem thee of koffie mee, en vergeet de meloen en druiven niet. Heerlijke picknick ingrediënten kun je overigens met extra korting halen, zodat je nog meer kunt besparen.

Picknick

4. Gratis dagje uit in een vreemde stad

Het weekend is ook de uitgelezen kans om een andere stad te bezoeken. Vele steden of dorpen bevatten namelijk veel activiteiten die gratis te doen zijn. Zo kan je genieten van streetart, wandelen in een mooi park, een bibliotheek bezoeken of rondlopen op de lokale markt. Vooral dit laatste is altijd een erg leuke bezigheid in de grotere steden. In Amsterdam kan je lekker struinen over de Albert Cuypmarkt of de Noordermarkt, in Rotterdam geniet je van de Binnenrotte markt, en in Den Bosch kan je langs de Bossche markt gaan.

5. Onderzoek of een stadspas iets voor jou is

In de grote steden kan je vaak ook gebruik maken van stadspassen om gratis of met korting op stap te gaan. Ga lekker naar het theater of zwemmen zonder er iets voor te hoeven betalen met deze passen. Zo moet je bijvoorbeeld voor de Rotterdampas eenmalig een bedrag betalen en kan je voor een jaar profiteren van allerlei gratis activiteiten. De Amsterdamse stadspas kan je gratis aanvragen, maar daar moet je wel voor in aanmerking komen. Ook met deze pas kan je gratis sporten of naar musea gaan. Hetzelfde geldt voor de U-pas in Utrecht. Met dit soort passen kan je toch genieten van culturele uitjes zonder ervoor te hoeven betalen.