Kortingscode.nl ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via een van onze links een aankoop doet.

Met deze slimme tips lukt het jou om geld te sparen

Geschreven door:Mirjam Collens
Publicatiedatum:3 jan 2023Laatste update:26 sep 2023
5 minuten leestijd
Een notebook op tafel met de tekst new mindset, new results

Er sluipen van die uitgaven in je dagelijks leven, die je heel normaal bent gaan vinden. Maar wanneer je jouw financiële plaatje onder de loep neemt, kan dat een pijnlijke confrontatie zijn. Er zijn gewoontes die echt teveel kosten. Welke schrap of herzie jij?

Nooit meer teveel geld betalen: stop met deze gewoontes die veel geld kosten

Mensen zijn gewoontedieren. We doen graag dingen zoals we ze gewend zijn te doen. Want zo ´hoort´ het; we weten niet beter. Zonder te realiseren waar je allemaal een gewoonte van maakt. Om mentaal, fysiek en financieel gezond te blijven, kun je sommige gewoontes beter afleren. Slechte en dure gewoontes die jou geen goed doen, daar wil je afscheid van nemen. Het gaat niet alleen om roken en teveel junkfood eten, maar eigenlijk om alles wat jij voor lief neemt. We zetten er een aantal voor je op een rij met daaronder advies hoe dit anders kan. Misschien vraag je je ook nog af: hoe kan ik sparen met weinig geld? Geen zorgen, jouw leven kan nog net zo leuk of misschien zelfs leuker zijn! Je kunt ook nog geld sparen met deze tips. Ben je klaar voor jouw reality check?

Een vrouw op de bank die pizza eet en wijn drinkt

Je emoties je gedrag laten bepalen: dit kan je duur komen te staan

Maak korte metten met snaaien, drinken, roken en bankhangen

De één heeft misschien vaker een Bridget Jones momentje dan de ander. Zo één waar je in je eigen ellende gaat zitten met je veel te grote, bruine oma onderbroek. Je hebt even je dag niet, het is slecht weer of je hebt een ander excuus om te grijpen naar iets wat je tijdelijk blij maakt. En oeh, wat kan dat soms toch even heerlijk zijn. Een bak ijs, chocolade of meteen maar een fles wijn bij je sigaret. Doelloos je winkelmandje vullen met nieuwe kleding is een ander voorbeeld. Niet omdat je het nodig hebt maar omdat je… ja waarom eigenlijk? Je een moment blij wil zijn met iets? Dat gaan we dit jaar anders doen. Je gezondheid is een groot goed die je niet voor lief moet nemen. Met een andere mindset geef je jezelf een vriendelijke schop onder je kont. Die heb je nodig om fysiek en mentaal gezond en in balans te blijven.

Vijf ´leefregels´ voor een gezonde mindset:

  1. Ga nooit -maar dan ook nooit- een supermarkt in als je (lekkere) trek hebt. Je komt thuis met de verkeerde boodschappen.

  2. Koop geen bruine oma onderbroeken, maar ook geen witte. Sterker nog: koop niks op momenten dat je jouw emoties even niet in de hand hebt. Op den duur maken je aankopen je ook niet meer blij en zie je jouw rekening alleen maar slinken. Emotieshoppen is nooit een goed plan.

  3. Haal gezonde voeding in huis. Uit onderzoek blijkt dat een gezond voedingspatroon goed is voor de psychische gezondheid. Een beter humeur begint dus bij jouw leefstijl. Er valt veel lekkers te maken van onbewerkte ingrediënten en minder suiker en vetten. Vind je dit lastig? Probeer dan eens een maaltijdbox van Hello Fresh uit. Deze wordt bij je thuisbezorgd, waardoor je niet in de verleiding komt in de winkel. Daarnaast krijg je lekkere recepten meegeleverd. Een kwestie van opvolgen wat erin staat en je hebt een verantwoorde maaltijd op tafel. Hello Fresh geeft nieuwe klanten vaak 50% korting op de eerste box. Je bespaart zo op je dagelijkse levensbehoeften en koopt alleen verantwoord.

  4. Beweeg! Download Google Fit. Deze gratis app motiveert jou om elke dag naar buiten te gaan. Het geeft precies aan welke doelen je dient te behalen en hoe ver je bent gekomen. Hierdoor zorg je goed voor je hart, spieren, je longen én gelukshormoontjes. Regent het pijpenstelen en wil je geen kosten hebben aan de sportschool? Haal een hometrainer in huis van Decathlon. Vaak slaag je hiervoor met kortingen tot 60%.

  5. Zit je beter in je vel, dan kan je stoppen met roken beter aan. Je kan het! Zet het geld wat je normaal gesproken aan je sigaretten kwijt bent opzij. Kijk wat je na een half jaar gespaard hebt. Vervolgens kun je jezelf mooi belonen met een vakantie bijvoorbeeld. Nog een boost voor jouw gelukshormonen.

Winterkleding voor dames geld sparen tips

Overbodige aankopen vanwege gemakzucht en een luxe koopstijl

Meer sparen en minder geldzorgen

Gemakzucht speelt een grote rol in het in stand houden van gewoontes. Gemak dient immers de mens. Maar als je hierdoor onnodig geld door je vingers laat glijden, kan je je afvragen of je liever dit gemak hebt of geld wil overhouden. Jezelf af en toe verwennen hebben we allemaal nodig. Je wil weten waarvoor je werkt, niet waar? Maar je kan er ook in doorslaan.

Als het voor jou normaal is om alles wat je leuk vindt te kopen, hoe tevreden ben je dan? Misschien wel nooit en ondertussen hangen er maar ongedragen kledingstukken in de kast. Juist als je jouw koopgedrag beperkt tot een zeldzame aankoop, voelt dat meer als een traktatie. Hetzelfde geldt voor uit eten buiten de deur. Als je dat constant doet gaat de magie van speciale momenten af en houd je geen rib in je lijf meer over. Door geld op waarde te schatten en bewust keuzes te maken waaraan je het besteed blijf je een tevreden mens. Daarbij ga je merken hoeveel geld je overhoudt dat anders in een bodemloze put verdwijnt. Gewoontes doorbreken kan lastig zijn, maar is het wel waard!

Deze tips helpen je om jouw koopgedrag inzichtelijk te maken en bij te stellen:

  1. Stel een lijst samen met je maandelijks terugkerende vaste lasten

Hierdoor weet je hoeveel geld je overhoudt om te sparen of te gebruiken voor extra’s. 2. Maak een spaarpotje en een ‘vrije tijd’ potje Zorg ervoor dat je maandelijks automatisch een bedrag overschrijft naar je spaarrekening. Met het andere potje doe je de leukere aankopen. 3. Stel prioriteiten Weet je dat er een maand aankomt met veel verjaardagen of extra betalingen? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een stapavondje of etentje te skippen. Zo blijven je uitgaven in balans. 4. Gooi niks weg Duik eerst de keuken in om te zien wat je hebt, voordat je onnodig veel boodschappen doet. Sla niet teveel versproducten in. Je wil geen verlepte groenten die je moet weggooien. Voedselverspilling is ook geldverspilling. 5. Kook zelf Houd etentjes en thuisbestellingen voor bijzondere gelegenheden. Kook zelf of spreek af om bij iemand thuis te eten of borrelen. Megafoodstunter en Too Good To Go verkopen voedingsmiddelen die tegen de einddatum aanzitten. Slim om hier je boodschappen te doen want het levert al snel 60% korting op. 6. Stap af van dure merken Zet je ego opzij en koop minder merkspullen. Dat scheelt je toch een duit in je zak. Er is overigens ook niks mis met artikelen die je tot 70% voordeliger in de sale of outlet koopt. Ja, ze zijn van een vorig seizoen. Nou, en? 7. Niet kopen, maar verkopen Een goed voornemen is om alles wat je het afgelopen jaar niet gedragen of gebruikt hebt, te verkopen. Het ruimt lekker op en je spaarvarken knort blij bij elke verkoop. 8. Waardeer wat je hebt Neem genoegen met minder en wees daar dankbaar voor. “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd”.

Een persoon die rekeningen bekijkt

Teveel of te dure abonnementen automatisch verlengen

Lidmaatschappen en verzekeringen kun je jarenlang laten verlengen zonder ernaar om te kijken. Makkelijk, maar zijn ze wel écht allemaal nodig en weet je of je nog steeds de laagste prijs betaalt? Loop al jouw contracten af en bespaar tot 50% met deze tips:

Zorgverzekering en andere verzekeringen: het kan 25% voordeliger

Ga na of je nog steeds verzekeringen hebt die voldoet aan jouw behoeften, situatie en kostenplaatje. Weet je bijvoorbeeld dat je vaak fysiotherapie nodig hebt of een gevoelig gebit hebt? Dan kan een verandering in zorgverzekering of zorgverzekeraar je onkosten dekken of verlagen. Sommige zorgverzekeraars zijn bijvoorbeeld goedkoper met specifieke zorgpakketten die jij nodig hebt. Vergelijk de prijzen voor allerlei soorten verzekeringen op Independer. Door via dit platform krijg je tot wel 25% korting op een verzekering.

Streamingdiensten opzeggen of goedkopere afsluiten

Heerlijk om te bingewatchen, maar houd het gezond met het oog op alle andere goede voornemens. Weeg af: “Heb ik niet genoeg aan alleen Netflix of alleen HBO?”. Beperk de hoeveelheid streamingdiensten naar één. Beslis welke je behoudt aan de hand van de beste deal. Dikwijls krijg je als nieuwe Netflix abonnee een aanbieding. Hiermee heb je zo 50% korting op het eerste jaar. Vette pech als die bij jou al om is. Kijk of jouw partner een nieuw abonnement kan afsluiten met deze korting, zodat jij hem opzegt. Uiteindelijk betaal je toch samen de kosten, right? Een andere optie is een gezamenlijk abonnement nemen met familie, vrienden of medestudenten. Je kan er eentje nemen waar meerdere personen toegang hebben en deelt zo de kosten. Bij DisneyPlus kan je met zes personen kijken, waarmee je makkelijk €8,99 per maand bespaart. Een overweging waard!

Mobiel abonnement verlagen

Check of je als vaste klant bij een provider gebruik kan maken van goede aanbiedingen. Misschien verloopt je contract bijna en hebben ze nu gunstigere prijzen. Of kun je weer een nieuwe telefoon uitzoeken. Het kan de moeite zijn om over te stappen op een Sim Only abonnement als hij het nog prima doet. Hierdoor bespaar je zo tot een paar tientjes per maand. Is jouw smartphone alsnog aan vervanging toe, dan zijn er prima goedkoper alternatieven. Denk aan een refurbished mobieltje. Kijk ook wat verder dan de merken waar je aan gewend bent geraakt. Er zijn veel nieuwe merken op de markt die je geen fortuin kosten met een vergelijkbare kwaliteit als bijvoorbeeld een Samsung of iPhone.

Mirjam Collens

Geschreven door

Mirjam Collens

Voor Kortingscode.nl deel ik mijn tips over hoe je zo goed én leuk mogelijk met je geld om gaat. In mijn vrije tijd ga ik er graag op uit en word ik blij van quality time met familie en vrienden. En geniet ik van alle andere dingen die waardevol (en gratis!) zijn.

Gespecialiseerde onderwerpen

Mijn favoriete onderwerpen om over te schrijven gaan over zaken die ertoe doen voor mij: van reizen, dierenwelzijn tot een gezond en ontspannen leven. Daarnaast zal je nog allerlei andere interessante onderwerpen voorbij zien komen, waar ik bruikbare bespaartips over geef. Je zult mijn naam daarom bij veel random onderwerpen tegenkomen.

Aanbevolen artikelen

Met deze 7 bespaartips scoor jij een goedkoop sportschoolabonnement

Met deze 7 bespaartips scoor jij een goedkoop sportschoolabonnement

Door Elize Zonnenberg20 dec 2022

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dus is het tijd voor goede voornemens. Meer sporten en geld sparen staan bij veel mensen bovenaan het lijstje. Je kunt deze doelen combineren door de tips in dit artikel door te nemen. We hebben namelijk de beste tips voor je verzameld om een sportschoolabonnement met korting te scoren.

Met deze 7 bespaartips scoor jij een goedkoop sportschoolabonnement

Met deze 7 bespaartips scoor jij een goedkoop sportschoolabonnement

Door Elize Zonnenberg20 dec 2022

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dus is het tijd voor goede voornemens. Meer sporten en geld sparen staan bij veel mensen bovenaan het lijstje. Je kunt deze doelen combineren door de tips in dit artikel door te nemen. We hebben namelijk de beste tips voor je verzameld om een sportschoolabonnement met korting te scoren.

Met deze 7 bespaartips scoor jij een goedkoop sportschoolabonnement

Met deze 7 bespaartips scoor jij een goedkoop sportschoolabonnement

Door Elize Zonnenberg20 dec 2022

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dus is het tijd voor goede voornemens. Meer sporten en geld sparen staan bij veel mensen bovenaan het lijstje. Je kunt deze doelen combineren door de tips in dit artikel door te nemen. We hebben namelijk de beste tips voor je verzameld om een sportschoolabonnement met korting te scoren.

© 2024 - Kortingscode.nlOver ons · Colofon · Privacybeleid · Cookiebeleid · Veelgestelde vragen · Contact · Duurzaamheid ·