Veelgestelde vragen over cashback acties

Geld terugkrijgen op je aankoop klinkt toch als muziek in de oren? Tegenwoordig zien we steeds vaker diverse cashback acties voorbij komen. Dit zijn acties waarbij je niet voor het betalen korting krijgt, maar juist achteraf. Vooral elektronica winkels en bouwmarkten zijn gek op cashback acties. Vanwege de stijgende populariteit, hebben wij een soort Q&A gemaakt met de meest gestelde vragen over cashback.

Wat is cashback?

Cashback betekent dat je een geldbedrag terug krijgt na aankoop van een bepaald product. Stel je voor je bestelt een Nespresso machine, waarop een cashback actie geldt van €20. Dit betekent dat je achteraf €20 teruggestort krijgt op je rekening. Cashback werkt dus op een andere manier dan normale aanbiedingen en kortingscodes. Hierbij krijg je vooraf al korting op het product.

Hoe werkt cashback?

Wanneer je een product hebt gekocht tijdens een cashback actie, dien je nog enkele handelingen te verrichten voordat je het geldbedrag krijgt teruggestort. Bij de meeste fabrikanten moet je namelijk het aankoopbewijs opsturen. Denk aan de factuur of de kassabon. Na het invullen en opsturen van alle gegevens, gaat de fabrikant de gegevens controleren. Als alles klopt, krijg je binnen een bepaald termijn het afgesproken geldbedrag terug.

Het kan natuurlijk voorkomen dat een webshop of fabrikant een andere werkwijze heeft. Lees daarom altijd de voorwaarden goed door. Hier vind je hoe de cashback aanbieding werkt, wat de actieperiode is, wat je moet doen en wanneer je geld retour krijgt.

Smartphone met cashback

Hoe lang is een cashback actie geldig?

De meeste cashback acties gelden enkele maanden. Na wat online onderzoek hebben we gezien dat de meeste fabrikanten een actieperiode van drie maanden hanteren. In deze drie maanden dien je wel het product te kopen en je aankoop te registreren. Houd hier dus altijd rekening mee. Het zou zonde zijn als je net te laat bent met registreren of het opsturen van je gegevens, waardoor je geen cashback ontvangt.

Hoe snel ontvang je het geld terug?

Nadat je gebruik hebt gemaakt van een cashback actie, wil je natuurlijk zo snel mogelijk je geld terug ontvangen. Het is goed om te weten dat de meeste fabrikanten een betaaltermijn van twee à vier weken hanteren. Het kan dus nog even duren voordat je het geld terugziet op je rekening. Wij raden je wel aan om dit goed in de gaten te houden. Mocht een bedrijf zich niet aan de afspraak houden, dan wil je wel op tijd aan de bel trekken.

Op welke valkuilen moet je letten bij cashback acties?

Geld besparen met cashback is niet altijd eenvoudig. Je moet achteraf extra gegevens invullen en er gaat veel tijd overheen wanneer je het geld terugkrijgt. Hierdoor ontstaan er al snel valkuilen. Hieronder vind je de meest gemaakte fouten:

  1. Wel het product kopen, maar het vergeten om de korting te verzilveren.
  2. De voorwaarden niet goed lezen en daardoor worden afgewezen voor het ontvangen van cashback.
  3. Een product kopen met cashback terwijl het product ergens anders een stuk goedkoper is. Laat je niet zomaar verleiden, maar doe onderzoek naar de prijzen.
  4. Niet controleren of het geld daadwerkelijk is teruggestort.
Vrouw met telefoon

Op welke producten krijg je geld terug?

Cashback acties op elektronica en witgoed

Je kunt vooral cashback acties verwachten bij elektronica winkels. Zo vind je bij MediaMarkt elke maand nieuwe cashback aanbiedingen. Je kunt de onderstaande aanbiedingen bij MediaMarkt of een andere elektronica winkel verwachten:

  • €20 cashback op een HP printer.
  • Tot €500 retour op een smart TV.
  • Ontvang €50 terug bij aankoop van een AEG wasmachine.

Mocht je op zoek zijn naar nieuwe huishoudelijke apparaten, witgoed, een printer of TV, dan zijn cashback acties een handige manier om extra korting te pakken.

Bestel een nieuwe smartphone met cashback korting

Je kunt ook op een nieuwe smartphone geld terug krijgen. Telecom webshops hebben namelijk regelmatig cashback acties. Deze acties zijn vaak geldig op telefoons van Samsung, Huawei en Motorola. We hebben gezien dat je tussen de €30 en €100 kan terugkrijgen. Deze korting ontvang je zowel op losse telefoons als een telefoon met abonnement. Ga dus zeker op onderzoek uit als je een nieuwe smartphone nodig hebt.

Scoor cashback op gereedschap

Je verwacht het misschien niet, maar je ontvangt tegenwoordig ook veel cashback op gereedschap. Bij de online bouwmarkten zien we regelmatig cashback acties op zaagmachines, een elektrische gereedschap en tuingereedschap. Merken die meedoen aan deze acties zijn Bosch, Makita, Stanley Fatmax en Black+Decker. Dit zijn niet de minste merken en je kunt nog behoorlijk wat geld terug krijgen. Denk aan €100 retour op elektrisch gereedschap van Bosch of tot €75 retour op producten van Stanley Fatmax.

Pak cashback op je boodschappen

Je kunt ook cashback korting krijgen op je wekelijkse boodschappen. Het werkt wel iets anders dan bij aanbiedingen op elektronica en gereedschap. Supermarkten zoals Albert Heijn geven niet zelf cashback, maar bedrijven als Unilever en Coca-Cola wel. Meestal kan je een nieuw product gratis uitproberen. Je koopt het product wel in de supermarkt, maar na het opsturen van de kassabon ontvang je het geld terug. Deze acties worden voornamelijk aangekondigd op Facebook en Instagram.

Daarnaast raden wij je aan om eens te kijken bij de deals van Tikkie. In de app van Tikkie vind je namelijk regelmatig vouchers voor gratis producten. Zo kon je onlangs met een voucher een gratis blikje Pepsi halen bij deelnemende supermarkten. Op deze manier kan je nieuwe producten uitproberen en besparen op je boodschappen. Die cashback acties zijn zo gek nog niet!