Even ertussenuit hoeft niet duur te zijn

Het is begrijpelijk dat je soms bijna van je stoel valt als je zit te scrollen tussen all-inclusive vakanties naar populaire bestemmingen zoals Spanje en Italië. Het is geen geheim dat vakantie vieren flink wat geld kost. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om je kosten te verlagen. Je moet het maar net weten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk wanneer je je vakantie boekt. Nogal specifiek zelfs. En zijn er bepaalde verborgen juweeltjes die een stuk lager geprijsd zijn dan de bekende bestemmingen. Als bonus struikel je daar ook niet over de toeristen. Geen zorgen als je zelf niet weet waar je moet beginnen, dat hebben wij natuurlijk overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

1. Vier vakantie in het laagseizoen

Als je uit bent op een betaalbare vakantie is het slim om deze buiten het hoogseizoen te boeken. Daarmee bedoelen we begin juli tot en met eind augustus. Dit is namelijk de periode van de schoolvakanties en de bouwvak, en dus gaan we massaal met z’n allen de hort op. Dat doet de prijzen niet veel goeds. Als je gebonden bent aan deze vakanties door je werk of gezin zijn de opties natuurlijk beperkter. Je zou bijvoorbeeld wel kunnen kijken of het een optie is om in de herfstvakantie weg te gaan, en in juli en augustus te genieten van het Hollandse zomerweer. Zijn die twee maanden nou toch je enige mogelijkheid om te boeken? Er is nog hoop. Het hoogseizoen heeft namelijk weer z’n eigen hoogseizoen, en die valt in het midden van deze twee maanden. Als je de eerste week van juli of de laatste week van augustus pakt, kan dat zomaar €300 euro schelen op een vakantie binnen Europa. Dat zijn aardig wat drankjes op een zonnig terras. Bij Booking.com kun je gemakkelijk een vakantie zoeken op prijs en data, en zo kun je meteen je opties vergelijken. Check dus de website voordat je boekt, en misschien kan je wel met €300 korting op vakantie in het hoogseizoen.

2. Boek op het juiste moment

De echte vakantie koopjesjagers weten natuurlijk dat je niet zomaar lukraak je vakantie kunt gaan boeken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden op het moment dat je de boeking wilt gaan voltooien. Goed om te weten: het voordeligste moment om je plannen vast te leggen is dan 140 dagen voor vertrek. Dat zijn meer dan vier maanden, en dat betekent dat je al best vroeg aan de bak moet om de boel te gaan plannen. Als dit inmiddels al te laat is, zijn er gelukkig nog andere trucjes om een goedkope vakantie te boeken. Zoals welke dag van de week je de websites afstruint. Doe je dit namelijk op een dinsdag, is het een stuk goedkoper dan op een vrijdag. Er wordt gespeculeerd dat de beste dag van de week om je vakantie te boeken, de zondag is. En als dit niet mogelijk is, kan de dinsdag je ook aardig wat schelen. Wil je een reis boeken via een website als Expedia? Check dan eens of je de prijs ziet fluctueren. Het verschil kan namelijk oplopen tot wel 15% korting op je vakantie. Ten slotte is het slim om je bewust te zijn van de intelligentie van deze websites. Zo kan het namelijk voorkomen dat als je met dezelfde browsers meerdere keren bepaalde vluchten bekijkt, de prijzen oplopen. Probeer eens om met een andere browser of op een ander apparaat dezelfde tickets te bekijken. Het is een poging waard.

3. Check budget vakantiebestemmingen

Waar je welverdiende vakantie naartoe gaat is ook niet onbelangrijk. Je kan je voorstellen dat een week Monaco een stuk prijziger is dan een week België. En dat hoeft helemaal niet te betekenen dat de ene bestemming leuker is dan de ander. Wil je het wel graag iets verder zoeken van huis, dan kan dat nog steeds voordelig. We gaan nou eenmaal al snel met z’n allen naar de bekende bestemmingen zoals Spanje. Maar het kan je ontzettend veel schelen om eens een andere kant op te gaan, bijvoorbeeld wat meer richting het oosten van Europa. Deze plekken zijn de afgelopen jaren minder populair geweest, waardoor je nog niet de hoofdprijs betaalt en er veel te ontdekken valt. Schot in de roos als je het ons vraagt. Denk bijvoorbeeld eens aan Albanië, waar een koffietje je vaak nog maar €0,60 kost en het landschap je flink kan verrassen. Ga je voor een stedentrip? Check dan bijvoorbeeld eens Budapest in plaats van Rome. Ook bestemmingen zoals Kroatië en Griekenland zijn een stuk goedkoper dan de traditionele oorden. Hier heeft een website zoals Belvilla ook aanbod, genoeg reden om je horizon eens te verbreden. Zo kan je zonder te panikeren om je portemonnee genieten van je weekje vakantie. Kan je er misschien zelfs twee van maken. Wie weet.