Kortingscode.nl ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via een van onze links een aankoop doet.

Het is geel, rijdt nooit op tijd en is duur. Pak ze terug met de goedkoopste treinkaartjes!

Geld besparen bij de grote OV maatschappijen

Hoe reis je nu zo goedkoop mogelijk door Nederland? Wat zijn relevante acties en hoe bespaar je op het OV? Het OV heeft veel voordelen: gemak, snel, je kan onderweg andere dingen doen. Nadelen zijn er echter ook, zoals vertragingen en relatief dure kaartjes. Hoe je de kosten van openbaar vervoer zo laag mogelijk houdt, gaan we proberen in dit artikel uit te leggen!

Hiervoor zijn wij op zoek gegaan naar allerlei manieren om te besparen bij o.a. de NS, GVB, Connexxion, Arriva, RET en Veolia.

Tip: bekijk hier de Flixbus kortingscode om met korting te reizen in het OV!

Prima plan is om eens uit te zoeken wat de goedkoopste optie. Reis je voornamelijk op één traject? Dan is een Traject Vrij abonnement een voordelige optie, reis je regelmatig buiten de spits-uren en sta je niet altijd bij de deur te dringen om jezelf naar binnen te wrikken dan kun je beter voor het Dal Voordeel abonnement of het Dal Vrij abonnement gaan. Op de website van NS kun je invoeren hoe vaak, hoe laat en op welk(e) traject(en) je reist, waarna automatisch de voordeligste deal voor je uitgezocht wordt. 

Eén van de grootste ergernissen sinds de invoering van de ov-chipkaart is dat je nogal snel vergeet uit te checken of dat bij het uit de tram of bus stappen blijkt dat het apparaat buiten dienst is. Toch moet je uitstappen: weer €4 weggegooid geld en in de trein is het nog duurder!

Maar gelukkig kun je heel simpel je geld terugvragen. Via de officiële website van de ov-chipkaart vind je een overzicht van de 'retourpagina’s' van alle openbaar vervoersbedrijven. Daar is het terugvragen van je geld vaak een fluitje van een cent. Het foutief afgeschreven tegoed wordt automatisch weer teruggezet op je ov-chipkaart. Belangrijk is dat je goed onthoudt waar het uitchecken niet lukte, in welke bus/trein/etc je zat en hoe laat het was en hoeveel je vertraagd was.

TIP: De OV Butler app (voor op je smartphone of tablet) automatiseert het proces van krediet terugvragen. Met een paar klikken op de knop heeft OV Butler de declareringsbrief verstuurd naar het openbaar vervoersbedrijf. Kopieën worden voor je bewaard en de rest gaat dus helemaal automatisch. Daarnaast is deze app gratis.

Geld terug bij vertraging

Wat verder (te) weinig mensen weten is dat de NS een speciale regeling heeft voor vertragingen van 30 minuten of meer. Je krijgt dan de helft van de ritprijs terug. Heeft je trein meer dan 60 minuten vertraging dan krijg je de volledige ritprijs teruggestort op je ov-chipkaart of rekening. Dit geldt voor de standaard enkeltjes en retourtjes. Voor andere vervoerbewijzen gelden wellicht andere vergoedingen.

Kortingsacties in het OV

Wij wisten na wat speurwerk een aantal extra acties te vinden waar wellicht niet iedereen al van op de hoogte was, maar waar zeker voordeel uit te halen valt. Wij zetten ze hier voor je op een rij:

Aanbod voor afgestudeerden: Wat is het toch fijn om als student helemaal gratis te reizen in het weekend of juist doordeweeks! Best een beetje pijnlijk is het dus ook als je uitgestudeerd bent en je geen recht meer hebt op een Studentenreisproduct. Gelukkig heeft de NS om de pijn te verzachten een speciale aanbieding voor de mensen die net afgestudeerd zijn (of langer doorstuderen). Het aanbod luidt als volgt: je ontvangt een jaar lang een gratis Dal Voordeel abonnement waarmee je met 40% korting buiten de spits reist. Liever een ander abonnement? Dat kan! Je kunt er ook voor kiezen om €50 korting te ontvangen op een ander NS-jaarabonnement. Side note: wacht niet te lang met aanvragen. Het aanbod geldt tot drie maanden na het stopzetten van je Studentenreisproduct. 

NS-acties: Regelmatig vind je bij Kruidvat, Blokker, Hema en Albert Heijn NS-acties waar je tegen scherpe prijzen dagkaarten kunt kopen. Deze staan op naam en geven recht op 1 dag reizen in heel Nederland, vaak nog met 40% extra korting voor drie medereizigers ook.

TIP: Kijk goed naar de geldigheid van de dagkaart die je koopt. Zijn deze een jaar geldig dan haal je het er zeker een keer uit en pak je bijvoorbeeld voordelig de trein naar Schiphol. Spaar je ook nog eens parkeerkosten uit.

Spoordeelwinkel: In de Spoordeelwinkel van de NS vind je heel veel combi-tickets (GAAN!-biedingen) naar populaire bestemmingen. Weekendjes weg, dagtripjes, museumbezoeken en pretparken worden zo extra voordelig. Tickets naar de Huishoudbeurs bijvoorbeeld, inclusief treinreis, voor €29,-! 

© 2024 - Kortingscode.nlOver ons · Colofon · Privacybeleid · Cookiebeleid · Veelgestelde vragen · Contact · Duurzaamheid ·