Handelingen die je zelf gratis kunt doen

Om te beginnen is iedere auto anders. Hoe vaak een auto naar de garage moet, is afhankelijk van het model en bouwjaar van je auto. Schijnt er een oranje lichtje op je dashboard? Dan kan het verstandig zijn om meteen naar de garage te gaan. Kleine gebreken kunnen namelijk groter en duurder worden, wanneer deze niet meteen verholpen worden.

Niet technisch maar toch zelf je auto onderhouden? Dit kun je doen.

Geld besparen kan al snel wanneer je het kleine onderhoud zelf bijhoudt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het controleren van de bandenspanning. In het instructieboekje van je auto, vind je informatie over de juiste manier van onderhoud. Hier vind je onder andere de juiste bandenspanning. Bandenpompen vind je doorgaans bij tankstations, wasstraten en op bedrijventerreinen. Kom je er via het instructieboekje niet uit, dan kun je online genoeg tutorials vinden.

Ook het bijhouden van het oliepeil en koel- en ruitenwisservloeistof kun je gemakkelijk zelf doen. Zo haal je deze producten goedkoop bij bijvoorbeeld de Action of Xenos.

Kies een garage die bij jouw auto en prijsklasse past

Er zijn veel verschillende soorten dealers en garages in Nederland. Wij hebben hieronder een lijst samengesteld met garages die goedkope auto onderhoud hanteren of andere voordelen aanbieden. Check hieronder welke garage het beste bij jou en jouw auto past.

  • Merkdealers
  • Bovag garages
  • Universele garages (zelfstandige ondernemers)
  • Doe-het-zelf garages

Lees hieronder meer over de type garages.

Merkdealers en specialisten

Als je aan merkdealers denkt, dan denk je misschien meteen aan vrij grote uitgaven. Deze officiële dealers zijn gespecialiseerd in één merk. Zij moeten dan ook de exacte werkwijze hanteren die de fabriek voorschrijft. Bovendien zijn deze dealers vaak opgeleid in een specifiek merk. Hierdoor kan het zijn dat je meer betaalt voor een reparatie of onderhoudsbeurt. Wel is het zo dat een auto die door een dealer is onderhouden, vaak bij inruil meer oplevert dan wanneer je naar een universele garage gaat.

Universele garages

Veel mensen gaan voor hun auto naar universele garages. Deze garages specialiseren zich niet op één merk, maar hebben kennis van diverse merken. Omdat een universele garage onafhankelijk is, mogen ze alternatieve merken en onderdelen aanbieden die goedkoper kunnen zijn. Daarnaast kunnen deze universele garages aangesloten zijn bij bijvoorbeeld Vakgarage of AutoFirst, onafhankelijke garageformules. Zo is Vakgarage een netwerk van onafhankelijke garages die zich aansluiten bij de Vakgarage formule. Hierdoor hebben ze toegang tot gezamenlijke kennis, inkoopkracht en ondersteuning via het Vakgarages-netwerk. Daardoor zijn ze in staat om een breder scala aan diensten aan te bieden, dan bijvoorbeeld een universele garage die niet is aangesloten.

Een BOVAG garage

Deze garages zijn aangesloten bij BOVAG, een onafhankelijke belangenorganisatie. Dit is een overkoepelende organisatie die verschillende garages, tankstations en carwash bedrijven vertegenwoordigt. Het fijne aan deze garages is dat zij garantie bieden bij de aankoop van je auto. Wanneer een garage BOVAG garantie aanbiedt, ben je als klant verzekerd van 12 maanden garantie, wat ook eventuele reparatie kosten dekt. Al deze voorwaarden zijn bovendien vastgelegd in overleg met de consumentenbond en de ANWB. Wanneer je kiest voor een BOVAG bedrijf, ontvang je naast garantie ook nog eens pechhulp.

DHZ garages

Ben je wel handig, maar mis je de onderdelen en gereedschappen om zelf een uitgebreide onderhoudsbeurt of reparatie te doen, dan kun je een 'Doe Het Zelf' garage huren. Deze garages beschikken over een uitgeruste werkplaats met alle nodige apparatuur, gereedschap en hefbruggen. Wil je toch dat iemand mee kijkt of wil je advies, dan is het bij deze garages ook vaak mogelijk dat een monteur met je meekijkt. Je kunt hierbij ook kiezen om onder begeleiding te sleutelen aan je auto.

besparen auto onderhoud

Voorbereidingen die je kunt doen voordat je naar de garage gaat

Bereid je goed voor voordat je naar een garage gaat. Er zijn een paar dingen waarop je je kunt voorbereiden voordat je een bezoekje brengt aan de garage. Zo weet je zeker dat je alles hebt gedaan om zo goedkoop mogelijk uit te zijn.

Koop zelf je auto-onderdelen in
Knippert dat oranje lampje op je dasboard al een maand en wil je nu toch weten wat het betekent, of ben je toe aan een APK? Dan zijn er manieren om te besparen, nog voor dat je naar de garage gaat. Zo kun je bijvoorbeeld van tevoren naar de garage bellen om te vragen naar de mogelijkheden om je eigen onderdelen aan te schaffen. Er zijn verschillende garages die in overleg deze onderdelen voor je willen monteren. Denk bijvoorbeeld aan autobanden, die op het internet doorgaans veel goedkoper zijn dan bij de garage. Op deze manier weet je zeker dat je je auto op de goedkoopste (maar beste) manier onderhoudt.

Uiteraard moet je wel van tevoren weten welke onderdelen juist zijn voor jouw auto. Een website die het je makkelijk maakt, is Auto Onderdelen24. Op de homepagina van deze website kun je je kenteken invullen, waarna de website vervolgens de juiste onderdelen toont. Je vindt hier de aangeraden componenten voor jouw model. Denk bijvoorbeeld aan de juiste oliën, motoren, distributieriemen, maar ook remschijven en blokken haal je hier goedkoop. Mocht je nog onzeker zijn over je keuze, dan is het altijd mogelijk om gebruik te maken van de webchat, waar professionals je graag informeren over het maken van de beste keuze voor jouw auto. Bovendien kunnen echte doe-het-zelvers op deze website handige handleidingen en tutorials vinden, wanneer ze zelf aan hun auto willen sleutelen.

Spreek een maximum prijs af
Bijna iedereen kijkt op tegen de kosten van een jaarlijkse APK beurt. Je weet immers nooit of er onverwachte uitgaven bij komen kijken. Misschien heb je al een tweedehands auto, of is je auto al wat ouder. Om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt voor je wagen, kun je van tevoren een prijs afspreken. Komt de garagehouder erachter dat de prijs boven het afgesproken budget ligt? Dan mag hij de keuring of reparatie niet voort zetten, zonder je eerst op de hoogte te stellen.

Ga voor tweedehands onderdelen
Je garage of dealer zal het je misschien niet vertellen, maar vaak kunnen ze gereviseerde of tweedehands onderdelen gebruiken voor jouw auto. Hierdoor is het repareren van een bepaald onderdeel al snel een stuk goedkoper. Dit zijn originele onderdelen die verwijderd zijn uit recente auto’s. Daarom kun je er zeker van zijn dat deze onderdelen nog een lange tijd mee gaan.

Een voorbeeld hiervan zijn autobanden. Deze kunnen nieuw erg duur zijn en daarom kan het slim zijn om voor een oudere auto, tweedehands banden te kopen. Doorgaans gaan autobanden zo'n vijf á tien jaar mee. Heb je een senior auto, of denk je er aan om je auto binnenkort te verkopen? Dan heb je vaak geen nieuwe banden meer nodig. In dat geval kan het slim zijn om deze online of bij de garage te kopen. Ben je toch bang dat deze onderdelen niet goed zijn? Dan kun je altijd vragen of en hoelang garantie de webshop of garage geeft op bepaalde onderdelen.

Ervaring van redacteur Marèl

Als trotse eigenaar van een 20 jaar oude Citroën C3, kan ik beamen dat niet alleen nieuwe auto’s veel geld kosten. En om eerlijk te zijn, heeft niemand zin in een jaarlijkse rekening van €800 voor de APK. Mocht je je oude, trouwe auto nog niet kwijt willen, maar wil je ook niet tè veel uitgeven aan reparaties, dan raad ik aan om online de juiste onderdelen te kopen. Want het plaatsen van een nieuwe accu, ruitenwissers of het vervangen van een lichtbolletje, hoeft in deze tijd niet zo moeilijk te zijn. Er zijn immers meer dan genoeg doe-het-zelvers die hun tips en trucs graag met de wereld delen.

Heb je liever professionele hulp vanuit huis? Dan kun je er ook voor kiezen om de klantenservice van een online winkel, zoals Autodoc raadplegen. Naast dat je snel te woord wordt gestaan via de chat of telefoon, vind je hier ook gemakkelijk de juiste onderdelen en tutorials. Heb je je bestelling ontvangen, dan kun je op deze website filmpjes en lessen volgen van ervaren experts.