Kortingscode.nl ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via een van onze links een aankoop doet.

Alle informatie over de kosten van een hond

Geschreven door:Lieke Acket
Publicatiedatum:18 aug 2023
7 minuten leestijd
honden

Je hebt besloten om een hond aan te schaffen. Wat ontzettend leuk! Er komt toch nog best wel wat bij kijken, ook financieel. Maak je geen zorgen. Onze redactie bestaat uit ervaren hondenliefhebbers die je alle ins and outs kunnen geven over de kosten van een hond. Zo weet je waar je elke maand aan toe bent.

De kosten voor een hond in een overzicht

Sommige mensen beschouwen een hond als een van hun kinderen. Het is natuurlijk niet helemaal een-op-een te vergelijken, maar in de basis heb je wel dezelfde dingen nodig. Speeltjes, voeding, slaapgelegenheid, zorgkosten en opvoeding. Het allerbelangrijkste uiteindelijk is het geven van liefde. Knuffels en speeltijd zijn natuurlijk gewoon gratis. Het onderstaande overzicht helpt je het financiële aspect van het hebben van een hond inzichtelijk te maken.

De aanschafkosten van een hond

Het is natuurlijk logisch dat de kosten van een hond afhankelijk is van verschillende factoren. Is de hond gefokt? Is het een pup? Welk ras ga je kopen? Komt de hond uit een asiel? Dit zijn slechts enkele van vele vragen die beantwoord moeten worden om een goede inschatting te kunnen geven wat een hond kost. Onze redactie heeft onderzoek gedaan en geeft jou de antwoorden en een overzicht met dingen waar je rekening mee moet houden.

De keuze van soort hond

Het is goed om te bedenken van tevoren wat je wilt. Er kan namelijk veel verschil zitten in een pup of een wat oudere hond. Een puppy moet alles nog leren. Het is een grote ontdekkingsreis voor zowel de pup als de eigenaar. Je zal hier dan ook veel tijd in moeten stoppen. Een oudere hond is vaak al zindelijk en kent de basis commando’s al. Doordat je niet altijd precies het verleden van de een oudere hond is, kan dit soms risico’s met zich meebrengen die je later pas gaat ontdekken. Denk aan trauma’s waarbij een hond onverwachts agressief kan reageren op voorwerpen of mensen. Dan zit er uiteraard nog ontzettend veel verschil in ras. Het ene ras is ook veel duurder dan het andere. Wil je een rustige of een actieve hond? Kortharig of langharig? Klein of groot? Denk goed na wat bij jou en jouw omgeving past. Schaf geen actieve hond aan als je bijvoorbeeld zelf niet actief bent. Een hond heeft deze uitlaatklep echt nodig om gelukkig te zijn. Als je hond zich gaat vervelen, kan je interieur het zwaar te verduren krijgen. Wees realistisch en maak een keuze die past bij jou en de hond. Wat dus meetelt in je aanschafkosten is de leeftijd en het ras van de hond.

Kies je voor het asiel of een fokker

Als het goed is heb je ondertussen de keuze gemaakt voor het type hond. Daarna kun je gerichter zoeken naar waar je jouw maatje gaat kopen. Als je een echte rashond wilt, dan kun je het beste naar een fokker. Maar kijk wel goed of de fokker de juiste certificaten heeft. Er is veel illegale handel in rashonden, waardoor je achteraf veel problemen kunt krijgen. Onderzoek de fokker dus goed en zorg altijd dat je stamboompapieren hebt als je een rashond koopt. Je betaalt bij een fokker en voor een rashond een behoorlijk bedrag. Je kunt tegenwoordig ook een hond via Marktplaats aanschaffen. Bedenk je dan wel goed dat je geen garantiepapiertje meekrijgt. Ook op Marktplaats is veel handel in dieren die uiteindelijk niet gezond blijken te zijn.

Als je wel eens een bezoekje aan een asiel hebt gebracht, dan heb je gemerkt dat het moeilijk is om met lege handen de deur weer te stappen. De ene hond kijkt je nog zieliger of liever aan dan de ander. Een hond adopteren uit een asiel kan een goede keuze zijn. Je krijgt vaak goede adviezen en begeleiding bij het kiezen van jouw maatje. Asiels worden vaak gerund door vrijwilligers. Daardoor zullen zij ook altijd een bijdrage vragen als je een hond adopteert. Dit helpt bij het voortbestaan en de opvang van de dieren. Ben je benieuwd wat een hond uit het asiel kost? Kijk dan op de website van asiels bij jou in de buurt. Vaak rekenen asiels tussen de €200 en €400 voor de adoptie van een hond. Sommige asiels bieden ook een heel inentingprogramma aan. Dit zijn vaak bij puppy’s wat hogere kosten, die hoe dan ook anders buiten het asiel om ook gemaakt moeten worden. Het nadeel van honden uit het asiel, is dat het verleden niet altijd bekend is. Daarom kun je ook nooit een echte rashond uit een asiel halen.

Inentingen en vaccinaties voor de hond

Alle honden hebben hun jaarlijkse inentingen of vaccinaties nodig. De kosten zijn afhankelijk van de leeftijd van de hond. Een puppy heeft meer inentingen nodig dan oudere honden. Tegenwoordig kunnen dierenartsen een cocktailprik geven, waarin alle inentingen in één keer worden gegeven.

De basisdingen die je nodig hebt voor een hond

Je gaat enthousiast je hond ophalen. Aangekomen bij de locatie stap je dolblij de auto uit. Je stapt naar binnen, neemt je hond in je armen, tekent de papieren en vertrekt. Superfijn, maar hoe neem je de hond mee? Heb je nagedacht over een riem? Hoe ga je je nieuwe hond vervoeren? Welke slaapplek krijgt dit lieve beestje? Zorg dus dat je de volgende items altijd in huis hebt voordat de hond komt.

  • Hondenriem

  • Een lekker bedje waar de hond zich fijn en veilig voelt

  • Een bench is een keuze die je zelf moet maken, maar kan handig zijn

  • Speelgoed

  • Voer

  • Voer- en waterbak

  • Versnaperingen

  • Autogordel voor honden of een veilige plek in de achterbak

Dit alles kost natuurlijk geld. Ook dit hangt af van de grootte van de hond en het merk wat je koopt. Bij Medpets en Zooplus vind je mooie aanbiedingen.

Overzicht aanschafkosten

Wat

Kosten

Puppy asiel

€100 tot €350

Puppy fokker

€1000 tot €2000

Rashond fokker

€400 tot €7000

Inentingen puppy

€25 tot €100

Hondenspullen

€100 - €500

Aanschafkosten hond

De gemiddelde maandelijkse kosten van een hond

Een hond kan echt een verrijking zijn in je leven. Het zijn echte trouwe viervoeters. Maar een hond heeft wel een goede verzorging nodig. En dit kost geld. Zorg dat je deze kosten dan ook altijd mee budgetteert in je maandelijkse kosten.

Verzorg je hond goed

Een hond heeft verzorging nodig, net als een mens dit nodig heeft. Denk aan het borstelen of kammen van het haar. Het wassen van de hond. Dit hoeft natuurlijk niet dagelijks. Als je een douche of bad hebt, is het mogelijk om dit zelf te doen. Dan moet je het niet erg vinden als je een vieze badkuip met haren overhoudt. Wil je deze rommel niet in huis, dan ga je toch naar een hondentrimsalon. Deze doen alles voor je. Knippen, wassen, drogen en kammen. Deze prijzen liggen tussen de €35 en €60 per uur. Heb je dit geld niet, maar heb je bijvoorbeeld wel een tuin, pak dan een tuinslang en was je hond lekker buiten.

Een goede maaltijd voor je dier

De prijs van voeding kan enorm verschillen. Kies je voor natvoer of droogvoer, of misschien wel een combinatie van deze twee. Het grootste verschil maakt het merk. In het begin is het beter om geen 20 kg zakken te kopen, maar te starten met een kleine zak. Een hond kan namelijk gevoelig reageren op hondenvoer. Het is dan zonde als je een hele grote zak voer hebt gekocht en je hond eet deze niet of raakt er van aan de diarree. Ook door aanbiedingen af te speuren kun je goedkoop hondenvoer scoren. Bij onder andere Brekz is hondenvoer regelmatig in de aanbieding en bespaar je al snel 25%.

Naast de dagelijkse voeding, heb je voor het trainen ook snoepjes nodig. En je hond verdient af en toe ook wel een traktatie. Een lekker bot of vleeskoekjes. Daar gaat die staart wel van kwispelen. Voor mooie aanbiedingen van deze lekkernijen kun je eens een kijkje nemen op Medpets.

Dierenartskosten en checkup

Hopelijk hoef je niet te vaak naar de dierenarts, maar dit zijn wel kosten die je mee moet rekenen in je maandelijkse kosten. Zoek een goede dierenarts bij jou in de buurt en vergelijk de kosten voor een consult. Dit kan namelijk aanzienlijk verschillen. Als je hond niets mankeert, is het toch altijd goed om jaarlijks even een check-up te doen. Dan weet je zeker dat je makkertje geen onderliggende ziektes of kwaaltjes heeft. Beter voorkomen dan genezen. Een operatie kan namelijk behoorlijk duur zijn.

Een overweging die je kunt maken is het nemen van een verzekering. Deze zijn er ook voor dieren. Je betaalt dan, net als bij je eigen zorgverzekering, een maandelijks bedrag. Daaronder vallen dan de meeste behandelingen voor je huisdieren.

Je betaalt ook hondenbelasting

Ja, het klinkt misschien vreemd, maar in Nederland betaal je ook belasting over jouw hond. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk in welke gemeente je woont. Net als bij een kind, moet je ook een hond aanmelden bij de gemeente. Als je dit niet doet, heb je kans dat je een boete krijgt. De kosten lopen uiteen van €0 tot €140 per gemeente. Sommige gemeente kiezen er namelijk voor om geen belasting te heffen. Gemiddeld kom je uit op €80 per jaar.

Speeltjes voor veel plezier

Hondenspeeltjes kunnen best wel duur zijn. Het moet natuurlijk van stevig materiaal zijn en tegen een stootje kunnen. Speeltjes variëren heel erg van klein tot groot. Dit is ook afhankelijk van de soort hond die je hebt. Goede kauwspeeltjes, flossen of leuke knuffeltjes. Je kunt jouw hond met alles blij maken. Zorg wel dat je het juiste speelgoed koopt. Heb je een hond die graag alles kapot knauwt, zorg dan dat je speeltjes koopt die stevig zijn. Dit staat vaak aangegeven op de verpakking. Hoeveel jij uitgeeft hieraan beslis je voor een groot deel zelf. Je kunt rekenen van €25 tot €100 per jaar.

Bereik veel met training en opvoeding

Het trainen van een hond kan veel tijd in gaan zitten. Uiteraard kun je zelf bepalen hoe ver je gaat in de training. Het leren zitten en liggen is geen ingewikkelde taak, als je maar consequent bent. Bij een puppy komt iets meer kijken dan dat. Alles is nieuw en de pup zal op ontdekking gaan. Dus het woord “nee” is ook belangrijk. Alles wat een hond nodig heeft is duidelijkheid. Honden zijn slimme beestjes en leren en onthouden meer dan je soms denkt. Lijkt deze taak toch een behoorlijke opdracht? Dan kun je kiezen om een trainer in de hand te nemen of bij een groepstraining te gaan. De kosten hiervoor zijn totaal afhankelijk van wat je wilt. O ja, en niet alleen puppy’s zijn trainbaar. Elke hond, welke leeftijd dan ook, kan getraind worden.

hond trainen

Je hebt kunnen lezen dat er niet precies één bedrag genoemd kan worden. Maar onze redactie heeft wel een inschatting kunnen maken naar aanleiding van het gedane onderzoek.

Een hond kost ruim genomen rond de €1200 per jaar. De maandelijkse kosten komen dan uit op €100 per maand. Hier zitten alle bovenstaande aspecten in. Op deze manier geniet je optimaal van jouw beste vriend.

Lieke Acket

Geschreven door

Lieke Acket

In mijn carrière focus ik op het helpen van mensen, zoals nu bij kortingscode.nl. Ik bied graag de beste besparingen aan en schrijf over kostenbewust leven. Vrije tijd breng ik door in de natuur of met doe-het-zelf projecten.

Gespecialiseerde onderwerpen

Ik doe graag onderzoek naar hoe je kunt besparen op elektronica, reizen en huisdieren. Dit zijn namelijk voor veel mensen een grote kostenpost en vaak betalen we hier onnodig veel geld voor. Ik hoop dat ik met het schrijven van deze artikelen veel mensen kan helpen hun financiële lasten wat te verkleinen.

Aanbevolen artikelen

Onze redactie deelt 7 tips om low budget je huisdier te verwennen

Onze redactie deelt 7 tips om low budget je huisdier te verwennen

Door Raoul Alspeer30 sep 2022

Binnenkort is het weer Dierendag. De favoriete dag voor dierenvrienden en huisdiereigenaren. Een perfecte gelegenheid om je favoriete huisgenoot of lievelingsdier uit de wijk, een verwendag te geven. Wil je dierendag op een leuke manier vieren, maar heb je met een klein budget? Geen probleem. Om je waardering te tonen hoef je niet veel uit te geven. Soms is een blijk van affectie genoeg. Wil jij weten hoe je deze dag kan vieren op de voordeligste manieren? De redactie heeft de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Met deze slimme tips lukt het jou om geld te sparen

Met deze slimme tips lukt het jou om geld te sparen

Door Mirjam Collens3 jan 2023

Er sluipen van die uitgaven in je dagelijks leven, die je heel normaal bent gaan vinden. Maar wanneer je jouw financiële plaatje onder de loep neemt, kan dat een pijnlijke confrontatie zijn. Er zijn gewoontes die echt teveel kosten. Welke schrap of herzie jij?

Ontvang bij Amazon korting dankzij deze 15 handige tips

Ontvang bij Amazon korting dankzij deze 15 handige tips

Door Lieke Acket12 mei 2023

Amazon verkoopt werkelijk alles. Van huishoudelijke artikelen tot alarmsystemen en van zitbanken tot speelgoed. Topmerken en minder bekende merken. Met een paar klikken en vaak razendsnelle levering heb je jouw gewenste artikel al in huis. Er zijn ontzettend veel voordelen te halen bij Amazon. Dit artikel maakt je wegwijs hoe en waar je korting kunt pakken als je gaat bestellen bij deze webshop.

© 2024 - Kortingscode.nlOver ons · Colofon · Privacybeleid · Cookiebeleid · Veelgestelde vragen · Contact · Duurzaamheid ·