Koop je ticket op tijd met vroegboekkorting

Gelukkig bieden veel festivals nog wel de mogelijkheid aan om tickets met vroegboekkorting te boeken. Deze goedkopere ticketopties worden vaak in meerdere fases verkocht. Zo zijn de eerste fases het goedkoopst. Het loont dus om op tijd je tickets te kopen. Lijk je de vroegboekkorting steeds te missen? Je kunt je - voordat de ticketverkoop begint - hiervoor inschrijven op de website van het festival. Je ontvangt dan een e-mail met de exacte datum en tijd van de ticketverkoop. Zo kun je meteen gaan zitten wanneer de verkoop begint. Ook kan het helpen om van tevoren al even een account aan te maken. Vaak wordt dit namelijk gevraagd bij de betaling, en kun je je welverdiende tickets alsnog mislopen! Het is dus wel zo handig van tevoren al ingelogd bent.

Prijzenoverzicht festivaltickets in Nederland 2023

De prijzen van veel festivaltickets zijn ook dit jaar weer gestegen. Zo lijken de prijzen van Lowlands omhoog te zijn gegaan met wel €45 en kost een Zwarte Cross ticket nu doorgaans €37 meer. Ook Pinkpop liet mensen dit jaar zo’n €35 euro meer betalen. Veel festivals hebben hun ticketprijzen dus omhoog gegooid. Hieronder vind je een actueel overzicht met dagtickets van een aantal populaire festivals in Nederland:

 • Best Kept Secret (9 juni t/m 11 juni 2023): €129
 • Mystic Garden Festival (17 juni 2023): €45,50
 • Pinkpop (16 juni t/m 18 juni 2023): €135
 • Defqon (22 juni t/m 25 juni 2023): €108
 • Zwarte Cross (20 juli t/m 23 juli 2023): €45
 • Decibel Outdoor (18 t/m 20 augustus 2023): €94,95
 • Lowlands (18 t/m 20 augustus 2023): €300 voor drie dagen
 • Reggae Lake festival (19 t/m 20 augustus 2023): €50 of €230 voor 5 personen
 • Appelpop (8 t/m 9 september 2023): €0 want entree is gratis
 • Into the Woods (15 t/m 16 september 2023): €67,95

Zo blijf je gratis gehydrateerd op een festival

De gemiddelde festivalganger haalt zo’n 12 drankjes op een dag festival. Vanwege het muntensysteem dat veel festivals implementeren, kan dit al snel hoog in de kosten vallen. Bovendien is het altijd maar even afwachten of een glaasje ‘festivalbier’, 3 muntjes waard is.

Water is misschien niet zo lekker als een biertje, maar je kunt het gratis krijgen - als je het niet erg vindt om in de rij te staan. Al mogen waterflesjes niet naar binnen, de meeste festivals hebben geen probleem met het meenemen van (rubberen) dopjes. Ook waterzakjes worden vaak gedoogd. Daarom kan het een goed idee zijn om je eigen waterzakje mee te nemen. Hier krijg je bij bol.com ook nog eens korting op. Zo heb je altijd een dorstlesser bij je, die je bovendien ook nog eens aan je broek kunt hangen. Mocht je daarnaast vorig jaar een van de duizenden bezoekers geweest zijn bij Pinkpop, dan weet je nu hoe belangrijk het is om je eigen drinkfles of waterzakje mee te nemen.

travel train group

Reis slimmer en betaal minder dankzij deze tips

Vaak is je portemonnee al een stukje lichter voordat je op het festivalterrein bent. Want niet alleen het festival is duur, ook de kosten van het vervoer worden vaak over het hoofd gezien. Mocht je dichtbij wonen, dan is een taxi delen misschien nog een optie. Een betere optie is natuurlijk de fiets. Maar goed, wie weet of je dat nog kunt de volgende dag.
Gelukkig zijn er ook nog andere opties. Veel festivalgangers verkiezen namelijk de trein als vervoermiddel. Vooral wanneer je met een groep reist, reis je voordelig van A naar B. NS biedt namelijk ook groepstickets aan. Hierbij geldt: Hoe meer mensen meereizen, hoe goedkoper. Al moet je wel goed opletten of je niet reist tijdens de spits (06:30-09:00 en 16:00-18:30).

Daarnaast bieden festivals ook vaak een busservice aan, die langs verschillende stations rijdt. Deze busritjes kosten vaak minder dan een tientje per persoon, al is dit afhankelijk van hoe ver je moet reizen. Het is hierbij wel slim om van tevoren te kijken hoe laat de bus vertrekt, want vaak vertrekt deze nog vóór het einde van het festival.

group festival camping tent

Voorbereiding is key: Zo overleef jij (en jouw spullen) de camping

Er is niets lekkerder dan in de ochtend wakker worden en niet in de rij te hoeven staan voor een koude tosti van €7. Dit jaar kun je het gelukkig slim aanpakken door goed voorbereid op pad te gaan.

 • Zo vind je bijvoorbeeld een handige gasbrander voor maar €22,90. Deze gasbranders zijn kater-proof en bieden een snelle uitkomst om ‘maaltijden’ (zoals een blik knakworsten) in op te warmen.
  Mocht je voor het zwaardere geschut willen gaan, dan kun je vooraf checken of barbecueën toegestaan is op de camping.
 • Voor nog geen €35 heb je namelijk al een uitklapbare koffer BBQ. Deze barbecue is niet groter dan 30 centimeter en klap je in tot een handige koffer met handvat. Ben jij een ware grillmaster? Als zelfaangewezen chef van het campingterrein kun je misschien zelfs je geld wel terug verdienen.
  Al wordt het misschien soms vergeten: ook lekker slapen hoort bij een festival. Na de late uurtjes doorgebracht te hebben in de feesttent, wil je natuurlijk het meeste halen uit die drie uur slaap. Gelukkig hebben ze bij Bever meer dan genoeg tenten, waardoor jij comfortabel kunt powernappen.
 • Ben je niet zo’n handige Harry wanneer het aankomt op tenten? Dan kun je eens kijken naar opblaastenten. Deze zijn vaak binnen een paar minuten op te zetten. Heb je minder geld te spenderen, maar haal je liever geen wegwerptentje? Dan haal je voor €89,95 bijvoorbeeld al een ruime 3-persoons tunneltent. Deze tenten zijn stevig genoeg om het meerdere keren te overleven. Volgend jaar kun je deze dus zo weer gebruiken. Wellicht wèl na een flinke schoonmaakbeurt.

Naast een waterdichte tent, is het hebben van een comfortabele slaapzak ook geen overbodige luxe. Gelukkig hoeft dit niet altijd een dure uitgave te zijn. Op dezelfde website krijg je de keuze uit meer dan 250 verschillende slaapzakken, welke vaak ook met korting aangeboden worden. Je campingspullen weggooien omdat ze na twee nachten kapot zijn, zit er dus niet meer in. En dat is maar goed ook, want een festivalticket is al duur genoeg.