Wanneer is Internationale Vrouwendag?

Internationale Vrouwendag vindt standaard plaats op 8 maart. Dit is niet zomaar een dag, deze datum is namelijk al sinds 1921 vastgelegd door het Internationale Vrouwensecretariaat. Zij kozen toen voor 8 maart, omdat dit de dag is waarop er in 1917 een staking plaatsvond. Op deze dag gingen vrouwelijke arbeiders in Sint Petersburg in staking vanwege de slechte arbeidsomstandigheden waaronder ze moesten werken. Jaarlijks begonnen steeds meer vrouwen en mannen deel te nemen aan de stakingen, en zo groeiden deze gebeurtenissen in Sint Petersburg uiteindelijk uit tot Internationale Vrouwendag.

De reden van Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag wordt dus al jaren gevierd, en het is goed om te weten waarom deze dag ontstaan is. Ook is het goed om te weten waarom het vandaag de dag nog steeds zo nuttig en belangrijk is. Daarom hierbij een kort geschiedenislesje, altijd handig. Na het besluit van het Internationale Vrouwensecretariaat in 1921, was in 1922 de eerste Internationale Vrouwendag een feit. Op deze dag werden de stakingen tegen de arbeidsomstandigheden in Sint Petersburg herdacht, en werd stilgestaan bij de ongelijkheid die heerste tussen mannen en vrouwen. In deze tijd was er nog niet veel animo voor: vooral communistische vrouwengroepen vierden toen Internationale Vrouwendag, en het zou nog even duren voordat het wereldwijd bekend werd. In de jaren ‘40 en ‘50, na de tweede wereldoorlog, was er ook nog weinig belangstelling voor Internationale Vrouwendag. Tot de jaren ‘70, toen de tweede feministische golf aanbrak. Voornamelijk in de Verenigde Staten bloeide de interesse voor de feestdag weer op, met als hoogtepunt 1975, toen de Verenigde Naties het Internationale Jaar van de Vrouw uitriep. In 1978 erkenden de Verenigde Naties 8 maart officieel als Internationale Vrouwendag. Pas 55 jaar na de eerste editie, dus. Hoe ga jij deze bijzondere dag vieren?

Kijk een inspirerende film

Internationale Vrouwendag kan je vieren zoals je wilt. Het is bijvoorbeeld een idee om een inspirerende film te kijken over de geschiedenis van vrouwenrechten, of een werk met een sterke vrouwelijke hoofdrolspeelster. Kijk bijvoorbeeld On the Basis of Sex, een film over de vroege jaren van opperrechter en feministisch icoon Ruth Bader Ginsburg. Hidden Figures, het verhaal van Drie Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA. Of kijk Becoming Jane, een film gebaseerd op het leven van Jane Austen. Deze drie zijn de perfecte opties voor een avondje op de bank. Als je je tijdens Internationale Vrouwendag aanmeldt, huur je met korting een film bij Pathé. Je betaalt dan maar €2 - dat is een goede deal. Er zijn vaak ook nog verschillende films in de aanbieding, hou die dus goed in de gaten: misschien staat je nieuwe favoriete film er wel tussen.

Organiseer een etentje

Internationale Vrouwendag kun je natuurlijk ook vieren met je vrienden, of familie. Het is altijd een goed, en budgetproof idee om een etentje te organiseren. Nodig mensen uit die je inspireren, en geniet van een avond vol goede gesprekken en ideeën. Geen tijd om boodschappen te doen? Geen zorgen. Je kan ze altijd bestellen bij een bezorger als Flink of Gorillas. Op onze pagina’s hebben we vaak kortingscodes staan waarmee je de benodigdheden voor je etentje met flinke korting kan bestellen. Zo kunnen jullie Internationale Vrouwendag vieren op een betaalbare manier.

Verras iemand die je inspireert

Internationale Vrouwendag is het perfecte moment om iemand tegen wie je opkijkt te laten weten dat je aan ze denkt. Denk aan een het versturen van een kaartje, of een origineel brievenbus cadeau met korting. Via de website van Greetz zijn er veel cadeau opties om uit te kiezen. Van kleinigheidjes, tot wat grotere cadeaus. Er zit vast iets tussen voor aan wie jij iets wilt geven. Misschien wil je op deze dag je moeder extra in zonnetje zetten, of heb je een beste vriendin die er altijd voor je is. Of misschien wil je zomaar even je buurvrouw een hart onder de riem steken: wat het ook is, Internationale vrouwendag is een mooi moment om de vrouwen in je leven wat extra aandacht te geven. De lente komt eraan, dus een leuke manier om iemand te verrassen is met een mooie bos bloemen. Kijk daarvoor eens naar webwinkels als Bloomon en Bloompost. Deze bossen zijn vaak de volgende dag al in huis, en je kunt er ook met voordeel bestellen, of een kortingscode gebruiken om te besparen op je cadeau.

Zet jezelf in het zonnetje

Op Internationale Vrouwendag mag je natuurlijk ook jezelf even goed in het zonnetje zetten. Je mag namelijk ook best een keer een dagje jezelf mee op date nemen - dat verdien je net zo goed. Ga bijvoorbeeld alleen naar de bioscoop om een mooie film te zien, boek een massage met korting via Treatwell, of plan een bezoek aan het museum. Als je op zoek bent naar een uitje met korting is het slim om te boeken via een website zoals Groupon. Mocht je nog een tip nodig hebben voor de dag zelf: op 8 maart, dus Internationale Vrouwendag, is de opening van de tentoonstelling ‘Diva’s’ in het Tropenmuseum. Een tentoonstelling over de wereldwijde artistieke en maatschappelijke impact van vrouwelijke iconen uit de Arabische film en muziek. Wat je ook besluit te doen, geniet. Dit is jouw dag.