Kortingscode.nl ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via een van onze links een aankoop doet.

Wasmachine kopen, waar moet je op letten?

Geschreven door:Danique van Beers
Publicatiedatum:15 sep 2023
8 minuten leestijd
Wasmachine, droger en volle wasmand

De aanschaf van een wasmachine is altijd een flinke aanslag op je portemonnee. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten, om zo een miskoop te voorkomen. Dit roept misschien veel vragen op. Welk merk is het beste? Wat verbruikt een wasmachine? Lees snel verder om alle antwoorden op je vragen te vinden en de wasmachine te vinden die het beste bij jou past.

Alle antwoorden op jouw vragen voor het aanschaffen van een goedkope wasmachine

Bij het kopen van een wasmachine let je op verschillende dingen. Zo zijn belangrijke zaken om op te letten het vulgewicht, het toerental, energiezuinigheid en het geluidsniveau. Per wasmachine zit hier veel verschil in. Hierdoor vind je wasmachines in elke prijsklasse en kun je een wasmachine zo duur maken als je zelf wilt. Hoe duurder de wasmachine, hoe uitgebreider deze meestal is. Maar dan is de vraag, is dit allemaal noodzakelijk?

Welke wasmachine kan ik het best kopen?

Welke wasmachine je het best kunt kopen, is per persoon verschillend. Het hangt namelijk volledig af van je wensen en de hoeveelheid van je was. Hieronder vind je een overzicht van zaken om op te letten bij het aanschaffen van een wasmachine.

Het vulgewicht

Wasmachines komen met diverse trommelcapaciteiten. Welke grootte het best bij jou past, hangt volledig af van de hoeveelheid was en de grootte van het huishouden. Wasmachines hebben vaak een vulgewicht tussen de 7 kg en 10 kg. Verstandig is het dus om te kijken naar het huishouden. Aangezien een wasmachine lang mee gaat, is het slim om ook na te denken over eventuele gezinsuitbreiding. Op die manier hoef je in de toekomst geen grotere wasmachine aan te schaffen.

Voor een huishouden tot twee personen met een gemiddelde hoeveelheid was kun je goed vooruit met een vulgewicht rond de 7 kg. Wanneer je twee kinderen hebt, raden we een trommelcapaciteit van 8 kg aan. Woon je met meer dan vier personen thuis, dan is een vulgewicht van 9 kg of meer raadzaam. Hoe groter de trommelcapaciteit, hoe sneller je door je was heen bent.

Het toerental

Het toerental, wat houdt dat precies in? Het toerental is het aantal rondjes per minuut tijdens het centrifugeren. Hoe meer toeren, hoe droger je was uit de wasmachine zal komen. Ben je voorzichtig met het drogen van je was, omdat je je kleding niet wil beschadigen? Dan is een toerental van 1200 voldoende. Hiermee zal je was natter uit de wasmachine komen, maar je kleding zal hierdoor minder slijten. Ga je voor een gemiddeld toerental van 1400, dan zal je was na de wasbeurt rond de 50% vocht bevatten. Wil je dat je was er zo droog mogelijk uitkomt, kies dan voor een wasmachine met 1600 toeren. Je was zal een restvochtpercentage bevatten van 44%. Dit is ideaal voor als je geen droger hebt.

Het energie- en waterverbruik

Als je wilt besparen op je wasmachine, dan is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de prijs van de wasmachine, maar ook naar het energie- en waterverbruik. Met een zuinige wasmachine kun je honderden euro’s besparen op je gas water licht rekening.

Maar wat verbruikt een wasmachine eigenlijk? Gemiddeld verbruikt een wasmachine 2500 tot 3000 watt aan stroom. Hoeveel je wasmachine precies verbruikt is te zien op het energielabel. Op het energielabel gaat de schaal van A t/m G. Hiervan is A het zuinigst. Verder vind je het energieverbruik in de kWh (kilowatt-hour), berekend per honderd wasbeurten.

Op de energielabel vind je ook hoeveel liter je wasmachine per wasbeurt verbruikt. De gemiddelde hoeveelheid liter water per wasbeurt is 60 liter.

Het geluidsniveau

Waar je je wasmachine plaatst kan invloed hebben op het soort wasmachine dat je wilt aanschaffen. Wanneer je wasmachine dicht bij de slaapkamer plaatst en veel in de avond wast, dan is het begrijpelijk dat je een wasmachine wilt die niet te veel geluid maakt. Het geluidsniveau is per wasmachine erg verschillend. Het geluidsniveau van een wasmachine wordt aangegeven met decibel. Hoe minder decibel, hoe stiller je wasmachine is.

  • Extra zacht: maximaal 70

  • Zacht: 71 of 72 decibel

  • Normaal: 73 tot en met 76 decibel

  • Luid: 77 decibel of meer

De bouwkwaliteit

Als je een wasmachine aanschaft, wil je hier het liefst zo veel mogelijk jaren van profiteren. Maar hoelang gaat een wasmachine mee? Hoe beter de bouwkwaliteit is, hoe langer de wasmachine mee zal gaan. Topklasse wasmachines gaan gemiddeld tot tien jaar mee. Het hangt er wel vanaf hoeveel je de wasmachine gebruikt en hoe vaak je deze reinigt. Naast topklasse wasmachines, heb je ook nog middenklasse en basisklasse wasmachines.

De bouwkwaliteit wordt bepaald door verschillende factoren. Bijvoorbeeld de motor. Kies als motor voor een koolborstelloze motor met directe aandrijving. Deze gaan langer mee en zijn stiller. Voor de kuip van de wasmachine is het raadzaam om te kiezen voor een RVS of metalen kuip. Hier heb je langer plezier van dan een kunststof kuip. Hetzelfde geldt voor het deurscharnier. Voor de behuizing van de wasmachine is de beste keuze een emaille voorkant. Met dit materiaal heb je minder snel last van krassen en verkleuringen.

Om lekkage te voorkomen zijn er wasmachines met waterbeveiliging. Hier heb je verschillende opties voor. Denk aan een ingebouwde lekbak met bodemsensor. Deze vangen lekkages op wanneer er intern iets defect is. Een waterslot, deze sluit de toevoer van het water af bij een lekkage. En als laatst een dubbelwandige waterslang. Dit is een slang met extra beveiliging, voor het geval de wasmachineslang knapt.

Tijdens het centrifugeren trilt de wasmachine veel. Om beschadiging aan de vloer te voorkomen en om er voor te zorgen dat de wasmachine zichzelf niet verplaatst, kun je kiezen voor een wasmachine met balanssysteem. Hierdoor zal je wasmachine stil blijven staan.

Het reinigen van de wasmachine is voor het kwaliteitsbehoud van belang. Het scheelt een hoop als je een wasmachine aanschaft met een zelfreinigende wasmiddellade en trommelreiniging. Bij de zelfreinigende wasmiddellade spoelt het bakje automatisch schoon, waardoor je was altijd fris zal ruiken. Met trommelreiniging kun je zoals het woord het al zegt je trommel reinigen. Door de hoge temperatuur, verwijder je bacteriën en nare luchtjes.

Extra opties

Een wasmachine kun je tegenwoordig zo uitgebreid aanschaffen als jij maar wilt. Je hebt keuze uit diverse slimme opties.

  • Smart wasmachine. Met deze optie kun je je wasmachine via je telefoon aanzetten en wasfuncties downloaden voor speciaal wasgoed. Wanneer je was klaar is, ontvang je een melding op je telefoon. Erg handig voor mensen die de was vaak vergeten.

  • Slimme wasmachine. Een slimme wasmachine heeft diverse opties. Zo heb je wasmachines met automatische dosering. Deze doseert automatisch je wasmiddel en wasverzachter, zodat je nooit te veel gebruikt. Ook heb je wasmachines met een stoomfunctie. Hiermee verminder je het strijkwerk na een wasbeurt. Sommige stoomfuncties verwijderen bacteriën en allergenen.

  • Was-droogcombinaties. Heb je geen ruimte voor een wasmachine en een droger, maar wil je wel gemakkelijk je was drogen? Dan zou je kunnen kijken naar een was-droogcombinatie. Een nadeel hiervan is wel dat deze een stuk meer energie verbruikt dan een losse wasmachine en droger en je minder in één keer kunt drogen.

  • Tussentijds was toevoegen. Kom je altijd nog kleding tegen net na dat je de wasmachine hebt aangezet? Mocht je dit regelmatig gebeuren, is een wasmachine met tussentijds was toevoegen perfect voor jou. Dit doe je met de start-pauze knop. Samsung AddWash wasmachines hebben zelfs een extra deur waarmee je tussentijds altijd was toe kan voegen terwijl de trommel draait.

Gekleurde was in wasmachine

Wat is de beste goedkope wasmachine?

Nu je voor jezelf duidelijk hebt wat voor wasmachine je zoekt, kun je verder kijken. Er zijn veel verschillende merken met verschillende prijsklassen. Waarschijnlijk vraag je je nu af: wat is het beste merk voor een wasmachine? En hoe kan ik besparen op de aankoopprijs? Wij helpen je hier een handje bij.

Wat is het beste merk voor een wasmachine?

Uit de test van de consumentenbond kwam het merk Miele het beste uit de test. Dit merk scoorde gemiddeld een 9,4 voor tevredenheid. Ook kwam uit deze test naar boven dat de wasmachines van Miele gemiddeld zo’n 16,6 jaar meegaan. Overige merken die erg goed uit de test kwamen waren Siemens, Bosch, AEG en Samsung.

Deze merken beschikken allemaal over verschillende opties. Zo vind je bij Bosch en Siemens een wasmachine die je kunt verbinden met je telefoon. Bosch heeft een wasmachine met een antiallergene functie. Met Miele bespaar je gemakkelijk water en energie en geniet je van een lange levensduur. Samsung heeft wasmachines waaraan je elk moment was kunt toevoegen en met de wasmachines van AEG verminder je kreukels.

Bekijk alle wasmachines per merk om te zien welke functies voor jou van belang zijn. Misschien hoef jij niet te kunnen wassen op afstand, maar vind je dosering van wasmiddel veel belangrijker.

Hoe bespaar ik op de aankoop van een wasmachine?

Gemiddeld ben je voor een wasmachine rond de €800 kwijt. Dit is voor vele een flinke uitgave en het is daarom altijd fijn om hierop te kunnen besparen. Scoor je wasmachine tijdens speciale aanbiedingsdagen en bespaar gemakkelijk €100.

Black Friday

Voor korting op een wasmachine kun je het beste kijken tijdens dagen als Black Friday en Cyber Monday. Veel merken doen hier aan mee. Ook winkels als de MediaMarkt en Expert doen hier aan mee. De MediaMarkt gaf je tijdens Black Friday onder andere €180 korting op een AEG wasmachine. Bij de Expert bespaarde je €200 op een wasmachine van Samsung. Overige bekende winkels die meedoen aan Black Friday zijn onder meer Coolblue, BCC en Elektroworld. Het is dus altijd verstandig om verschillende winkels af te zoeken voor de hoogste korting.

Oktober woonmaand

In oktober is het Oktober Woonmaand, de maand waarin je korting ontvangt op huishoudelijke producten. In de herfst gaan mensen weer meer naar binnen, waardoor mensen meer in huis bezig gaan zijn. Houd dan ook in oktober diverse merken en winkels in de gaten voor leuke aanbiedingen.

Cashback

Ga je voor een wasmachine van Bosch of Siemens, dan kun je geluk hebben en besparen met een cashback. Hiermee ontvang je gemakkelijk €100 korting op een wasmachine door middel van een cashback kortingscode.

Alle huidige deals en kortingscodes vind je per shop op onze website. Houd deze dus goed in de gaten, om zo niet het hele internet af te hoeven zoeken.

Huur een wasmachine

Een andere optie om zelf geen wasmachine aan te hoeven schaffen, is het huren van een wasmachine. Dit kan via Blue Movement. Hier huur je al vanaf €12,99 een wasmachine van Bosch.

Met een abonnement kom je ook niet snel voor extra kosten te staan. Bluemovement installeert, repareert en vervangt je wasmachine wanneer nodig, zonder extra kosten. Ook als je gaat verhuizen brengen zij 1x per jaar je wasmachine naar je nieuwe huis. Wil je graag een wasmachine uitproberen, dan kan dit gemakkelijk met de 14-dagen-niet-goed-geld-terug-garantie. Verloopt de minimale looptijd van je abonnement, dan heb je ook de optie om de wasmachine te kopen.

Hoe bespaar je op energiekosten met een wasmachine?

Naast dat je behoorlijk wat kosten kwijt bent aan de aanschaf van een wasmachine, kunnen de energiekosten ook oplopen. Hier kun je ook op besparen, door te wassen op de juiste momenten, met het juiste programma.

Eco-programma: langere wastijd, is dit echt zo zuinig?

Wanneer je je kleding wilt wassen en slim om wilt gaan met de kosten, kun je gebruik maken van de ecofunctie. Ik zie je al denken, bespaar ik hier echt mee, want deze was draait een stuk langer? Het eco-programma duurt inderdaad langer dan een gemiddelde was, maar is wel een stuk zuiniger. Dit komt, omdat de temperatuur gemiddeld iets lager is en de wasmachine meer tijd heeft om op te warmen. Een hoge temperatuur heeft veel invloed op het energieverbruik. Daarnaast is een lagere temperatuur ook beter voor je kleding. Je kleding blijft zo langer mooi en slijt een stuk minder.

Het is dus zeker raadzaam om gebruik te maken van dit programma. Heeft jouw wasmachine meerdere eco-programma’s kijk hier dan ook naar, want wie weet zijn deze nog zuiniger.

Besparen met zonnepanelen. Wanneer zet ik de wasmachine aan?

Heb jij thuis zonnepanelen, dan kun je hier ook mee besparen op het energieverbruik van een wasmachine. Één zonnepaneel is al genoeg voor het dekken van de kosten van een wasmachine. Om hier goed van te profiteren kun je je wasmachine het beste aanzetten op het moment van de meeste stroomproductie. Dit is vaak overdag, wanneer het zonnetje schijnt. Zonnepanelen ontvangen op dit moment het meeste energie. In Nederland bespaar je het meest met zonnepanelen in de maanden april tot en met augustus. Het meest bespaar je in mei, omdat hier de zonuren hoog zijn en de temperatuur iets lager. Zonnepanelen werken optimaal bij een iets lagere temperatuur.

Om het meest uit je zonnepanelen te halen kun je je wasmachine het best aanzetten rond het middaguur. Ben je dan vaak niet thuis? Dan is een Home Connect wasmachine ideaal voor jou. Zo zet je gemakkelijk je wasmachine aan waar je ook bent.

Stapel munten van groot naar klein

Voordat je een wasmachine aanschaft is het goed om goed na te denken over eventuele extra functies en hoelang je hoopt dat de wasmachine mee gaat. Koop niet overhaast een wasmachine. Door er goed over na te denken haal je het meest uit je wasmachine. Daarnaast kun je door even te wachten op een leuke deal ook besparen op de kosten.

Danique van Beers

Geschreven door

Danique van Beers

Sinds begin 2023 werk ik bij Kortingscode.nl, na een leerzame tijd in de filmproductie. Ik ben overgestapt om meer redactionele ervaring op te doen en geniet van het schrijven en onderzoeken van artikelen om lezers te helpen besparen.

Gespecialiseerde onderwerpen

Het artikel over goedkope en gratis activiteiten in Amsterdam, vond ik het leukste artikel om te schrijven. Tijdens mijn onderzoek kwam ik namelijk leuke activiteiten tegen die ik gelijk op mijn eigen lijstje heb gezet. Daarnaast schrijf ik graag over reizen en elektronica.

Aanbevolen artikelen

Oktober Woonmaand: zo pak je de beste kortingen op interieurartikelen

Oktober Woonmaand: zo pak je de beste kortingen op interieurartikelen

Door Eline Beeuwkes4 okt 2022

Nu de herfst weer begonnen is, zitten we door het vaak koude en regenachtige weer meer binnen. Met een sfeervolle inrichting en de juiste interieurartikelen, kan binnen zitten ontzettend knus en gezellig zijn. Het moment om wooninspiratie op te doen en interieuritems met korting te kopen, is tijdens Oktober Woonmaand. In deze gids lees je alles wat je moet weten over dit shoppingevent.

Alles wat je wilt weten over de btw-vrije dagen bij MediaMarkt

Alles wat je wilt weten over de btw-vrije dagen bij MediaMarkt

Door Lieke Acket5 sep 2023

Wanneer je een nieuwe televisie of koelkast nodig hebt, dan kun je beter even wachten tot de btw-vrije dagen bij de MediaMarkt. Het is echt een feestje deze dagen, want je hoeft even geen btw te betalen over jouw aankopen.

Ga je binnenkort verhuizen? Profiteer bij deze winkels van verhuiskorting

Ga je binnenkort verhuizen? Profiteer bij deze winkels van verhuiskorting

Door Brigit Leegwater8 aug 2023

Ga je binnenkort verhuizen naar een nieuwe huurwoning, koopwoning of ga je op kamers? Gefeliciteerd namens onze redactie! Hoewel een nieuwe woning doorgaans een feestje is, brengt het ook extra kosten met zich mee. Maar raak niet in de stress, want wij hebben ontdekt dat je bij diverse winkels verhuiskorting krijgt. Lees hieronder waar en hoe je deze korting ontvangt.

© 2024 - Kortingscode.nlOver ons · Colofon · Privacybeleid · Cookiebeleid · Veelgestelde vragen · Contact · Duurzaamheid ·