Kortingscode.nl ontvangt mogelijk een commissie wanneer je via een van onze links een aankoop doet.

Wat kost een kat per maand en hoe bespaar je op alle uitgaven?

Geschreven door:Mirjam Collens
Publicatiedatum:29 sep 2023
10 minuten leestijd
Een groep katten die buiten op een rij naast elkaar zit

De prijs die je betaalt voor het hebben van een kat, weegt niet op tegen de liefde en gezelligheid die je ervoor terugkrijgt. Toch is het essentieel om inzicht te hebben in de kosten die zo’n haarbal met zich meebrengt. Wij zetten ze op een rij.

Kies een maatje voor het leven pas na goed overwegen (want het is niet gratis)

Katten kunnen je volledig inpakken met hun schattigheidsgehalte en vragende oogjes. Ben je hier steeds gevoeliger voor? Dan is het misschien tijd om serieus te overwegen of je een kat wilt nemen. Realiseer je wel dat je vanaf dat moment verantwoordelijk bent voor de zorg en liefde die het beestje nodig heeft. Dit is meer dan kroelen én het kost je geld. Hoeveel geld je kwijt bent aan een kat? Dat is niet voor de poes. Het is daarom belangrijk te weten of je de kosten hiervoor kunt dragen. Een dier hecht zich aan jou en moet je niet weg willen doen, omdat je er financieel toch niet voor kunt zorgen. Met dit artikel geven wij je inzicht in wat een kat je geeft en wat het kost. Denk aan de aanschaf, de maandelijkse en onverwachte uitgaven en hoe je erop bespaart zonder dat het ten koste gaat van je forever fluffy friend.

Een kat zittend op papiergeld

Hoe duur is een kat als je hem aanschaft?

Wat je betaalt om jouw nieuwe harenvriendje of vriendinnetje in huis te halen, is enorm afhankelijk van wat voor kat je wilt en waar je de schat vandaan haalt.

Reken wel op minimale aanschafkosten:

Een raskat kopen heeft een hoge prijs: tot €1300

Vind je het toch wel heel leuk om een langharig ras als een Maine Coon of juist een naaktkat te hebben met een stamboom? Dan mag je een flinke duit in het zakje doen. De kosten die een professionele fokker rekent voor een kitten uit een nestje variëren, afhankelijk van het ras en de stamboom. Je bent al gauw een paar honderd euro tot wel €1300 kwijt. De verkoper dient zorg te dragen voor het chippen, registreren, castreren of steriliseren. Die kosten zijn dus bij de aanschaf inbegrepen.

Een huiskat uit het asiel of van de straat halen: gratis tot €200

Goed nieuws: voor een eigenzinnig en lief karakter is geen stamboom nodig! Is een specifiek uiterlijk of afkomst daarom niet belangrijk voor jou? Dan doe je er goed aan om een dakloos gezelschapsdier te adopteren. Hierdoor geef je een eenzame asielkat of op straat gevonden dier een nieuwe kans voor een goed leven in een warme mand; van alle kanten omgeven met zorg en liefde. Daarnaast kan je zo een rib in je lijf laten zitten. Jij blij, kat blij! Je zult je nog verbazen wat een prachtige huis-tuin-en-keukenkatten, maar ook gedumpte raskatten (weliswaar zonder stamboom) er op zoek zijn naar een forever home.

Haal je een dier uit het asiel? Dan zijn ze meestal ingeënt, gechipt, geregistreerd en geneutraliseerd. Om deze en de gemaakte kosten voor de verzorging te dekken, betaal je een bijdrage. Bij de meeste dierenopvangcentra ligt die bijdrage tussen de €100 en €200 voor. Bij een asiel van de Dierenbescherming zijn de kosten voor de adoptie van een kitten (jonger dan 6 maanden) bijvoorbeeld €165 en van een volwassen kat €126. Iedere organisatie bepaalt zelf de hoogte van de adoptiekosten.

Geregeld komen er op social media oproepjes voorbij van mensen die een nieuwe eigenaar zoeken voor een op straat gevonden zwerfkat of een kat waar ze door omstandigheden niet meer voor kunnen zorgen. Vaak is dit kosteloos, zolang er maar goed voor het beestje gezorgd wordt. Houd dan wel rekening met eventueel bijkomende kosten.

Eenmalige kosten voor een kattenpaspoort, chippen en registratie

Neem je een kat in huis die niet uit een asiel of bij een fokker vandaan komt, ga dan na of de kat wel is gesteriliseerd, ingeënt of gechipt. Zo niet, dan is het raadzaam dit alsnog te doen. Mocht het dier besluiten de benen (poten!) te nemen, dan ben jij ook ver van huis als het niet gechipt is. Ook wil je dat je kat beschermd is tegen ziektes en er zeker van zijn dat je geen rondspringende vlooien in huis hebt.

Deze bedragen zijn ter indicatie, zodat je een beetje een idee hebt welk budget je opzij moet zetten als je een straatkat aanschaft:

 • Chipkosten (binnenkort verplicht in Nederland): tussen de €25 en €55.

 • Registreren of wijzigen van de gegevens bij een databank: tussen de €4,50 en €6

 • Paspoort (nodig als je een dier uit het buitenland adopteert): ongeveer €5

 • Kosten castratie kat: tussen de €50 en €75 of sterilisatie poes: tussen de €115 en €150.

Met een huisdierenverzekering kun je een gedeeltelijke of volledige teruggave van deze kosten krijgen. Hoeveel lees je verderop bij onze bespaartips.

Een jongetje die speelt met een rode kat die op de krabpaal zit

Wat ben je eenmalig kwijt voor je kattenuitzet?

Een kat is dan wel geen baby, maar toch ook weer wel. Je moet immers ook bij de komst van een kat je voorbereidingen treffen en een uitzet kopen zodat je huis catproof is. De prijzen voor kattenbenodigdheden lopen uiteen, afhankelijk van je smaak, kwaliteit en waar je ze aanschaft.

Wat de totale kosten zijn voor alle benodigde kattenspullen? Het lukte ons om alles bij elkaar te vinden voor zo’n €50.

We zetten ze hier op een rijtje:

 1. Reismand: vanaf €12 bij Brekz.

Let wel goed op de afmetingen van zowel jouw kat als de vervoersbox. Het moet passen en je katje wilt graag adem blijven halen tijdens zijn of haar spannende reis. Leg er ook even een oude handdoek in voor een stukje comfort. 2. Kattenbak met schepje: vanaf €10 bij Zooplus. Je kunt hier ook extra voordelig uit zijn met een combi deal. Dan koop je een kattenbak, schepje en kattenbakvulling in één keer. Je betaalt net iets meer als je een afgesloten kattenbak wilt om bepaalde walmen en kattengrit alleen daar te houden. 3. Voer- en drinkbakjes: vanaf €3 per stuk bij Pets Place Zorg dat je één bakje hebt voor het droog- en natvoer en altijd minimaal één bakje hebt staan met water. Mocht je het nog niet weten: een kat is heel kieskeurig en het is belangrijk dat hij veel drinkt. Meerdere bakjes in huis zetten is daarom aan te bevelen. 4. Kattenmand: vanaf €15 bij diverse online shops. Je geeft je kat een eigen plek met een mandje voor zijn beauty sleep. Houd rekening met de kans dat Pinkeltje hier zijn neus voor ophaalt en het voor elkaar krijgt om toch zijn pootjes op jouw heerlijke bed uit te rekken. 5. Krabpaal: vanaf €5 bij Welkoop Een kartonnen krabpaal heb je al voor dit bedrag en het doet zijn werk (je kat blijft zo met zijn tengels van je bank af!). Wel zal je die moeten vervangen. Anders heb je voor nog geen €10 (afgeprijsd) een stevige krabpaal die langer mee gaat. 6. Borstel en (vlooien)kam: vanaf €2 bij bol.com Katten zijn schone dieren en onderhouden hun vacht zelf doorgaans prima. Maar jij wilt ook een schoon huis en als Pluisje klitten of vlooien heeft, is een borstel of kam essentieel. Je hebt ook van die handschoenen met borstelharen. Handig als ze wel van aaien houden, maar niet zo van een kam. 7. Kattenspeeltjes: vanaf €1,00 bij iedere low budget shop In elke dierenwinkel kun je vanaf dit bedrag wel een speelballetje of muisje vinden. Zo krijgt je kat de nodige beweging (en jij ook!). Ze zijn gek op catnip, een kruid die ook wel eens in speeltjes wordt gestopt om katten aan te trekken. Tip: koop er meerdere, want je zult ze kwijtraken en ooit terugvinden door het hele huis.

Een persoon met kat zittend achter de laptop

Wat kost een kat per maand aan verzorging?

Alle maandelijkse terugkerende uitgaven voor een kat zijn die voor:

 • Natvoer

 • Droogvoer

 • Kattenbakvulling

 • Eventuele medicatie wanneer een kat een aandoening heeft

Wat een kat gemiddeld per maand kost, heeft het Nibud al eens berekend: €23. Wat je in realiteit uitgeeft, hangt af van de gezondheid van de kat, maar ook wat voor merk voer je bijvoorbeeld koopt. Misschien geef je het liefst wat meer uit voor goede voeding om je huisdier zo lang mogelijk gezond te houden. Eten wij elke dag goedkope fastfood, dan zijn we op de lange termijn juist meer geld kwijt als we hierdoor gezondheidsproblemen ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor onze harige vriendjes.

Kattenbakvulling kun je heel low budget kopen bij elke supermarkt of dierenwinkel. Wel moet je hiermee vaker de kattenbak verschonen. Reken op sowieso eens per week als je niet wil dat mensen bij binnenkomst al zeggen: “Jij hebt vast een kat”. Niet omdat die kopjes komt geven, maar vanwege een natte kattenbak die penetrante urinegeuren uitstoot. Koop je een wat duurdere klontvormige zak zand, dan voorkom je die stank en hoef je minder vaak het zand te vervangen, op wat klontjes na.

Wanneer een kat medicijnen nodig heeft, lopen de maandelijkse kosten natuurlijk op. Heeft jouw kat bijvoorbeeld nierproblemen, dan zal hij vermoedelijk dagelijks een pilletje moeten slikken in combinatie met speciaal dieetvoer. Dit zijn dus ook kosten die je elke maand weer moet maken.

Welk budget je voor de maandelijkse verzorging van een kat volgens onze inschatting zou moeten aanhouden? Tussen de €23 en €50. Zo houd je een financiële armslag.

Een kat die wordt onderzocht door de dierenarts

Hoeveel geld zet ik jaarlijks opzij voor periodieke en onverwachte situaties?

Ook een dier kan ziek worden of lichamelijke ongemakken hebben. Die wil je liever voorkomen dan genezen, voor zowel je beestje als voor je portemonnee. Je kan daarom beter elk jaar geld uitgeven voor de jaarlijkse gezondheidscheck en vaccinaties voor bijvoorbeeld de nies- en kattenziekte. Dierenartsen hanteren allemaal een eigen tarief, waardoor de kosten enorm kunnen verschillen. Check dus vooral de prijslijst van de dierenarts bij jou in de buurt. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw kitten of volwassen kat ontwormt op de momenten die worden aanbevolen. Bij een volwassene is dit één tot vier keer per jaar. Dit kan je zelf toedienen. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij de dierenarts of bij een dierenwinkel.

Het is verstandig om ieder jaar geld opzij te zetten voor deze (geschatte) kosten:

 • Consult dierenarts: tussen de €40 en €50.

 • Vaccinaties: tussen de €20 en €60.

 • Ontvlooimiddel en ontwormingsmiddel: tussen de €15 en €20 per keer.

Vier keer toedienen per jaar kost je tegen de €80.

Totaal kom je uit op een kosteninschatting van €75 tot €190 per jaar. Heel uiteenlopend dus en afhankelijk van hoe vaak je jouw kat ontwormt. Let wel: deze indicatie is voor een kat zonder gezondheidsproblemen. Kwakkelt je kat met zijn gezondheid, dan weet je dat je vaker dan één keer per jaar naar de dierenarts moet en er wellicht ook onderzoeken moeten plaatsvinden met een bijkomende medische kostenpost. En je kunt je voorstellen dat deze kosten (foto’s, echo, narcose, operatie) in de honderden, soms duizenden euro’s kunnen lopen.

Om terug te komen op de vraag hoeveel geld je opzij wil leggen per jaar? Wij raden je aan om sowieso de gecalculeerde maximale €190 aan te houden, liefst meer. Ouderdom komt vaker met gebreken, dus bij een senior kat zou je kunnen overwegen om echt wel wat meer te sparen. Beter teveel in je spaarvarkentje dan paniek als het toch even tegenzit.

Iemand die een rode kat aait die bij zijn etensbakje staat

Bespaartips van de redactie om de kosten voor je kat te drukken

De financiële verantwoordelijkheden die bij de goede zorg voor jouw huisdier komen kijken, is geen kattenpis. Het blijft lastig om een indicatie te geven van de kosten van je kat. Wij als mensen hebben allemaal heel verschillende uitgavenpatronen en situaties waardoor we soms veel meer of veel minder uitgeven.

Voor wie een enorm hart heeft voor huisdieren en tegelijkertijd zo goedkoop mogelijk uit wil zijn, volgen deze persoonlijke bespaartips van de redactie:

1. ‘Don’t shop, adopt’

Waarom een raskat kopen bij een fokker als er veel katten opgesloten zitten in een asiel? Een kat uit een asiel halen is daarnaast vele malen goedkoper. Bovendien willen dierenartsen vaak asieldieren tegen een verlaagd tarief neutraliseren en chippen. Meestal is dit al gedaan voordat jij je kat mee naar huis neemt. Scheelt je ook weer een spannend bezoek aan de dierenarts met hogere kosten.

2. Sluit een huisdierenverzekering af wanneer ze nog jong en gezond zijn

Wanneer jouw kleine haarbal nog jong is en niks mankeert, is het hét moment om een kattenverzekering af te sluiten. Voor een klein bedrag per maand bouw je een stukje financiële veiligheid in. Mocht je toch onverhoopt met het dier naar de dierenarts moeten, dan ben je geen klap geld kwijt. Bij FBTO worden bijvoorbeeld je dierenartskosten tot 80% vergoed. Wacht niet tot je kat wel iets krijgt of ouder is, dan worden de maandelijkse verzekeringskosten aanzienlijk duurder.

3. Koop kattenvoer altijd in de aanbieding en krijg tot 50% korting

Vergelijk altijd de verschillende webwinkels die kattenbrokken, blikvoer en andere kattenspullen verkopen. Uiteraard bestel je bij de goedkoopste shop. Is het je eerste bestelling bij deze winkel? Schrijf je dan in voor hun nieuwsbrief. Zo krijg je op je eerste bestelling meestal een kortingscode voor bijvoorbeeld 10% korting en gratis verzending. Rond Dierendag zijn er toffe acties met besparingen tot 50%. Ook zijn er vaak aanbiedingen bij het wisselen van het seizoen. Wanneer het weer tijd is voor ontwormen, kun je tegen een gereduceerde prijs tabletten hiervoor aanschaffen.

4. Maak zelf speelgoed zonder dat het geld kost

Soms kan je kopen wat je wil, uiteindelijk gaat Minoes ervandoor met jouw rondslingerende sok of wat er ook voor handen (pootjes) ligt om mee te spelen. Simpelweg met een propje papier gooien of met een stuk touw iets in elkaar knutselen om achteraan te rennen, is de gratis variant voor urenlang speelplezier.

5. Gratis kattenoppas in huis in plaats van hoge pensionkosten

Een kat heeft meestal een hekel aan veranderingen, wat nogal wat stress teweeg kan brengen. Ga je op vakantie, dan wil je jouw maatje liefst thuis laten en een oppas regelen tijdens jouw afwezigheid. Kijk of er vrienden of familieleden zijn die willen oppassen. Er zijn ook tal van Facebook pagina’s waarbij dierenvrienden graag kosteloos oppassen in ruil voor verblijf in jouw huis. Kijk eens bij ‘Dierenoppas gezocht en aangeboden’. Hierdoor ben jij geen pensionkosten kwijt en laat jij jouw dier in veilige handen achter. Zorg natuurlijk wel dat je een goede indruk hebt van jouw catsitter en referenties opvraagt.

6. Houd de chipacties in de gaten: gratis chippen van jouw kat

Er zijn dierenartspraktijken, dierenspeciaalzaken en andere locaties die initiatieven organiseren waarmee jij flink op de kosten kan besparen. Zo bestaat er de zogenaamde jaarlijkse Chipmaand waar je voor een klein bedrag of zelfs kosteloos je kat kunt laten chippen. In welke maand dit plaatsvindt, verschilt per woonplaats, meestal is het in juni.

Een kat die het hoofd van een man likt

Wat een kat je teruggeeft voor jouw goede zorgen

Als je het kostenplaatje voor het hebben van een kat afweegt tegen wat je ervoor terugkrijgt, ga je misschien wel voor gaas. Mits je er dus op alle vlakken goed voor kunt zorgen. Je wilt immers een kat in huis halen vanwege vooral de vele voordelen die je als dierenvriend ervaart. En die willen we hier nog even benadrukken.

Dit is wat een kat aan voordelen geeft:

 1. Katten helpen je stress te verminderen door het spinnen; gratis therapiesessie

 2. Je kan tegen katten aanpraten zonder tegenspraak en ze voelen je haarfijn aan; gratis psycholoog.

 3. De harige kanjers zijn een goede kachel tijdens de winter; lagere energierekening.

 4. Ze jagen graag op onwelkome insecten; geen ongediertebestrijding nodig.

 5. Ze likken de vloer schoon als je eten morst; scheelt een schoonmaakster.

 6. Je bent nooit alleen, ook niet op de wc; eenzaamheidsbestrijding.

 7. Ze helpen je actief te blijven dankzij de extra stofzuigrondes en speelmomenten; geen sportschool nodig.

 8. Katten fungeren als gratis wekker. Liefdevol of lomp met een poot in je gezicht. Het doet zijn werk.

Weet je al wat het gaat worden? Een echte kat voor het leven of een speeltje voor even?

Mirjam Collens

Geschreven door

Mirjam Collens

Voor Kortingscode.nl deel ik mijn tips over hoe je zo goed én leuk mogelijk met je geld om gaat. In mijn vrije tijd ga ik er graag op uit en word ik blij van quality time met familie en vrienden. En geniet ik van alle andere dingen die waardevol (en gratis!) zijn.

Gespecialiseerde onderwerpen

Mijn favoriete onderwerpen om over te schrijven gaan over zaken die ertoe doen voor mij: van reizen, dierenwelzijn tot een gezond en ontspannen leven. Daarnaast zal je nog allerlei andere interessante onderwerpen voorbij zien komen, waar ik bruikbare bespaartips over geef. Je zult mijn naam daarom bij veel random onderwerpen tegenkomen.

Aanbevolen artikelen

Alle informatie over de kosten van een hond

Alle informatie over de kosten van een hond

Door Lieke Acket18 aug 2023

Je hebt besloten om een hond aan te schaffen. Wat ontzettend leuk! Er komt toch nog best wel wat bij kijken, ook financieel. Maak je geen zorgen. Onze redactie bestaat uit ervaren hondenliefhebbers die je alle ins and outs kunnen geven over de kosten van een hond. Zo weet je waar je elke maand aan toe bent.

Onze redactie deelt 7 tips om low budget je huisdier te verwennen

Onze redactie deelt 7 tips om low budget je huisdier te verwennen

Door Raoul Alspeer30 sep 2022

Binnenkort is het weer Dierendag. De favoriete dag voor dierenvrienden en huisdiereigenaren. Een perfecte gelegenheid om je favoriete huisgenoot of lievelingsdier uit de wijk, een verwendag te geven. Wil je dierendag op een leuke manier vieren, maar heb je met een klein budget? Geen probleem. Om je waardering te tonen hoef je niet veel uit te geven. Soms is een blijk van affectie genoeg. Wil jij weten hoe je deze dag kan vieren op de voordeligste manieren? De redactie heeft de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Minder geldzorgen in 5 eenvoudige stappen

Minder geldzorgen in 5 eenvoudige stappen

Door Mirjam Collens14 feb 2023

Financieel rondkomen is een flinke uitdaging. Een hobby zal het nooit worden, maar juist als je krap bij kas zit zal je bewust naar je uitgaven moeten kijken. Met deze (be)spaartips krijg je misschien wel meer financiële ademruimte en minder geldstress.

© 2024 - Kortingscode.nlOver ons · Colofon · Privacybeleid · Cookiebeleid · Veelgestelde vragen · Contact · Duurzaamheid ·